Смекни!
smekni.com

Особливості пам яті та уваги дітей молодшого шкільного віку (стр. 3 из 3)

2. Збільшення об'єму уваги і короткочасної пам'яті. Вправи базуються на запам'ятовуванні числа і порядку розміщення предметів, які пред'являють а кілька секунд.

Коли вправа освоюється, число предметів поступово збільшується.

3. Тренування розподілу уваги. Основний принцип вправ: дитині пропонується одноразове виконання двох різнонаправлених завдань (наприклад, читання оповідання і підрахунок ударів олівця по столі; виконання коректурного завдання і прослуховування запису казки і т.п.) Після закінчення виконання вправи (через 10-15 хв) визначається ефективність виконання кожного завдання.

4. Розвиток навику переключення уваги. Виконання коректурних завдань з чергуванням правил викреслювання букв.

При правильному виконанні завдань по розвитку пам'яті та уваги, враховуючи рекомендації психологів, учителі та батьки можуть значно покращити показники цих важливих психічних процесів у дітей молодшого шкільного віку.


ВИСНОВОК

Виховання пам’яті можна значно поліпшити, якщо до цього процесу залучити учнів. Зацікавившись, вони виявлятимуть прагнення до вдосконалення та самовиховання. Розвиток пам’яті насамперед залежить від зацікавленого включення особистості в продуктивну діяльність, зокрема, навчання, спрямоване на самостійне пізнання світу або досягнення нових результатів діяльності.

Чим вагоміші мотиви супроводжують діяльність суб’єкта, тим успішніші результати запам’ятовування.