Смекни!
smekni.com

Форми і методи соціальної роботи (стр. 6 из 7)

2. створюється ринок праці, тому що персональним асистентом може працювати практично будь-яка людина.

Політична вигода очевидна, тому що дана соціальна служба забезпечує кожного члена суспільства рівними правами на освіту , працю і відпочинок.

Клуб "Контакти-1" зробив спробу розгорнути модель служби "Персональний асистент" у рамках програми Центру незалежного життя для дітей, що мають обмежені можливості. Обмежені фінансові засоби не дозволили їм реалізувати модель у чистому виді ; вона була здійснена з програмою "Виїзного ліцею", а персональні асистенти найчастіше працювали одночасно і викладачами. Крім того, на заходах для великої кількості дітей, персональні асистенти обслуговували групи. Однак навіть ця спроба, почата в Росії вперше силами невеликої громадської організації, дала позитивні результати і показала перспективність ідеї. Вона також довела, що таке використання фінансової підтримки найбільше відповідає вимогам часу, тому що воно дозволяє дуже успішно змінювати суспільну свідомість і невпізнанно змінює вигляд дитини, яка має найсерйозніші види інвалідності, що, починаючи почувати повагу до своєї особистості і впевненість, розкриває свої здібності. Батьки, одержуючи таку підтримку, стають більш об'єктивними в оцінюванні проблем, зв'язаних з інвалідністю, і починають виявляти велику соціальну активність, спрямовану зовні, на те, щоб змінити ситуацію в цілому, для всіх дітей, а не тільки намагатися, не бачачи проблем іншої родини , що має таку ж особливоу дитину , поліпшити своє положення .

Персональними асистентами протягом 1993-94 навчального року працювали батьки і студенти факультету соціальної роботи і соціології Інституту молоді.

Мета служби: Відкрити дітям, що мають інвалідність, широкі можливості для розвитку їхніх потенційних можливостей і талантів, і активної участі у всіх аспектах життя суспільства .

Завдання :

1. Створити діючу модель "Людей з особливими проблемами - асистент".

2. Розширити коло дітей, що одержують допомогу асистентів.

3. Провести соціально-педагогічні дослідження моделі з метою розробки рекомендацій для неурядових організацій.

Інноваційна модель служби " Виїзний ліцей"

Медична модель інвалідності, офіційно прийнята в Росії, знаходить своє вираження в тім , що соціальна політика має сегрегуючий характер. Утворення , участь в економічному житті, відпочинок є закритими для людей, що мають інвалідність. Спеціалізовані навчальні заклади, спеціалізовані підприємства і санаторії ізолюють людей, що мають інвалідність, від суспільства і роблять їх меншістю, права якого дискримінуються.

Зміни в соціально-політичному й економічному житті Росії роблять реальністю можливість інтеграції людей, що мають інвалідність, у суспільство і створюють передумови для їхнього незалежного життя. Однак у соціальних програмах спеціалізованість залишається домінуючої , що порозумівається медичною моделлю інвалідності, покладеної в основу законодавства, недоступним архітектурним середовищем і відсутністю системи соціальних служб.

Експериментальна модель "Виїзний ліцей" - це спроба вирішити проблему інтегрованого навчання дітей, що мають інвалідність, за допомогою створення служби "Персональний асистент" і спеціальної транспортної служби ("Зелена служба"), які б надавали їм рівні можливості. Комплексний підхід необхідний для того, щоб організувати навчання дітей, що мають інвалідність, у режимі "двостороннього руху ":

1. Викладачі їдуть на будинок до дитини і дають йому домашні уроки;

2. Служби допомагають дитині виїхати з будинку і займатися в інтегрованих групах, організованих у Центрі.

Мета:

Духовний і культурний розвиток дітей, що мають інвалідність, і їхня інтеграція в суспільство через організацію спеціальних служб "Виїзний ліцей", "Персональний асистент" і транспортні служби.

Завдання :

1. Навчання дітей, що мають інвалідність, загальноосвітнім дисциплінам і творчості вдома .

2. Професійне навчання і розвиток творчих здібностей дітей, що мають інвалідність, в інтегрованих кружках поза будинком.

3. Інтеграція дітей, що мають інвалідність, і їхніх батьків умінням і навичкам незалежного життя .

Методи:

1. Рух на будинок забезпечують професійні педагоги, що залучаються для роботи в службі "Виїзний ліцей" на контрактній основі. Пріоритет при цьому віддається педагогам, що володіють достатнім запасом знань і життєвим досвідом, необхідними для роботи з особливими дітьми за індивідуальними програмами. Велике значення надається залученню до роботи педагогів із загальноосвітньої школи для того, щоб наблизити школу до розуміння проблем дітей, що мають інвалідність, а потім перетворити її в основного союзника.

2.Рух з будинку забезпечується трьома службами одночасно. Персональні асистенти й обладнаний транспорт необхідні для того, щоб дитина, що має інвалідність, одержала мобільність і змогла відвідувати кружки поза будинком.

3.Інтеграція дітей, що мають інвалідність, у загальноосвітню школу здійснюється за допомогою служби "Персональний асистент" і транспортної служби, що допоможуть дітям відвідувати інтегровані кружки і звичайні класи.

4.Знання про незалежне життя людей, що мають інвалідність, передаються на семінарах, організованих службами "Від батька до батька" і "Правовий захист інтересів дитини ".

Висновок :

Президентська програма "Діти Росії" сколихнула третій сектор, що поєднує неурядові організації. Включення в програму, підтримувану бюджетом, інноваційної практики незалежних організацій, являє яскравий приклад позитивних змін у соціальній політиці Держави. Союз і співробітництво між державою і неурядовими організаціями має велике значення для таких організацій, як клуб "Контакти-1", тому що визнання їх рівноправними партнерами, що уміють внести позитивну динаміку в соціальну політику, дає їм сили і бажання працювати, виявляти ініціативу і приймати на себе усю відповідальність за пропоновані ними ідеї, моделі, програми.

Досвід з'являється тільки в тих, хто працює. Клубові "Контакти-1" дає можливість працювати і доводити свою корисність суспільству Президентська програма "Діти Росії".

Цільова програма реабілітації дітей - інвалідів і членів їхніх родин на базі Реабілітаційного центру "Івма" міста Калуги

Актуальність проблеми

Реабілітаційний центр "Івма"- некомерційне, благодійне об'єднання родин , що мають дітей-інвалідів, уже більш 5-ти років займається учбово- педагогічними роботами, спрямованими на допомогу не звичайним дітям і їхнім батькам.

Протягом кількох років центр веде постійно коректуючу, комп'ютерну базу по не звичайних дітях м. Калуги. Зараз вона нараховує 985 дітей-інвалідів, що одержують соціальні допомоги (без обліку психічних хворих, а їх за даним близько 30% від загального числа):

- 16% з них із ДЦП, причому 10-15% з них - важкі постільні хворі;

- 11% із захворюванням очей і приглухуватістю;

- 17% з різними анатомічними відхиленнями (сколіози, косолапість, вивихи уроджені , відсутність і недорозвинення кінцівок і т.п.).

Як правило, ці захворювання приводять до затримки психічного розвитку дітей, а надалі - до важких психічних недуг при відсутності грамотних реабілітаційних заходів. Статистика показує, що якщо при народженні з психічними розладами страждають лише близько 10% дітей-інвалідів, то до 16 років близько 30%, у 30-40 років 60%, а до 50-60 років більш 90% інвалідів з дитинства страждають психічними захворюваннями.

Варто визначити, що з усієї кількості дітей, а їх у Калузі менш 70 тисяч, дітей-інвалідів близько 1,4%. Якщо прийняти експертну оцінку російських лікарів по важкій інвалідності дітей, то 4,5% або 3150 дітям у місті варто призначити соціальні допомоги (пенсії) по інвалідності.

З них :

- ортопедичних хворих - 1300;

- з порушенням психічного розвитку - 360;

- хірургічних хворих - 219;

- з дитячим церебральним паралічем (ДЦП) - 159.

Тобто не менш 50% дітей-інвалідів мають збережений інтелект.

Сьогоднішня ситуація така, що навряд чи варто розраховувати, що кожна дитина-інвалід зможе постійно знаходитися в спеціальному реабілітаційному центрі: немає економічних умов для їхнього будівництва і створення оплачуваних місць вихователів (у міжнародній практиці прийняте співвідношення - для кожних трьох хлопців-інвалідів -- один наставник).

Та й навряд чи діти, виховані в спеціалізованих умовах, зможуть адаптуватися в звичайному житті. Більш реальною буде поступова інтеграція дитини з недостатками в розвитку в соціум сімейного життя, дитячої дошкільної установи , школи і т.п. з активним використанням реабілітаційного потенціалу родини .

Основні цілі і завдання

Основні задачі Реабілітаційного центру і створюваних ним клубів можна об'єднати блоками.

Інформаційно-методичний блок

Створення сприятливого інформаційно-методичного середовища забезпечення виживання, захисту і розвитку дитятей-інвалідів і їхніх родин :

- створення достовірної системи обліку дитятей-інвалідів, що дозволяє одержувати інформацію про рівень дитячої інвалідності, її динаміку, проблеми, потреби й інтереси дітей і їхніх родин ;

- створення пункту мережі або використання існуючої електронної мережі інформаційного обміну з проблем дитячої інвалідності;

- освоєння нових інформаційних і діагностичних технологій при роботі з інвалідами .

Для конкретної реалізації блоку цих задач центр:

-розробляє анкети, тести, програми і методики роботи з дітьми-інвалідами;

-проводить роботу по оснащенню телекомунікаційної системи (комп'ютер, модем, програмне забезпечення);