Смекни!
smekni.com

Соціологічне дослідження ставлення людей до вивчення іноземних мов (стр. 4 из 4)

а) англійську

б) німецьку

в) інший варіант

2. Чи потрібне знання іноземної мови в майбутньому?

а) зовсім непотрібне

б) дуже потрібне

в) важко відповісти

3. Де найбільше потрібне знання іноземної мови сьогодні?

а) на заняттях іноземної мови, для спілкування, для поїздок за кордон

б) для загального розвитку, для роботи в Інтернеті, для прослуховування музики

в) для пошуку роботи, при роботі з технікою, для читання іноземної літератури


4. Наскільки добре Ви знаєте англійську мову?

а) на високому рівні

б) на середньому рівні

в) зовсім не знаю

5. Який, на Вашу думку, рівень викладання іноземної мови в нашій країні?

а) низький

б) середній

в) високий

6. Як Ви вважаєте, потрібно вивчати лише одну іноземну мову, через те, що вона є найбільш поширеною мовою у цивілізованому світі, чи декілька різних мов, які менш поширені у світі?

а) потрібно

б) непотрібно

в) не знаю


7. На Вашу думку у якому віці потрібно починати вивчати іноземну мову?

а) з 6 років

б) вступивши до ВНЗ

в) інший варіант

8. Чи має значення знання іноземної мови при працевлаштуванні?

а) Так

б) Ні

в) Не знаю

9. Як Ви ставитесь до вивчення іноземної мови в цілому?

а) позитивно

б) негативно

в) не знаю

10. Який із методів вивчення іноземної мови найбільш ефективний?

а) репетиторство

б) самовивчення

в) спеціальні школи для вивчення іноземної мови

11. Ваша стать

а) жіноча

б) чоловіча

12. Ваш вік

а) 17-20

б) 21-25

в) старше 25

Аналіз та узагальнення результатів соціологічного дослідження

Таким чином, було проведено соціологічне дослідження на тему: «Роль іноземної мови в житті людини».

В ході даного соціологічного дослідження були опитані студенти ВНТУ, факультету інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії, академічної групи 1КІ-08, у кількості чоловік: 20 представників чоловічої статі, (80%), 5 – жіночої (20%); віком від 18 – 20 років.

На питання «Яку іноземну мову Ви вивчаєте» 88% опитуваних обрали англійську, 12% - німецьку. Отже, можна зробити висновок, що англійська мова є найбільш популярною.

На питання «Чи потрібне знання іноземної мови в майбутньому» 24% відповіли що дуже потрібне, 4% - важко відповісти. Більша кількість респондентів вибрали варіант, що знання іноземної мови дуже потрібне в майбутньому.

На питання «Де найбільше потрібне знання іноземної мови сьогодні» 56% респондентів відповіли, що на заняттях з іноземної мови, для спілкування, для поїздок за кордон, 36% - для загального розвитку, для роботи в Інтернеті, для прослуховування музики, 20% - для пошуку роботи, при роботі з технікою, для читання іноземної літератури. Респонденти розділились у свої відповідях, отже, робимо висновок що іноземна мова потрібна для багатьох цілей.

На запитання «Наскільки добре Ви знаєте англійську мову» 24% відповіли, що знають мову на високому рівні, 72% - на середньому рівні, 4% - не знають зовсім. Більшість знають іноземну мову на середньому рівні і це добре для нашого суспільства.

На запитання «Який, на Вашу думку, рівень викладання іноземної мови в нашій країні» 20% опитуваних дали відповідь, що низький, 76% - середній, 4% - високий.

На запитання «Як Ви вважаєте, потрібно вивчати лише одну іноземну мову, через те, що вона є найбільш поширеною мовою у цивілізованому світі, чи декілька різних мов, які менш поширені у світі» 80% респондентів відповіли, що потрібно, 16% - непотрібно, 4% - не знаю. Більшість думає, що потрібно вивчати мову, яка найбільш поширена в нашому суспільстві.

На запитання «На Вашу думку у якому віці потрібно починати вивчатиіноземну мову» 100% опитуваних дали відповідь з 6 років. Вони вважать, що як тільки дитина пішла в школу, то вже потрібно, щоб вона починала вивчати іноземну мову.

На запитання «Чи має значення знання іноземної мови припрацевлаштуванні» 60% відповіло, що так потрібне, 16% - непотрібне, 24 – не знають. Так як більшість з опитуваних не влаштовувались ще на роботу, то їм важко відповісти на таке запитання. Хоча більшість вважає, що потрібне знання іноземної мови.

На запитання «Як Ви ставитесь до вивчення іноземної мови в цілому» 100% респондентів ставляться позитивно до вивчення іноземної мови.

На запитання «Який із методів вивчення іноземної мови найбільшефективний» 76% опитуваних відповіли, що репетиторство, 24% - спеціальні школи для вивчення іноземної мови. Отже, можна зробити висновок, що для більшості найефективнішим способом вивчення є репетиторство і це зрозуміло тому що репетитор займається з тобою індивідуально і ти більше можеш навчитися ніж у спеціальних школах.

Отже, зробивши аналіз проведеного опитування можна зробити висновок, що гіпотеза, яка полягає у тому, що більшість респондентів ставиться позитивно до вивчення іноземної мови. Насамперед на запитання про те як опитуванні ставляться до іноземної мови в цілому 100% респондентів відповіли, що позитивно, а на запитання чи потрібне знання іноземної мови в майбутньому 96 % відповіли що дуже потрібне. По цих двох питаннях можна зробити висновок, що вивчення іноземної мови дуже потрібне в нашому суспільстві. За допомогою соціологічного дослідження було розглянуто дві проблеми, які були поставленні для вирішення одна з них це необхідність вивчення іноземної мови, інша – дослідження значення іноземної мови у світі і у житті людини. Іноземна мова займає велике значення у нашому житті і у світі і її потрібно вивчати не обов’язково знати на високому рівні на середньому рівні буде цілком достатньо. Іноземна мова сьогодні є найважливішим засобом міжнародного спілкування. Знання хоча б однієї іноземної мови розширює кругозір, дозволяє довідатись культуру й звичаї іншого народу.


Висновок

Отже, провівши соціологічне дослідження серед студентів групи 1КІ-08, ми можеш стверджувати, що іноземна мова має велике значення в нашому житті і в світі. Кожна сучасна молода людина прекрасно розуміє, що без вивчення іноземної мови вона не може одержати належних знань, а в майбутньому і відповідного робочого місця. Кожна молода людина розуміє, що без елементарних знань у плані користування комп’ютером вона не тільки не зможе працювати за будь-якою професією, а й буде виглядати у колі своїх друзів людиною із застарілими поглядами на життя. Тому іноземну мову потрібно обов’язково вивчати не тільки для загального розвитку, а з надією що вона знадобиться в житті.


Список використаної літератури

1. Гроденко В.В. Соціологія – К.: Академія, 2002 – с. 35-40

2. В.М. Піча. Соціологія загальний курс. Навчальний посібник. – К., «Каравела», 2000 – 248с.

3. Андрієва Г.М.: «Соціальна психологія», М., 2006р.