Смекни!
smekni.com

Соціальний патронаж з дітьми, що мають особливі потреби (стр. 2 из 2)

5. Імітація активності. Такий батько може показати свою глибоку заклопотаність, але він вдає, що виконує основні рекомендації. З такими батьками працювати особливо складно;

6. Млява активність або її відсутність - батьки усвідомлюють, що дитині потрібна допомога, але вже нічого не хочуть для цього робити, акцентуючи увагу тільки на його обслуговуванні; і віддають дитину до відповідної установи частіше для «очищення совісті». Найчастіше цей тип поведінки характерний для батьків або осіб, замінюючих батьків. При нагоді вони здають свою дитину в інтернат, а якщо їм це недоступно, то дитині загрожує доля - все життя пролежати в ліжку або просидіти в інвалідній колясці.

У багатьох сім'ях можна спостерігати такі явища, як гіперопіка, гіперпротекція або навпаки, ігнорування потреб дітей.

Можна зустріти випадки невідповідності вимог батьків можливостям дитини. Іншими словами, спостерігається переоцінка батьками його можливостей, що веде до конфлікту. Негативні прояви у відносинах стають предметом коректного аналізу з батьками в процесі соціального патронажу з метою їх подолання.

Отже, на сьогодні необхідно укосконалювати роботу з сімьями з дітьми, що мають особливі потреби, шукати нові прийоми активізації таких дітей і робити все, щоб такі сімьї і діти почували себе потрібними суспільству.

Висновки

Отже, соціальний патронаж сімей з дітьми, що мають особливі потреби направлений на покращення сімейно-побутових умов, комунікативної складової, залученні дитини до колективної участі у суспільній діяльності, проведення реабілітаційних заходів, спрямованих на адаптацію дитини-інваліда в суспільному житті; сприяння у професійному навчанні і професійній адаптації; психологічну підтримку в процесі професійної адаптації; соціально-побутову адаптацію і соціально-середовищну орієнтацію, соціальне обслуговування; забезпечення виробами медичного призначення; надання необхідної інформації – довідникової або інформації правового характеру, напраклад, щодо прав дітей-інвалідів;

Всі ці реабілітаційні заходи мають здійснюватися на основі принципу добровільності прийняття допомоги, повноти інформації, поваги до сім’ї, опори на позитивний соціальний досвід сім’ї.

Список літератури

1. Закон України «Про соціальну реабілітацію інвалідів в Україні» від 16.10. 2005 р.

2. Закон України «Про основи соціальної захищенності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 р.

3. Інноваційні форми опіки дітей з особливими потребами: міжнародний та національний досвід /Под ред. Г. Лактіонової. - К.: Науковий світ, 2001. – 61 с.

4. Соціальний патронаж сімей з дітьми інвалідами/http://www.socialforum.ru/zhurnal/plugin.tt_news.

5. Дмитревская Н.Л. Проблемной семье – социальный патронаж/ http://www.gorvestnic.ru/publ/1.

6. Соціальна педагогіка. Підручник./ За редакцією проф. Капської А.Й. – К., 2006. – 468 с.