Смекни!
smekni.com

Культура як соціальне явище (стр. 3 из 3)

Третій вид культурного конфлікту, викликаного пануванням чужої культури, спостерігався в доїндустріальних суспільствах, які піддалися колонізації з боку народів Європи.

Згідно дослідженням Б.К. Маліновського (1945), безліч протилежних елементів культури гальмувала процес національної інтеграції в цих суспільствах. Вивчаючи суспільства Південної Африки, Маніловський виявив конфлікт між двома культурами, сформованими в абсолютно різних умовах.

Соціальне життя тубільців до колонізації складало єдине ціле. На основі племінної організації суспільства одночасно сформувалися система споріднених зв'язків, економічний і політичний устрій і навіть прийоми ведення війни. Культура колоніальних держав, головним чином Великобританії, виникла в інших умовах. Але коли європейські цінності були нав'язані тубільцям, відбулося не об'єднання двох культур, а їх неприродне, чревате напруженістю змішення. На думку Маліновського ця суміш виявилася нестійкою. Він правильно передбачив, що очікується тривала боротьба між цими двома культурами, яка не припиниться і після того, як колонії знайдуть незалежність. Вона підтримуватиметься прагненням африканців подолати напруженість в своїй культурі. В той же час Маліновській вірив, що зрештою переможуть західні цінності.

Таким чином, моделі культури формуються в ході постійної боротьби між протилежними тенденціями - до об'єднання і роз'єднання.

У більшості європейських суспільств до початку XX в. склалися дві форми культури.

Висока культура - витончене мистецтво, класична музика і література - створювалася і сприймалася елітою.

Народна культура, що включала казки, фольклор, пісні і міфи, належала бідним. Продукти кожній з цих культур були призначені для певної публіки, і ця традиція рідко порушувалася. З появою засобів масової інформації ( радіо, масових друкарських видань, телебачення, грамзапису, магнітофонів) відбулося стирання відмінностей між високою і народною культурою. Так виникла масова культура, яка не пов'язана з релігійними або класовими субкультурами. Засоби масової інформації і масова культура нерозривно зв'язані між собою.

Культура почала ставати "масовою", коли її продукти стандартизують і поширюють серед широкої публіки.

У всіх суспільствах існує безліч підгруп, що мають різні культурні цінності і традиції. Система норм і цінностей, що відрізняють групу від більшості суспільства, називають субкультурою.

Субкультура формується під впливом таких чинників, як соціальний клас, етнічне походження, релігія і місце проживання.

Цінності субкультури впливають на формування особи членів групи.

Деякі з найцікавіших досліджень субкультур присвячені мові. Наприклад, Уїльям Лабов (1970) прагнув довести, що вживання нестандартної англійської мови дітьми з негритянської гетто не свідчить про їх "мовну неповноцінність". Лабов вважає, що негритянські діти не позбавлені здатності спілкуватися, як білі, просто вони вживають декілька іншу систему граматичних правил; за багато років ці правила укорінялися в субкультурі негрів.

Лабов довів, що у відповідних ситуаціях і чорні і білі діти говорять одне і те ж, хоча вживають різні слова.

Проте вживання нестандартної англійської мови неминуче викликає проблему - несхвальну реакцію більшості на так зване порушення загальноприйнятих правил. Вчителі часто рахують використання негритянського діалекту порушенням правил англійської мови. Тому негритянські діти незаслужено піддаються критиці і покаранням.

Термін "субкультура" не означає, що та або інша група виступає проти культури, пануючої в суспільстві. Проте у багатьох випадках більшість суспільства відносяться до субкультури з несхваленням або недовір'ям. Ця проблема може виникнути навіть по відношенню до поважних субкультур лікарів або військових. Але іноді група активно прагне виробити норми або цінності, які протирічать основним аспектам пануючої культури. На основі таких норм і цінностей формується контркультура. Відома контркультура в західному суспільстві - богема, а найбільш яскравий приклад в ній - хіппі 60-х років.

Цінності контркультури можуть бути причиною тривалих і нерозв'язних конфліктів в суспільстві. Проте іноді вони проникають в саму пануючу культуру. Довге волосся, винахідливість в мові і одязі, вживання наркотиків, характерні для хіппі, набули широкого поширення в американському суспільстві, де головним чином через засоби масової інформації, як часто буває, ці цінності стали такими, що менш викликаючими, тому привабливими для контркультури і, відповідно, менш загрозливими для культури пануючої.

Культура - це невід'ємна частина людського життя. Культура організовує людське життя. У житті людей культура значною мірою здійснює ту ж функцію, яку в житті тварин виконує генетично запрограмована поведінка.


Список використаної літератури

1. Під редакцією М.А.Барг "Цивілізації"1 і 2 випуски

2. Н.А.Бердяев "Сенс історії", 1990

3. А.Дж.Тойнби "Вивчення історії" (збірка), Прогрес, 1991

4. О.Шпенглер "Захід Європи", Мистецтво, 1993

5. К.Ясперс "Сенс і призначення історії", Республіка, 1991

6. К.Юнг "Підхід до несвідомого" (У сб. "Людина і його символи", Б.С.К., 1996