Смекни!
smekni.com

Гуманістичний напрям в історії психології. Історія і сучасність (стр. 1 из 2)

Реферат на тему:

Гуманістичний напрям в історії психології. Історія і сучасність


Гуманістична психологія виникла як реакція на природничо-наукову психологію та психоаналіз. Вона не заперечує фактів, доведених цими напрямками, однак вважає незадовільним втілених у них образ людини.Вільгельм Дільтай у своїй критиці природничо-наукової психології дав поштовх до розвитку нової спихологічної течії в західній Європі, яку позначали по-різному: гуманітарною, феномено­логічною та екзистенційною

В першій половині XXстоліття у США домінував природничо-науковий підхід у психології та психіатрії, і лише частково — психоаналітичний. Розвиток політичних подій в Європі, що довів до Другої світової війни, не сприяв взаєморозумінню між науковцями по різні боки Атлантичного океану. І хоча деякі американські психологи, як ось Ґордон Оллпорт (1897 — 1967), мали певну інформацію про вищевказані напрями європейської психології, в основному аме­риканська гуманістична психологія зародилась на власному ґрунті.

Між двома світовими війнами число писихологів-практиків у США весь час зростало. Багато з них працювали в різних медич­них клініках і тому отримали назву клінічних психологів. Спо­чатку їхня праця полягала у діагностуванні пацієнтів за допомо­гою тестування, та згодом клінічні психологи стали домагатися права практикування психотерапії, яку в той час психіатри вва­жали своєю ексклюзивною територією. Цю боротьбу клінічні пси­хологи виграли, і сьогодні психотерапією у США займаються не тільки психологи, а й соціальні працівники та ряд інших фахо­вих консультантів.

У своїй роботі практичні психологи отримували незначну до­помогу від експериментальних академічних психологів, і тому більшість з них використовували у своїй праці підходи різних психоаналітичних і неопсихоаналітичних теоретиків.

З появою книги Карла Роджерса (1902 — 1987) "Консульту­вання і психотерапія" (1942) вийшов на сцену гуманістич­ний підхід до психотерапії. Ця книжка Роджерса і ряд його наступних публікацій мали величезний вплив на подальший роз­виток психологічного консультування у США та в інших країнах західного світу. Роджерс був психологом-практиком протягом багатьох років і займався психотерапією й згодом, коли очолив кафедри психології у кількох престижних університетах. Мабуть, чи не найвизначнішою рисою його психотерапії є демократичне, повне поваги ставлення до людини, що приходить до нього на консультацію. Цю людину він назвав клієнтом, замість того щоб вживати у психотерапевтичній роботі медичний термін пацієнт. Лікар приймає пацієнта на консультацію, обстежує його, ставить діагноз і приписує курс лікування, якого пацієнт повинен дотри­муватись, якщо бажає залишатись під його опікою. Роджерс не погоджується з медичною моделлю психологічної консультації. Він вважає, що клієнт має потенціал, щоб самому активно братися до розв'язання своїх проблем. Суть психологічної консульта­ції, за Роджерсом, полягає у створенні відповідної психологічної атмосфери, в якій клієнт поступово починає це робити. Мета консультації — допомогти клієнтові стати автономною особою, незалежною від ментора, особою, що зможе адекватно функціо­нувати в суспільстві згідно зі своїми потребами, які усвідомлює у процесі психотерапії. Для Роджерса терміни "психотерапія" і "психологічна консультація" стали синонімами.

Свій "недирективний" (або, як він пізніше назвав його, "особоцентричний") підхід Роджерс згодом поширив на теорію і прак­тику педагогіки, на динаміку групового співжиття та на ряд інших ділянок людинознавчих наук та їхніх практичних застосу­вань. Його вплив на сучасну гуманістичну психологію залишає­ться неперевершеним.

Абрагам Маслов, згаданий вище у звязку з його теорією буттєвих цінностей, також є психологом, чиє ім'я тісно повязане зі становленням гуманістичної течії в сучасній західній психології. Його теорія особистої самоактуалізації базується на переко­нанні, що ідеалом психічного здоров'я мають бути не відсутність психопатії і не психічні характеристики пересічних осіб, а ті ви­няткові особи, що вповні реалізують у житті всі свої потенційні можливості. У книжці "Мотивація і особистість" , перше видання якої вийшло в 1954 р., Маслов описав результати своїх досліджень таких осіб. У цій книжці також викладена його надзвичайно цікава та оригінальна теорія ієрархії мотивів (або, можна сказати, людських устремлінь), яка, разом із теорією Ф. Лерша , на моє переконання, є найбільш нау­ково-задовільною в гуманістичній психології.

Великою заслугою Ролло Мея (1909 — 1994) є те, що він від­крив для американської психології ідеї та здобутки європейських феноменологічних та екзистенційних психологів і психіатрів, про яких згадувалось на початку цієї статті і які через перипетії Другої світової війни були американцям невідомі. Мею належить головна заслуга у підготовці збірника праць європейських уче­них, що був виданий під назвою "Екзистенція: новий вимір у психіатрії та психології" (1958). Поява цієї книги стала поштовхом до пошуку філософського підґрунтя для гума­ністичної психології у феноменологічній філософії Е. Гуссерля (1859 — 1938), в його екзистенційних послідовників М. Гайдеґґера (1889-1976), Ж-П. Сартра (1905-1980) та ін.

Дискусії з філософських проблем психології досить часті у американських журналах. Втім, більшість сучасних американських гуманістичних пси­хологів не хвилює брак адекватної теоретичної бази психологічної науки. Вони переконані, що гуманістична психологія несе добро людям та суспільству. На додаток до індивідуальної психотера­пії та консультування, за останні десятиліття напрацьовано без­ліч різних методів, що обіцяють клієнтам поліпшення їхнього фізичного здоров'я (як, наприклад, уже давно відомий метод "гата йога"), самопочуття, а також допомогу в самоактуалізації і на­віть відповідь на їхні духовні шукання. Ці методи звичайно прак­тикуються чисельно малими групами, лідери яких роз'їжджають по великих містах Америки, пропонуючи за відповідну оплату одно- чи кількаденні семінари. Особи, які бажають поліпшення свого психічного функціонування, можуть відвідувати подібні семінари і в одному з "центрів вдосконалення особи" , проводи­ти там певну кількість днів або тижнів, беручи участь в одному чи більшому числі семінарів для того, щоб "знайти себе". Лідери таких семінарів звичайно є авторами книжок, в яких читачам пропонується удосконалювати себе самотужки, часом із додат­ком відповідних аудіо- й відеокасет.

У 1960 — 70 роках таких центрів у США налічувалось близь­ко 250. Сьогодні, на початку XXIстоліття, їх не більше десятка. Серед найбільш відомих — центр "Есален" у Каліфорнії та центр "Омеґа" у штаті Нью-Йорк. Помітним явищем стає зростання зацікавленості семінарами, що пропонують відповідь на духовні шукання сучасної американської людини, яка не знаходить такої відповіді у традиційних церквах.

У травні 2000 р. в університеті Вест Джорджія, що на півдні США, відбулась друга планувальна конференція гуманістичних психологів під назвою "Олд Сейбрук 2" з метою під сумування розвитку гуманістичної психології за останніх 35 років (перша подібна конференція відбулась 1964 р. в містечку Олд Сейбрук на сході США) для накреслення планів на майбутнє. Якщо голов­ним питанням конференції 1964 р. були проблеми теорії гуманістичної психології, то в центрі уваги нарад у 2000 р. були конкретні практичні питання, а саме — яким способом гуманістичні психо­логи можуть і повинні сприяти змінам у суспільстві в напрямі більшої гуманізації всіх ділянок життя, починаючи від шкільни­цтва і кінчаючи політикою.

Раціонально-технічне мислення і його всебічне технологічне застосування в сучасній цивілізації привели до значного зростан­ня добробуту в західних країнах, однак не сприяли поліпшенню задоволення життям, не породили більше щасливих людей. Ста­лось якраз навпаки, вказує у своїй новій книжці "Втрата щастя в країнах ринкової демократії" американський політолог Р. Е. Лейн (Ьапе, 2000). Хоч громадяни тих країн загалом задоволені своїм матеріальним становищем, соціологічні опитування показують, що чимраз менше з них почуваються щасливими. Виходить, що коли люди перебувають поза межами бідності, подальше нагро­маджування матеріального добра не приносить їм щастя. На це ще у 1960-х роках звернув увагу Еріх Фромм, заявивши, що "ми як люди не маємо жодної іншої мети в житті, як тільки чимраз більше виробляти і споживати" . Американський антрополог С. Даймонд називає цей феномен "манією споживання" .

Факт незадоволення життям помітив також у праці з пацієн­тами австрійський психіатр Віктор Франкл. Він назвав цей фе­номен "екзистенційним вакуумом", коли людина не знає, для чого їй жити. За Франклом, завдання психотерапії якраз і полягає в тому, щоб допомогти пацієнтові знайти якусь надособисту мету в житті .

Індустріальні засоби виробництва товарів призвели також до катастрофічного забруднення довкілля. Виробництво ядерної, хі­мічної та біологічної зброї та їхнє потенційне застосування у тре­тій світовій війні, що здавалось можливим як один з результатів "холодної війни" між СРСР і США, загрожували цілковитою руйнацією людського життя на нашій планеті. Загроза існує, оскільки тенденція продукувати цю зброю триває, охоплюючи щораз більше число держав нашої планети, які не завжди керую­ться загальнолюдськими принципами мирного співжиття.

Наша технологічна цивілізація, що постала на базі наукових досягнень раціонально-технічного мислення, відсуває на "задній план" людські почуття, емоції, настрої, усе, що пов'язане з мета­форою людського "серця". В результаті мало не головною психо­логічною характеристикою людини XXстоліття постала її "без­сердечність". Брак "серця" виявився найбільш яскраво і жорстоко у сталінських та нацистських концентраційних таборах, але й у нашому щоденному житті можна зауважити брак сердечності. Ще на початку XXстоліття Б. П. Вишеславцев, один з учнів україн­ського "філософа серця" Памфіла Юркевича, писав, що