Смекни!
smekni.com

Гуманістична теорія особистості А. Маслоу (стр. 2 из 2)

Задоволення потреб самоповаги породжує почуття впевненості в собі, достоїнство й усвідомлення того, що ви корисні і необхідні у світі. Навпроти, фрустрація цих потреб приводить до почуття неповноцінності, безглуздості, слабості, пасивності і залежності. Це негативне самосприйняття, у свою чергу, може викликати істотні труднощі, почуття порожнечі і безпорадності в зіткненні з життєвими вимогами і низьку оцінку себе в порівнянні з іншими.

І нарешті, якщо усі вищезгадані потреби в достатній мірі задоволені, на передній план виступають потреби самоактуалізації.

Маслоу охарактеризував самоактуалізацію як бажання людини стати тим, ким вона може стати.

Людина, що досягла цього вищого рівня, домагається повного використання своїх талантів, здібностей і потенціалу особистості. Коротше, самоактуалізуватися - значить стати тою людиною, якою ми можемо стати, досягти вершини нашого потенціалу.

Самоактуалізація не обов'язково повинна приймати форму творчих зусиль, що виражаються у створенні витворів мистецтва Специфічні форми самоактуалізації дуже різноманітні.

Саме на цьому вищому рівні ієрархії потреб люди сильно відрізняються один від одного.

На думку Маслоу, більшість людей мають потребу у внутрішньому удосконалюванні і шукають його. Однак лише одиниці досягають самоактуалізації. Чому?

Насамперед соціальне і культурне оточення часто стримує тенденцію до актуалізації певними нормами стосовно якоїсь частини населення.

Ще одна перешкода для самоактуалізації, яка згадується Маслоу, - сильний негативний вплив, що чинять потреби безпеки. Процес росту вимагає постійної готовності ризикувати, помилятися, відмовлятися від старих звичок.

Це вимагає мужності. Отже, усе, що збільшує страх і тривогу людини, збільшує також і тенденцію повернення до пошуку безпеки і захисту.

Очевидно і те, що більшість людей мають сильну тенденцію зберігати специфічні звички, тобто дотримувати старого стилю поведінки. Реалізація ж нашої потреби в самоактуалізації вимагає відкритості новим ідеям і досвіду.

Депривація і фрустрація потреб самоактуалізації чи метапотреб може викликати в людини психічне захворювання.

Маслоу характеризував хвороби, що з'являються в результаті незадоволених метапотреб, як метапатології. Такі стани, як апатія, відчуження, депресія і цинізм - приклади того, що Маслоу мав на увазі під вищим рівнем психічних розладів.

Як бачимо, у гуманістичній психології людина не тільки користується більшою повагою, ніж у психоаналізі і біхевіоризмі, але її навіть наділяють психічними розладами вищого класу.

Маслоу припустив, що численні симптоми, зв'язані з накопичуваним і орієнтованим на споживання, але несамодостатнім стилем життя, свідчать про метапатології.

Це такі симптоми, як нездатність глибоко любити кого-небудь; прагнення жити тільки сьогоднішнім днем; невміння цінувати наполегливість у пошуках особистого удосконалювання; неетична поведінка.

І нарешті, Маслоу міркував про те, що метапатології можуть бути відповідальні за перекручування ціннісного розвитку.

Він відчував, що багато людей плутають, що правильно і що неправильно (наприклад, пияцтво, наркотики, війна), тому що вони позбавлені метапотреб удосконалювання, доброти, чесності і справедливості.

Занадто часто, додавав він, це приводить до збідніння соціальних почуттів, неповазі до прав інших і байдужості до таких етичних цінностей, як шляхетність і співчуття.

Маслоу запропонував логічно послідовну картину свого бачення найвищих досягнень людського досвіду, порівнюючи дефіцитарне життя (Д-життя) і буттєве, чи метажиття (Б-життя).

Д-життя - це в основному прагнення задовольнити існуючий дефіцит чи вимоги оточення. Це стиль життя, орієнтований на зниження напруги, гомеостаз і імпульсивне задоволення.

Д-життя характеризується рутиною й одноманітністю, відмовленням відноситися до чого-небудь серйозно, прагненням займатися речами нескладними, але приємними.

Розглянемо, наприклад, події, що відбуваються в житті багатьох працюючих дорослих сьогодні. Вони виконують монотонну роботу з 8 ранку до 5 вечора, приходять додому до своїх родин, обідають, кладуть дітей спати і весь вечір дивляться телевізор.

Маслоу заявив би, що люди, що живуть так, нудні, порожні і живі тільки наполовину, тому що їхнє життя сконцентроване на підтримці свого положення. Ніщо не надихає їх.

Вони віддають перевагу безпеці помірних і не потребуючих багато сил досягнень істинно честолюбним цілям, що вимагали б від них цілком розкрити себе. Фактично, їм не вдалося переступити поріг самоактуалізації.

Б-життя можна визначити як зусилля чи ривок, коли людина використовує усі свої здібності в повну силу.

Маслоу відзначав, що під час цих епізодів метаобраза життя людина буває більш зібраною, безпосередньою, творчою і відкритою для переживань.

Б-спосіб життя містить у собі найбільш щасливі і хвилюючі моменти людського існування, а також моменти найбільшої зрілості, індивідуальності і наповненості.

Немає потреби говорити, що такі моменти рідкі в житті пересічної людини, і тому, коли вони настають, їх нелегко розпізнати.

Концепція Маслоу про пікові переживання також підходить до життя метамотивованих людей.

Взагалі пікові переживання - моменти, під час яких людина почуває великий екстаз, благоговіння, захват.

Людина, що самоактуалізується, прагне описати ці переживання, і вони часто бувають головною причиною важливих змін у її житті.

Маслоу наполягав на тому, що пікові переживання є частиною нашого життя. Однак тільки метамотивовані люди, імовірно, оцінять і одержать користь від цих переживань, тому що вони не бояться їх.

Теорія А.Маслоу, що підкреслює унікальність людини і наявність потенціалу саморегульованого й ефективного функціонування, має величезну притягальну силу для тих, хто розділяє його оптимістичну точку зору на людство.