Смекни!
smekni.com

Статистичне прогнозування кон’юнктури аграрного ринку в Україні (стр. 2 из 6)

При проведенні дослідження використано пакети прикладних комп'ютерних програм Statistica 6.0, MSExel, Caterpillar, Vensim.

Інформаційною базою дисертаційної роботи є дані статистичних збірників, дані обліку діяльності підприємств аграрного ринку в Україні, матеріали періодичних видань, науково-практичних конференцій, офіційних Інтернет-сайтів, наукові публікації та монографії.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

виділено періодичні складові головних елементів економічного, внутрішнього виробничого потенціалу та цін продукції тваринництва, що дозволило оцінити їхній внесок при прогнозуванні кон’юнктури аграрного ринку в Україні;

встановлено головні фактори утворення кон’юнктури аграрного ринку України: загальноекономічна ситуація в Україні (вплив – 37,24 %); виробничо-сировинний потенціал рослинництва (вплив – 20,73 %); стан розвитку тваринництва (вплив – 12,25 %); стан підприємств агропромислового комплексу, що обслуговують сільське господарство (вплив – 8,30 %); зміни цін на товари невиробничого споживання (вплив – 5,89 %), що забезпечило оцінку ступеня їхньої значущості;

узагальнено та систематизовано особливості формування кон'юнктури аграрного ринку в Україні, що дозволило сформулювати основні напрями статистичного аналізу та обґрунтувати систему статистичних показників для прогнозування кон'юнктури;

удосконалено:

понятійний апарат дослідження кон’юнктури ринку та теоретичне обґрунтування змісту поняття “кон’юнктура”, що дозволило розглядати його як об’єкт статистичного дослідження;

концептуальний підхід до комплексного оцінювання диференціації і ранжування внутрішнього виробничого потенціалу регіональних аграрних ринків в Україні, який передбачає формування системи статистичних показників, виокремлення однорідних регіонів за допомогою кластерного аналізу та ранжування на основі інтегральних показників, що забезпечило обґрунтованість отриманих результатів;

базову модель динаміки циклів товарного виробництва Д.Л. Медоуза шляхом її доповнення блоком “формування доходів”, адаптації та параметризації відповідно до умов українського ринку, що дозволило провести аналіз взаємозв'язків між елементами ринку тваринницької продукції та оцінити їхній взаємовплив;

набули подальшого розвитку:

концептуально-методологічні засади статистичного оцінювання факторів формування сукупної пропозиції на регіональному аграрному ринку України, що уможливлює використання лише інформативних ознак;

положення про те, що висока якість короткострокового прогнозу динаміки економічного, внутрішнього виробничого потенціалу національного аграрного ринку забезпечується застосуванням методу аналізу сингулярного спектру часових рядів, що прискорює впровадження цього методу у практику статистичних досліджень.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробленні пропозицій щодо напрямів статистичного дослідження кон’юнктури аграрного ринку з метою забезпечення вдосконалення управлінських рішень при формуванні аграрної політики України та прогнозуванні розвитку аграрного та інших національних ринків.

Отримана комплексна оцінка регіональної однорідності має важливе практичне значення для вдосконалення стратегії розвитку й планування залежно від розміру економічного та внутрішнього виробничого потенціалу аграрного ринку в окремих регіонах України.

Виявлені фактори утворення кон’юнктури та прогноз внутрішнього виробничого потенціалу агроринку в Україні можуть бути взяті за основу при виборі основних складових програм розвитку та удосконалення аграрно-промислового комплексу, а також при організації управління підприємствами АПК за умов відповідності цих програм основним тенденціям та напрямкам розвитку агроринку та інших залежних від нього ринків з метою забезпечення сталості розвитку економіки України.

Практичне значення результатів дослідження підтверджується їхнім використанням у аналітичній роботі Головного управління статистики у Харківській області при підготуванні аналітичних записок з питань оцінювання рівня та дослідження тенденцій розвитку аграрного ринку (акт про впровадження від 13 вересня 2007 р.), у діяльності ТОВ “Іскра” Куп’янського району Харківської області при розробленні заходів щодо забезпечення виробничої стабільності та ефективного функціонування підприємства (довідка № 091 від 29 серпня 2007 р.), а також у навчальному процесі Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна при викладанні дисципліни “Економіко-статистичні методи аналізу кон’юнктури ринку” (довідка від 14 вересня 2007 р.).

Апробація результатів дослідження. Основні результати виконаних досліджень, висновки і рекомендації представлено на Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку в умовах ринкових перетворень” (Харків, 2004 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Статистична оцінка соціально-економічного розвитку” (Хмельницький, 17 травня 2007 р.); Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих учених “Актуальні проблеми теорії та практики економічного розвитку і міжнародної співпраці” (Харків, 20-21 квітня 2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Особистий внесок здобувача відображено у списку його публікацій за темою дисертації.

Публікації. Основні положення і результати дисертаційної роботи опубліковано у 10 наукових працях загальним обсягом 3,76 друк. арк., у тому числі 7 статей – у фахових виданнях з економіки та 3 – у тезах доповідей на конференціях.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків. Загальний обсяг дисертації складає 240 сторінок, з яких 175 сторінок основного тексту, список використаних джерел нараховує 215 найменувань. Робота містить 9 додатків, 37 таблиць, 38 рисунків.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, задачі, предмет та об’єкт, методологічні та методичні засади дослідження, відображено наукову новизну отриманих результатів та розкрито їхнє практичне значення.

У першому розділі – “Теоретичні засади статистичного дослідження та прогнозування кон’юнктури аграрного ринку в Україні” - розкрито сутність основних понять, розглянуто особливості національного аграрного ринку як об’єкта статистичного дослідження, обґрунтовано систему показників кон’юнктури аграрного ринку України, розглянуто теоретико-методологічні засади аналізу та прогнозування тенденцій розвитку елементів агроринку.

Аграрний ринок визначають як систему економічних відносин зі зворотнім зв’язком між інституціональними одиницями з приводу виробництва, перероблення та споживання аграрних ресурсів за допомогою цінових механізмів.

Особливим предметом дослідження агроринку є його кон’юнктура. У традиційному розумінні економічна кон’юнктура ринку трактується як сформована на ринку економічна ситуація, що характеризується співвідношенням між попитом і пропозицією, товарними запасами та іншими чинниками. Обґрунтовано, що це поняття визначається динамікою цін, характеристикою факторів утворення кон’юнктури та ринковою інфраструктурою.

Вивчення особливостей функціонування та розвитку аграрного ринку взагалі та кон’юнктури аграрного ринку в Україні зокрема дозволило сформулювати основні напрями статистичного дослідження, а саме, аналіз економічного, внутрішнього виробничого потенціалу та цін продукції аграрного ринку, а також обґрунтувати вибір статистичних методів та розробити управлінські рішення, спрямовані на поліпшення стану аграрного ринку, забезпечення ефективного функціонування суб'єктів АПК та їхньої виробничої стабільності.

Аналіз, оцінювання та прогнозування кон’юнктури аграрного ринку доцільно здійснювати з використанням взаємопов'язаних блоків показників:

а) ринкової ситуації: масштабу та типології ринку; пропорцій ринку; тенденцій розвитку ринку; циклічності розвитку ринку; ділової активності;

б) цінових;

в) характеристики факторів впливу на кон’юнктуру;

г) ринкової інфраструктури.

Прогнозування кон’юнктури аграрного ринку передбачає оцінювання перспектив його розвитку з метою визначення можливих тенденцій динаміки основних показників та факторів цього ринку. Тобто результатом прогнозу є визначення тенденцій та закономірностей розвитку факторів, які впливатимуть як на ринок тваринницької продукції, так і на аграрний ринок у конкретний майбутній період часу. Прогноз кон’юнктури аграрного ринку можна здійснити, оцінивши напрями і тенденції розвитку економічного і внутрішнього виробничого потенціалу та цін на продукцію секторів аграрного ринку.

У відповідності з поставленими задачами в другому розділі “Моделювання попиту та пропозиції на аграрному ринку України” – розроблено концепцію комплексної регіональної диференціації і ранжування регіонів України за розміром економічного та внутрішнього виробничого потенціалу аграрного ринку на основі обраних показників, за якими проведено кластеризацію та розраховано інтегральну оцінку; сформульовано основні підходи до аналізу й моделювання ринку тваринництва; досліджено можливості використання інструментарію імітаційного моделювання; здійснено адаптацію моделі до сучасних умов в Україні; проведено багатоваріантні розрахунки та аналіз отриманих результатів.

Для прогнозування розвитку окремих регіонів України (АРК, областей та їхніх сукупностей), аграрні ринки яких об’єднані в одне економічне ціле, доцільно виділити найбільш однорідні елементи регіональної системи, тобто розділити їх на подібні групи, які схожі між собою за розміром економічного, внутрішнього виробничого потенціалу аграрного ринку та ефективністю його використання.