Смекни!
smekni.com

Погляди на мораль, зміни у вимірюванні цінностей (стр. 2 из 2)

В ході даного соціологічного дослідження були отримані наступні дані:

При відповіді на питання “Скажіть, будь ласка, проблема моралі в наш час є актуальною?", 65% сказали так, 35% - в деякій мірі. Це свідчить про те, що молодь вважає цю проблему досить актуальною, але все ж не ставить її в ряд найважливіших проблем сьогодення, нехтуючи значенням життєвих цінностей особистості, які фактично визначають спосіб життя людини, її цілі та прагнення, а в цілому - моральний стан всього суспільства.

На питання “Чи змінились Ваші погляди на життя порівняно з роками навчання у школі? ” 60% відповіли “так", 30% - “в деякій мірі” і тільки 10% - “ні", усвідомлюючи, що навіть за невеликий проміжок часу життєві цінності можуть змінюватись. Респонденти переконались у цьому на власному житті.

Зміну у вимірюванні цінностей молоді люди пов’язують з: власним життєвим досвідом (45%) та впливом оточуючих (55%). Результати майже однакові, тому однозначно не можна сказати, що вплив оточуючих переважає у цьому питанні.

На питання “Які життєві цінності, духовні чи матеріальні, переважають серед людей? ” 30% відповіли “матеріальні”, 50% вважають, що духовні та матеріальні цінності рівноцінні і тільки 20% вважають, що в світі переважають духовні цінності. Це говорить про те, що більшість студентства все ж сподівається, що вони знаходяться на рівних шальках терезів, але більш схиляється до того, що ми живемо у світі, де переважають матеріальні цінності.

На питання “Які з життєвих цінностей для Вас є важливішими" із наведених варіантів 35% опитаних назвали міцну сім’ю, 15% - успішну кар’єру, по 10% надали перевагу вірним друзям та взаємному коханню, 25% - інший варіант (він включає 7,5% - міцна сім’я, по 5% - вірні друзі, матер. забезпечення, успішна кар’єра та 2,5% - взаємне кохання). Отже, в наш час, хоч матеріальні цінності і виходять на перший план, але моральні цінності не занедбуються, для деяких вони переважають матеріальні.

На питання “Чия думка є вагомішою у формуванні Вашого світогляду", 50% згадали своїх батьків, 35% - друзів і 15% - авторитетних людей. На основі даних результатів, можна зробити висновок, що молодь надає вагому роль у своєму вихованні саме батькам, не забуваючи традиції, що склалися споконвіку.

На питання “Чи прислухаєтесь Ви до порад друзів у вирішенні важливих життєвих питань”, 20% відповіли, що так, 40% - в деякій мірі і 40% не вважають доцільним прислуховуватись до порад товаришів.

Щодо питання “Чи погоджуєтесь Ви з поглядами Ваших батьків на правила моралі, поведінки”, то знову респонденти висловили довіру поглядам на мораль своїх батьків (75% абсолютно погодились з цим твердженням, 20% - в деякій мірі і лише 5% відповіли - ні). Відповіді респондентів ще раз підтверджують солідарність молодих зі старшими на тему моралі.

Щодо питання “Чи вважаєте Ви, що Ваше відношення до сексу суперечить поглядам батьків”, то тут спостерігається протилежна картина: 70% повністю погодились з цим твердженням, 30% - в деякій мірі і жоден не заперечив суперечності цих поглядів.

На питання “Який негативний вчинок Ви б могли виправдати” 60% зазначили аборт, 25% - наркоманію, і 15% - самогубство. Це вказує на те, що уявлення молоді про погане трохи змінюється з часом. Вражає спокійне відношення до абортів як дівчат, так і хлопців.

На питання “Як сильно впливає релігія на Ваше життя" 45% вважають, що зовсім не впливає, 40% відмітили незначний вплив і лише 15% відчувають сильний вплив. Це говорить про те, що більшість студентів не визнають релігію та її вплив на особистість.

На питання “Який вплив має телебачення на формування Ваших життєвих цінностей", 55% не помічають якогось впливу, для 35% опитаних - це частковий вплив, 10% вважають, що телебачення суттєво впливає. Результати вказують на те, що для молоді телебачення не особливо впливає.

На питання “Чи стали Ви більше цікавитись політичним життям через ситуацію в країні, пов’язану з виборами Президента України" 90% опитаних відповіли так, 10% - частково. Ця ситуація в країні дуже вплинула на зацікавленість молодих людей політичним життям України, збільшила інтерес.

На питання “Чи цікавитесь Ви проблемами екології” 75% респондентів відповіли так, 20% - частково, 5% - ні. В основному молодих людей хвилює проблема екології.

Таким чином, на основі аналізу результатів проведеного соціологічного дослідження можна сказати, що висунуті гіпотези частково, але підтвердилися.

Більшість молоді дійсно вважає, що в нашому суспільстві переважають матеріальні цінності. Серед молоді спостерігається прагнення до індивідуалістичного типу життя та задоволення в першу чергу власних, а не загальнолюдських інтересів, що свідчить про низький рівень самосвідомості в молодіжному середовищі. Але все ж таки непорушними цінностям для опитаних залишаються кохання, сім’я, дружба, які являються для них набагато важливішими за гроші та матеріальний достаток, і для більшості взагалі є найважливішими в житті. Багато факторів мають значний вплив на зміну життєвих цінностей.

Тому, говорячи про співвідношення матеріальних і духовних цінностей та стан життєвих цінностей серед молоді в цілому, можна зробити висновок, що хоч більшість молоді і вважає, що в світі переважають матеріальні цінності, але особисто для неї найголовнішими є духовні цінності, які вона б не проміняли ні на які гроші - сім’я, дружба, любов і т.д.

На підставі отриманих результатів рекомендуємо відповідним органам спробувати покращити ситуацію за рахунок таких заходів, як: підвищення та вчасна виплата стипендії, працевлаштування студентів, що допоможе знизити матеріальну напруженість в студентському середовищі та необхідність морального виховання, яке б допомогло спрямувати молодь на розширення та поглиблення своїх духовних цінностей.

Література

1. Соціологія: Підручник / За загальною редакцією проф. В.П. Андрущенка, проф. М.І. Горлача. Харків-Київ. 1998.624 с.

2. Піча В.М., Соціологія: загальний курс. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти України. - К., “Каравела”, 2000. - 248 с.

3. В.И. Бакштановский, Ю.Г. Согомонов “Социология морали: нормативно-ценносные системы”. Журнал “Социс”, 2003г.

4. Е.А. Скриптунова, А.А. Морозов “О предпочтениях город ской молодежи". Журнал “Социс”, 2002г.

5. З.К. Селиванова “Смысложизненные ориентации подростков”. Журнал “Социс”, март 2001г.