Смекни!
smekni.com

Ремонт и регулировка мониторов для компьютеров (стр. 8 из 10)

Після заміни перевіряють інтенсивність розігріву радіатора ключового транзистора і, якщо протягом 10 хв після включення в робочому режимі температура буде вище нормальною (40 — 60 °С), те заміняють транзистор на іншій, більш придатний. Природно, це відноситься до випадку справності всіх деталей вузла СР.

Якщо Ви не упевнені у відсутності інших, що ще не проявилися несправностей у вузлі СР і інших, наприклад БП, УУ, можна трохи полегшити режим роботи вихідного каскаду зниженням амплітуди імпульсу зворотного ходу на колекторі ключового транзистора, підпаявши додатковий конденсатор ємністю 2000 — 6000 пф і високою робочою напругою, у залежності від типу ВМ, між його колектором і эмиттером.

Після забезпечення можливості принципової роботи вузла СР виробляється перевірка інших частин схем у всіх припустимих для даної моделі ВМ режимах разом з комп'ютером. При цьому перевіряють роботу схем захистів, можливість переключення режимів роботи і дія транзисторних ключів у схемах корекції лінійності, а також проходження сигналів і елементи схем регулювання розміру рядків.

Знайдені при цьому несправності усувають заміною відповідних елементів, після чого роблять відновлення схеми, тобто знімають установлені під час перевірки конденсатори, установлюють випаяні перемички і т.д. На остаточному етапі роблять перевірку дії всіх органів керування на передній панелі ВМ і регулювання необхідних подстроечных елементів на платі. Необхідним етапом перевірки вузла СР є контроль теплового режиму ключового транзистора, бажано протягом однієї години.

4. Причини виникнення несправностей у ВМ

Несправності у ВМ виникають по наступним причинах:

4.1. Неякісне виготовлення

Наслідком неякісного виготовлення є, як правило, порушення технології пайки, зборки, недоробки на стадії проектування, застосування неякісних чи елементів некоректна заміна елементів на аналоги (у процесі комплектації). Несправності з цих причин виявляються звичайно в перші місяці експлуатації. Частка таких ВМ із усіх поступивших у ремонт досить велика і досягає 30%.

4.2. Порушення правил експлуатації ВМ

Необхідно також дотримувати правила підключення ВМ до ланцюгів харчування. Усі приєднання сигнальних кабелів і рознімання харчування повинні вироблятися при відключеному харчуванні і положеннях вимикачів на ВМ і комп'ютері "ВЫКЛ". Бажано мати сполучні кабелі з проводом "земля", що через розетки електромережі з'єднують землі ВМ і комп'ютера. Відхилення від цих правил також може бути причиною несправності ВМ.

Часто причиною несправності ВМ буває підключення до неякісної мережі електроживлення тобто використання розеток з поганим контактом, тому що багато ХТО ВМ не витримують послідовного провалля і появи знову напруги харчування в мережі з інтервалом 0.5 — 1 сек. До цієї категорії можна також віднести несправності через механічні ушкодження з вини користувача.

4.3. Природне старіння електронних компонентів

Ця причина є загальної для усіх виробів електронної техніки, що працюють в умовах, що відповідають проектним (зазначених у технічній специфікації). Старінню піддаються друковані плати і припой, особливо в місцях підвищеної температури. Кожен використовуваний елемент має свою визначену надійність (чи середній час наробітку на відмовлення). Для ВМ у цілому також мається такий параметр, однак, він не завжди приводиться в специфікації.

Як правило, час наробітку на відмовлення для ВМ складає більш 10000 годин, що відповідає 3-5 рокам роботи.

4.4. Ремонт некваліфікованим персоналом

Мається ще одна причина виникнення несправностей у ВМ — це неграмотно виконаний ремонт, коли в процесі ремонту некваліфікованим персоналом виробляється заміна елементів шляхом підбора чи аналогів уводяться зміни в принципову схему. Некоректно виконана робота може привести надалі до додаткових несправностей у ВМ, що сильно утруднить його остаточний ремонт.

5. Загальні принципи ремонту ВМ

Для досягнення позитивного результату в ремонті варто дотримувати наступного порядку роботи:

1. До початку робіт необхідно, у першу чергу, переконатися, що саме ВМ має дефект, а не відеоплата в комп'ютері. Це легко зробити, підключивши ВМ до свідомо працюючого комп'ютера. Корисно з'ясувати історію ВМ, тобто чи були до даного відмовлення порушення в нормальній роботі ВМ і їхній характер, чи мається технічна документація, включаючи принциповісхеми. Це надалі полегшить роботу, аналіз несправностей і допоможе у встановленні причини відмовлення.

2. Розкриття ВМ і оцінка його стану допомагають з'ясувати зразковий термін служби ВМ, правильність умов експлуатації. У випадку сильного внутрішнього забруднення необхідно провести чищення від пилу всіх плат і частин конструкції. При огляді особлива увага треба звернути на силові і високовольтні елементи, до яких відносяться: ТДКС, трансформатор блоку харчування, діоди, могутні транзистори, електролітичні конденсатори і конденсатори у вузлі рядкового розгорнення. Огляд зворотної сторони друкованої плати дозволяє оцінити якість пайки, при цьому також можливо швидке виявлення дефекту.

У першу чергу, варто звернути увагу на пайку в точках підключення масивних деталей, таких як трансформатори, транзистори на радіаторах, діоди. Характерною ознакою дефекту пайки є поява чи тріщин сірого ободка навколовисновку, добре помітного на тлі блискучого припоя. Такі крапки підлягають обов'язкової пропайке, у процесі якої може виявитися дефект від поганого залуживания висновків деталі, що виявляється в набряканні припоя з висновку. При огляді зворотної сторони плати також добре помітні зони розташування деталей, що працюють при підвищеній температурі. Ці зони відрізняються помітним потемнінням матеріалу плати.

3. Привести ВМ у такий стан, щоб його можна було включити, а при необхідності і відремонтувати внутрішній блок харчування. При цьому варто перевірити, немає чи короткого замикання на виходах джерела і виключити перешкоди в його роботі. На цьому етапі корисно зробити контрольний вимір вихідних напруг блоку харчування, у першу чергу, напруги розжарення ЭЛТ, щоб не зашкодити її.

4. Визначення несправного вузла.

Коли ВМ включається, але маються порушення в його роботі, з'являється можливість провести первинну діагностику. Метою даного етапу є визначення вузлів ВМ, у яких можливі несправності, за умови, що блок харчування перевірений і вузол рядкового розгорнення в цілому працює. Тоді залишаються неперевіреними наступні вузли:

• Кадрове розгорнення.

• Вузли обробки відеосигналів.

• Схеми керування режимами.

• Схеми захисту.

5. Діагностика несправних вузлів.

На даному етапі виникає необхідність у принципових схемах і інформації з окремих компонентів. Їхня наявність дає можливість швидко простежити проходження сигналів і представити їхні орієнтовані рівні на висновках мікросхем і транзисторів. Якщо в принциповій схемі і Вашому ВМ маються розбіжності, варто намалювати необхідний фрагмент схеми вузла з друкованої плати. Далі, користаючись усією наявною інформацією, осциллографом контролюють сигнали (звичайно на висновках мікросхем і транзисторів) і роблять висновок про можливі несправні елементи. Одночасно з описаними діями корисно ще раз уважно оглянути друкований монтаж у районі підозрілого вузла для виявлення можливих дефектів, пропущених при огляді раніше.

6. Заміна дефектних деталей.

Робити заміну деталей бажано на відповідній схемі, однак, не завжди це представляється можливим. У цьому випадку необхідно, користаючись довідковою літературою, коректно підібрати аналоги. Найчастіше складності виникають з підбором транзисторів, особливо середньої і великої потужності. У більшості випадків у підборі досить керуватися їхніми граничними параметрами. Більш обережно треба відноситися до підбора польових транзисторів і транзисторів для вихідних каскадів рядкового розгорнення, тому що для них важ-ны також тимчасові параметри, що не завжди вказуються навіть у довідковій літературі. Далі виробляється заміна деталі, після чого контролюється I якість пайки і відсутність короткого замикання між крапками пайки. У слу-чае заміни мікросхем може знадобитися видалення залишків флюсу, що j заважають огляду місця пайки. Після заміни дефектних деталей варто повторити пункт 5, щоб переконатися в працездатності вузла, що піддавався ремонту, а також у відсутності інших несправностей.

7. Аналіз можливих причиннесправностей виробляється після завершення основних ремонтних робіт на підставі всієї інформації, отриманої під час роботи. Ціль аналізу — виявити основну причину відмовлення і зробити висновок про можливі відмовлення ВМ при подальшому його використанні.

8. Остаточна діагностика, настроювання і тестування виробляються в комплексі з комп'ютером. Сталий режим настає лише через годину після включення. У цей час контролюють вихідні напруги блоку харчування, величину імпульсної напруги на колекторі транзистора вихідного каскаду рядкового розгорнення, висока напруга на ЭЛТ. Після закінчення 1 години роботи ВМ можна приступати до настроювань. На комп'ютері вибирають сервісну програму, що, дозволяє переключати режими роботи ВМ. Вибирають базовий режим (для ВМ типу SVGA це текстовий режим з дозволом 640 X 480 крапок) і перевіряють яскравість світіння екрана і якість фокусування. Далі вибирають графічний режим і виводять на екран колірну таблицю. Далі перевіряють роботу регулятора яскравості на передній панелі, при цьому не повинно бути помітно ліній зворотного ходу рядків, а при установці на максимум не повинна бути помітна расфокусировка. По завершенні настроювання фокусування і яскравості роблять регулювання оконечных відеопідсилювачів, контролюючи правильність передачі кольору по колірній таблиці.