Смекни!
smekni.com

Соціологічне дослідження мотивації підприємницької діяльності (стр. 2 из 2)

Результати подані на діаграмі 2.4.

2.5 Установка на роботу за наймом у бізнесі

респондент найм бізнес роботодавець

В даному дослідженні респондентам було поставлене питання: „Якби Ви мали вибір, де б Ви воліли працювати?”. Результати відображаються на діаграмі 2.5. 25% не визначились. Більшість (55%) хотіли б працювати в приватних комерційних підприємствах, що можна пояснити сподіваннями на більшу матеріальну винагороду, розчаруванням у нестабільності економічної ситуації в державі тощо. Однак досить великий відсоток (25%) студентів прагне працювати на державні підприємства, що ймовірно обумовлене більшим рівнем соціального захисту.

3. Образ підприємця у суспільній думці опитуваних

3.1 Емоційне ставлення

В значної частини респондентів (45%) переважають позитивні емоції по відношенню до підприємців; негативні емоції викликають підприємці у 20% опитаних. Окремо слід відмітити, що чверть респондентів (25 %) н виокремлюють для себе підприємців як окрему соціальну групу для оцінювання. Вони до підприємців ставляться не краще та не гірше ніж до решти. (див. діаграму 3.1)

3.2 Порівняльна оцінка економічного статусу підприємця

3.3 Уявлення про моральні якості підприємця (т. 3.3.)

Особисті якості Кількість респондентів Відсотки
казати неправду в інтересах своєї справи 17 85%
приховувати частину доходів від оподаткування 20 100%
надмірно експлуатувати чужу працю 12 60%
обманювати партнера 14 70%
підкупити посадову особу 14 70%
підробити документи 11 55%
обманювати клієнтів 16 80%

Цікаво відмітити, що в одному з попередніх пунктів аналізу дослідження, було виявлене досить позитивне ставлення до підприємців. Однак переважна більшість схильна думати, що підприємці в володіють багатьма негативними якостями. Всі наведені нижче характеристики властиві їм, на думку респондентів, в значній мірі, причому 40% опитуваних стверджують, що підприємцям властиві всі з наведених негативних рис характеру.

Таким чином, суспільна думка має в більшій мірі негативне забарвлення, образ підприємця сприймається як нецивілізований, кримінальний та аморальний.

Можна припустити, що така думка пов’язана з уявленнями про вищий матеріальний статус підприємців, який з точки зору респондентів є результатом невиконання норм моралі та права.


4. Рейтинг проблем споживачів послуг, товарів підприємств

Рейтинг проблем, з якими опитувані стикаються, користуючись послугами приватних підприємців, вимірювався по частоті „зустрічі” з перерахованими у питанні десятьма основними проблемами.

Очевидним є висновок: найгостріші проблеми взаємодії респондентів з підприємництвом стосується морально-етичних аспектів роботи співробітників приватних підприємств, що, очевидно накладає відбиток на ставлення до приватного бізнесу в цілому, оцінку рівня його цивілізованості.

Набагато рідше клієнти приватних підприємств (з опитаних) стикаються з проблемами, які стосуються з організаційними моментами роботи зі споживачем (виконання строків замовлень, обмін товару або його повернення)