Смекни!
smekni.com

Масове безробіття в Україні як соціальна проблема (стр. 3 из 3)

7. Аналіз та узагальнення результатів соціологічного дослідження

В ході проведеного соціологічного дослідження на тему «Масове безробіття в Україні як соціальна проблема» отримано результати, які дають змогу оцінити сучасні погляди молоді на дану проблему. В опитуванні взяли участь 24 респонденти, які є студентами групи 1ЕС-06 Вінницького національного технічного університету. Серед них 20 осіб - представники чоловічої статі, 4 особи - представниці жіночої статі, віком від 20 до 23 років (20 років - 6 чол., 21 рік і більше - 18 чол.), всі мають незакінчену вищу освіту, 22 чол. неодружені, 2 чол. одружені.

Метою дослідження було визначити що є основною причиною масового безробіття в Україні та наскільки дана проблема є актуальною.

Дослідження було проведено одним з методів опитування - шляхом анкетування. Кожний студент давав відповідь на запитання поставлені у анкеті індивідуально. Дані було занесене у кодувальний листок і проведено подальшу обробку.

1. На питання, чи є проблема масового безробіття в Україні актуальною, майже усі респонденти (96%) (окрім одного) відповіли, що дана проблема є актуальною. Це свідчить про те, що молодь зацікавлена даною проблемою.

2. Основна частина респондентів (84%) вважає, що дана проблема потребує дослідження, 8% вважає, що не потребує і такі ж кількості байдуже.

3. При втраті хорошої роботи, половина погодилася б на більш важку роботу з меншою зарплатнею, 38% опитаних можливо погодилися б, і 12% не погодилися.

4. На питання чи всі безробітні хочуть знайти роботу і працювати все ж таки більша частина опитаних (62%) вважає, що так і 38% в це не вірить.

5. Спробуємо визначити, що ж є основною причиною нашої проблеми. І так, 63% опитаних вважає, що у всьому винна криза, 28% вважає причиною зміну влади і 9% вважає, що це просто небажання працювати.

6. 53% респондентів вважає, що проблему безробіття можна вирішити шляхом перепрофілювання безробітних, тоді як 32% вважає, що потрібно надати підприємцям нормальні умови для найму і також 15% рахує, що потрібно створити нормальні умови для можливості роботи за кордоном.

7. На питання про те, чи здійснює уряд країни заходи по зниженню рівня безробіття 29% вважає, що так, і стільки ж даним питання не цікавилося; що нічого не робиться вважає 21% опитаних і стільки ж вважає, що уряд лише погіршує ситуацію, що склалася.

8. В Україні по безробіттю ведеться статистика, і ми запитали респондентів чи вірять вони їй: і таки 68% вірить, 20% вважає, що показник занижений, 8% – завищений і 4% вважає, що він зовсім не відповідають дійсності.

9. Яких наслідків слід очікувати в майбутньому від безробіття ми запитали у опитаних респондентів і отримали наступні результати: це призведе до ще більшого загострення кризового стану – 50%, погіршиться рівень життя населення – 41%, зменшиться народжуваність – 6%, і 3% не знає, що буде.

Висновки

В ході дослідження була висунута гіпотеза про те, що внаслідок економічної кризи в Україні значно збільшилася кількість безробітних, що переросло у масове безробіття. Дана гіпотеза повністю підтвердилася.

Як показали результати дослідження, проблема дійсно існує, і її потрібно вирішувати. Більшість опитаних респондентів вважає, що основною причиною проблеми є економічна криза, яка «з’їла» немалу кількість невеликих підприємств, а також нестабільність у політиці. І даних два фактори в сукупності залишило без роботи чималу кількість українців.


Література

1. Жоль К.К. Соціологія: Навч. посібник. – К.: Либідь,2005. – 440с.

2. http://www.rusnauka.com/4_SWMN_2010/Economics/58691.doc.htm Аналіз сучасного стану безробіття в Україні та перспективи його мінімізації

3. http://www.ukrstat.gov.ua/ Державний комітет статистики України


Додаток

Анкета

Дорогий Друже! Перед собою ти бачиш ряд запитань, відповівши на які, ти надаси змогу визначити чи існує в Україні масове безробіття та що воно собою становить. Максимально відверті відповіді на запропоновані питання дадуть змогу дослідити і визначити наскільки ця проблема є актуальною на даний час.

Для позначення відповіді постав будь-яку позначку навпроти вибраного тобою варіанта або вкажи свій варіант відповіді, де це можливо.

Заздалегідь вдячний тобі за щирі та відверті відповіді!

1. Чи є проблема масового безробіття в Україні актуальною?

а) так

б) ні

в) мені байдуже

2. Чи варто досліджувати дану проблему?

а) так

б) ні

в) мені байдуже

3. Якби Ви втратили хорошу роботу, Ви б погодилися на більш важку і з меншою зарплатнею?

а) ні в якому разі

б) так, адже жити за щось потрібно

в) можливо

г) свій варіант_______________

4. Як Ви вважаєте, всі безробітні хочуть знайти роботу і працювати?

а) так

б) ні

5. Що на Вашу думку є основною причиною масового безробіття в Україні?

а) небажання працювати

б) економічна криза

в) зміна влади

6. Які шляхи вирішення даної проблеми Ви б могли запропонувати?

а) підготовка фахівців на яких є попит

б) надання підприємцям пільг на найм робочої сили

в) створення нормальних умов для можливості роботи за кордоном

г) свій варіант_______________

7. Чи здійснює уряд країни заходи по зниженню рівня безробіття?

а) так

б) ні

в) не знаю, не цікавився

г) лише погіршує ситуацію, що склалася

8. Статистичні дані по рівню безробіття є …?

а) завищеними

б) дійсними

в) заниженими

г) зовсім не відповідають дійсності

9. Якими на Вашу думку будуть майбутні наслідки безробіття?

а) спад народжуваності

б) погіршення рівня життя населення

в) ще більше загострення кризового стану

г) свій варіант __________________

10. Ваш вік _____ років.

11. Ваша стать _________________________ _

12. Ваша освіта _________________________

13. Ваш сімейний стан ___________________