Смекни!
smekni.com

Прогнозування соціально-економічних наслідків епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні до 2014 року (стр. 3 из 3)

переглянути діючі та запровадити нові положення відносно соціальних стандартів матеріального забезпечення ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД та їх сімей, забезпечення безоплатної висококваліфікованої медико-соціальної допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, сприяння працевлаштуванню та продовженню трудових відносин ВІЛ-інфікованих, створення безпечних умов праці з метою попередження поширення ВІЛ-інфекції;

збільшити видатки Державного бюджету на профілактику та лікування ВІЛ/СНІДу і виділити їх окремим напрямом, в т. ч. за напрямами використання;

вдосконалити статистику стосовно чисельності ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД осіб, запровадити статистику вартісних показників, яка передбачала б, наприклад, отримання інформації щодо загального доходу сім’ї, в якій проживає ВІЛ-інфікована чи хвора на СНІД особа та обсяги грошових ресурсів, які витрачаються на профілактику чи лікування цієї особи;

на базі моделі, розробленої в ході дослідження, щорічно виконувати прогноз соціально-економічних наслідків епідемії. Результати дослідження надсилати всім урядовим і громадським організаціям та інформаційним агентствам.

Результати моделювання в Україні підтверджують, що епідемія ВІЛ/СНІД може призвести до серйозних наслідків, які стануть катастрофічними при відсутності ефективного та своєчасного плану дій. Для пом’якшення цих наслідків та протистояння розвиткові епідемії ВІЛ/СНІДу необхідні конкретні консолідовані кроки з боку всього суспільства. Важливо розуміти, що проблема є комплексною і повинна вирішуватися комплексно на засадах міжсекторального підходу, спільними зусиллями держави, громадськості та приватного сектора. Часу обмаль, діяти слід негайно.

“Економічне благополуччя України - найважливіше із завдань політики Президента і Уряду, - констатував міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. - основними стратегічними напрямками якої є забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомога та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Нова влада демонструє зовсім інший підхід у боротьбі з проблемами ВІЛ/СНІДу - формує роботу разом з громадськими організаціями з метою зупинення великої загрози. Прикладом цього є створення Національної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу. При активній комплексній роботі організацій нашої держави та всебічній підтримці ВООЗ Україна зможе покращити становище із ВІЛ-захворюванням і не тільки врятувати життя тисяч громадян, але й відвернути одну з найстрашніших загроз. Сьогодні для цього є всі передумови."

Література

1. Баранова Н. Соціально-економічні наслідки епідемії ВІЛ / СНІДу в Україні: прогнозування, моделювання, оцінка // Україна: аспекти праці. - 2006. - №1. - C. 19-25.

2. ВІЛ/СНІД та проблеми бідності. -К., 2003. - 8с.

3. Денисов Б.П., Сакевич В.И. Динамика эпидемии ВИЧ/СПИД // Социс. - 2004. - № 1. - С.75-85.

4. Соціально-економічні наслідки епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні: прогнозування, моделювання, оцінка. - Міжнародна організація праці, 2007 р. - 136 с.

5. Дані сайта www.likar. info