Смекни!
smekni.com

Уява, її суть та види у юнацькому віці (стр. 4 из 4)

На основі наведених результатів можна зробити висновок, що гіпотеза підтвердилась, її перевірка дала підстави вважати, що низький рівень розвитку уяви у старшокласників (низька складність, низька фіксованість та стереотипність уяви) корелюється з низької успішністю. Проте вибірка була мінімальною, тому за інших умов ця гіпотеза могла б і не підтвердитись.

Висновки

1. Проаналізувавши наукову літературу я зробила висновок, що відображуючи об'єктивну дійсність, людина не лише сприймає те, що діє на неї в певний момент, чи уявляє те, що на неї діяло раніше, вона створює і такі образи, які ніколи не сприймала, свідком яких не була. Уява властива лише людині і є необхідною умовою її діяльності. В житті людини уява виконує ряд специфічних функцій: представлення дійсності в образах; регулювання емоційних станів; штучне створення образів; формування внутрішнього плану дій; планування і програмування діяльності суб'єкта, шляхом створення кінцевого або проміжного її продукту. Уява кожної людини має різні характерні ознаками. Тому її можна поділити на різні види в залежності від ознак класифікації. Є такі види уяви: пасивна та активна. Пасивна уява – мимовільне або довільне створення образів, не призначених для втілення в дійсність. До цього виду уяви належать сновидіння, фантазування та ілюзії. Активна уява – процес довільного створення індивідом наочних образів.

2. Виробила проблематику дослідження: припустила, що низький рівень розвитку уяви у старшокласників (низька складність, низька фіксованість та стереотипність уяви) корелюється з низькою успішністю.

3. Для визначення рівня індивідуальних особливостей уяви старшокласників я використала методику: «Дослідження індивідуальних особливостей уяви».

4. Провела експериментальне дослідження рівня уяви (складність, фіксованість та стереотипність уяви) серед старшокласників.

5. Спираючись на результати проведеної мною методики можна зробити висновки, що експериментальні дослідження підтверджують теоретичну частину, оскільки в межах одного класу учні мають різний рівень уяви, який пов'язаний з успішністю учнів.

6. Оптимальні результати методики проаналізувала. Аналіз показав, що у класі з низькою успішністю, більшості старшокласників мають уяву, розвинену на низькому рівні. Гіпотеза підтвердилась, проте вибірка була мінімальною, тому за інших умов ця гіпотеза могла б і не підтвердитись.

Список джерел

1. Варій М.Й. Психологія. Навчальний посібник. – К.: «Центр учбової літератури», 2007. – 288 с.

2. Психологія: Навчальний посібник / [Винославська О.В., Бреусенко-Кузнєцов О.А., Зливков В.Л. та ін.]; За наук. ред. Винославської О.В. – К.: «ІНКОС», 2005. – 352 с.

3. Короткий психологічний словник. / За ред. Войтка В. І. – К.: «Вища школа», 1982. – 216 с.

4. Максименко С.Д., Соловієнко В.О. Загальна психологія. Навчальний посібник. – К.: «МАУП», 2001. – 256 с.

5. М’ясоїд П.А. Загальна психологія. – К.: Вища школа, 2006. – 487 с.

6. Общая психология / [Богословський В.В., Ковалев А.Г., Степанов А.А., Шаблин С.Н.]. – М.: «Просвещение», 1973. – 303 с.

7. Психологія: підручник [для студентів вищих закладів освіти]/ за ред. Ю.Л. Трофімова – К.: «Либідь», 1999. – 558 с.

8. http://www.personal.in.ua/article.php? ida=435

9. http://uk.wikipedia.org/wiki/Уява