Смекни!
smekni.com

Соціальна робота на вулицях з дітьми (стр. 3 из 3)

Як засвідчує статистика, внаслідок рейдів, до яких залучено відділи у справах дітей, освітяни та правоохоронці, кількість бездоглядних дітей у Львові поменшала на 10%, каже Тимків. Чиновник вважає, що такий результат дала роз'яснювальна робота з батьками.

З цією думкою погоджується й голова благодійної організації "Реабілітаційний центр соціальної адаптації" Ігор Гнат, який займається проблематикою дитячої бездоглядності. Водночас він додав, що українським дітям допомогли економічні негаразди в Європі.

"Економічна криза в Європі спонукала деяких заробітчан повернутися в Україну. Відтак, ці батьки взялися за виховання своїх дітей", - каже Ігор Гнат.

Не слід відкидати й інші чинники, що зменшили дитяче волоцюжництво, в першу чергу - це закриття гральних клубів, куди недобросовісні власники впускали неповнолітніх, наголосив експерт, а також активізація роботи усіх служб та громадських організацій над вирішенням цієї проблеми.

ВИСНОВОК

Головна причина втечі з дому – батьки

12-річний киянин Сергій – один із тих дітлахів, для яких рідним домом є вулиця. До такого життя він звик і міняти його не збирається. «Гуляю, прошу грошей – їсти хочу! У мене немає батьків – тато маму вбив і сидить у в’язниці. Вийде за 9-10 років. До притулку мене доправляли, але я тікав, бо там кепсько. Хлопці примушують, гроші відбирають і таке інше...».

Як би не критикувати державу, школу, оточення, але головна причина того, що дитина тікає з дому – батьки, констатують Психологи, які працюють з безпритульними дітлахами.

«В основному, це проблема неблагополучних родин. Тобто, батьки практично не займаються дітьми, ті підростають фактично на вулиці, а батьки переймаються своїми питаннями і потребами, на жаль, не дуже сприятливими для зростання й виховання дитини».

Як вирішити проблему безпритульних?

Розвиток мережі закладів для дітей, позбавлених можливості жити у нормальній родині, – один зі шляхів вирішення проблеми дітей вулиці, говорить міністр сім'ї, молоді та спорту України Юрій Павленко.

«Це і розвиток сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, усиновлення, прийомна сім’я, дитячі будинки сімейного типу, звідки практично діти не тікають. Це і продовження реформи інтернатних закладів, і створення на їхній базі невеликих закладів – не більше, ніж на 50 дітей. Це, без сумніву, робота з кризовими сім’ями, а таких сьогодні на обліку в Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді близько 20 тисяч. І в разі виникнення небезпеки для дитини – така дитина вилучається з родини у відповідний державний заклад, де їй надається необхідна допомога», – сказав Юрій Павленко.

За даними експертів, третина безпритульних дітей опинилася у підворітті через те, що їх вигнали з рідної оселі, кожен шостий пішов на вулиці за власним бажанням (навіть інколи із заможних родин), а кожен десятий, бо вдома не було чого їсти.