Смекни!
smekni.com

Держава в системі соціального партнерства (стр. 1 из 3)

Держава в системі соціального партнерства


Зміст

Вступ

1. Місце держави у соціальному партнерстві

2. Роль держави в системі соціального партнерства

3. Держава і консенсус в партнерських відносинах

4. Держава як виразник загальної волі народу

5. Соціальне партнерство і регулювання безробіття

6. Державний мінімальний соціальний стандарт

Висновок

Список літератури


Вступ

У світовій практиці все більш рельєфно виявляються дві основні моделі держави з різними їх модифікаціями. Перша - так звана ліберальна модель. Вона ґрунтується на мінімізації державної власності. І відповідно - абсолютизації приватної, що передбачає різке скорочення соціальної функції держави. Ліберальна модель ґрунтується на принципі саме виживання, формування особистості - незалежної, яку належить тільки на себе, з певною системою моральних понять ("якщо ти живеш бідно, то ти сам в цьому і винен"). До першої моделі ближче за все держава в США. У Росії ця модель наполегливо впроваджувалася спочатку урядом Гайдара, а згодом - з деякими модифікаціями - урядом Черномирдіна.

Друга модель - соціально-орієнтована. Вона ґрунтується на вільному співіснуванні різних форм власності сильної соціальної функції держави. Соціально-орієнтоване держава бере на себе цілий ряд загальнонаціональних функцій, наприклад, в галузі освіти, охорони здоров'я, пенсійного забезпечення. Воно в більшій мірі захищає людину. Друга модель характерна в основному для європейських, і особливо для скандинавських країн: Ізраїлю, Канади.

Найбільш концентроване вираження соціально - орієнтована модель розвитку отримала в такому понятті як "соціальна держава". Вона закладена і в Конституції Російської федерації, де встановлено, що Російська Федерація - соціальна держава, політика якої спрямована на створення умов, що забезпечують гідне життя і вільний розвиток людини. Соціальна держава має пряме відношення до соціального партнерства, тому що саме соціальне партнерство і передбачає соціально - орієнтовану політику, що проводиться державою.


1. Місце держави в соціальне партнерство

Соціальна відповідальність держави проявляється в тому, що воно виконує ряд найважливіших соціальних функцій: коригує стихійні процеси поляризації багатств, не допускає того, щоб соціальна диференціація в суспільстві перейшла допустимі межі. У соціальній політиці це означає пере розподіл (на основі закону) частини багатств для підтримки незаможних верств - у цьому полягає істотне значення соціальної держави; визначає прожитковий мінімум, який реалізує через встановлені закони про мінімальні розміри заробітної плати, пенсій, допомоги по безробіттю; - забезпечує громадянам певний комплект безкоштовних послуг у галузі освіти, охорони здоров'я, екологічної безпеки, доступності до культурних благ; створює мінімальні необхідні умови для соціального страхування.

Виступаючи як суб'єкт соціального партнерства, держава виконує в необхідних випадках також свої адміністративні та інформаційні функції. Держава, наприклад, яка взяла на себе обов'язок розвивати підприємницьку культуру, здатне через засоби масової інформації, мистецтво та інші канали впливу наочно рекламувати підприємництво як благо для суспільства. Якщо в суспільстві культивується уявлення про те, що створення власної фірми - справа престижне і достойне, а на людину, який створив власну справу, дивляться з схваленням, бажаючих наслідувати його приклад знайдеться чимало.

Саме держава, і тільки воно, об'єднує всіх громадян країни і здатне (з цієї причини) представляти їх спільні потреби, інтереси та цілі, висловлювати загальну волю народу, закріплювати її за допомогою законодавства та інших форм правотворчості, забезпечувати втілення її в життя, застосовуючи найрізноманітніші методи, аж до прямого примусу.

Держава єдине і єдино уособлює собою "становий хребет" і одночасно форму ("обруч") суспільства. Прибери держава - і розвалиться суспільство на конкуруючі і борються між собою частини, загрузне в нескінченних суперечках, з'ясуванні відносин, затвердження кожним саме своєї "правди" в кривавих сутичках і навіть у громадянських війнах. Послаблюючи його регулюючу, законотворчу та правоохоронну функції, неможливо прийти до цивілізованого соціально - орієнтованого ринку. Місце держави у соціальному партнерстві визначається не тільки його загальноекономічними функціями і регулюючою роллю. Воно виступає в трьох іпостасях: власника, законодавця й арбітра (посередника). Держава продовжує залишатися великим власником і роботодавцем. У цій якості держава через органи виконавчої влади виступає як рівноправна сторона переговорів, укладання угод з іншими суб'єктами соціального партнерства, регулювання соціально-трудових відносин.

Далі, роль держави полягає, зокрема, у розробці відповідного трудового та соціального законодавства. В даний час правова база соціального партнерства в Росії слабка. Розвиваючи її важливо систематично впроваджувати норми міжнародного права, ратифікувати низку конвенцій МОП, які передбачають більш пільгові для працівників і роботодавців умови порівняно з існуючим російським законодавством. Держава повинна відмовитися від політичного маневрування і тиску відносно двох інших партнерів у системі "трипаратизму", передати останнім повноваження, які належать об'єднанням працівників і підприємців. Втручання держави в їх відносини представляється доцільним лише в тих випадках, коли тією чи іншою стороною трудових відносин порушується трудове законодавство; коли обидві конфліктуючі сторони не можуть виробити компромісного рішення; коли досягнутий компроміс завдає шкоди державним інтересам.

2. Роль держави в системі соціального партнерства

Основні складові політики держави у сфері соціального партнерства: узгодження між партнерами на вищому (національному) рівні основних напрямків соціально-економічної політики в цілому, включаючи розробку основних критеріїв та показників соціальної справедливості, заходів щодо захисту суб'єктів трудових відносин; формування та вдосконалення механізмів та інститутів, сприяють узгодженню інтересів соціальних партнерів на різних рівнях; створення відповідних органів, комісій, покликаних займатися вирішенням завдань розвитку соціального партнерства і регулювання соціально-трудових відносин; сприяння розширенню участі трудящих в управлінні підприємствами, галузями виробництва, справами держави і суспільства, розвиток і стимулювання переговорного характеру процесу врегулювання виникаючих між сторонами суперечностей і розбіжностей; зниження рівня і пом'якшення гостроти соціальних конфліктів за допомогою розвитку і вдосконалення законно стосовно практики, примирних і погоджувальних процедур.

Соціальність держави в умовах формування ринкової економіки та громадянського суспільства проявляється в тому, що воно бере на себе відповідальність забезпечувати дотримання індивідуальних свобод кожного громадянина і соціальний захист окремих соціальних груп і прошарків. Формування соціальної держави тісно взаємопов'язане з розвитком системи соціального партнерства, яке здатне значно розвантажити державу від багатьох соціальних функцій. Багато приватних фірм та компаній, наприклад, заявляють, що їм необхідні більш тісні контакти з місцевими владними структурами для вирішення різноманітних вузькоспеціалізованих і соціальних, проблем. У свою чергу, місцеві органи влади не проти налагодження тісних взаємин зі світом приватного бізнесу в розвитку соціальної сфери. Однак ситуація, система поділу соціальної відповідальності, як правило, перешкоджає нормальним робочим стосункам місцевої влади з приватними, недержавними підприємствами і організаціями. У зв'язку з цим цільові програми державної підтримки і розвитку підприємництва можуть стати надійною основою для здійснення багатьох конкретних проектів у економічній і соціальній сферах.

Об'єктивні умови складаються таким чином, що владні структури, розвиваючи систему соціального партнерства, повинні постійно вдосконалювати технології та механізм партнерських відносин. Як свідчить сучасна практика, найбільше поширення в діяльності органів державного управління отримали укладення договорів, угод на основі досягнення консенсусу у найважливіших напрямах соціально-економічного та політичного розвитку, шляхом погодження інтересів різних груп, верств і класів.

Консенсус у партнерських відносинах виявляється в наступних трьох основних видах: позитивний, тобто достатній для запобігання розростання соціальних конфліктів, недопущення масових соціальних хвилювань, воєн; негативний, при якому досить високий рівень недовіри між основними суб'єктами соціального партнерства; неоднозначний та двосічний, характеризується стійкою тенденцією зростання соціальних конфліктів, страйків, масових акцій протесту.

3. Держава і консенсус партнерських відносинах

Провідним фактором досягнення консенсусу в партнерських відносинах є дотримання законності в діях сторін, формування у них здібності та вміння домовитися між собою. Таким чином, мова йде по суті про узгодження позицій сторін при розробці та здійсненні всієї економічної і соціальної політики держави. У ситуаціях, коли необхідно проведення термінових ринкових реформ, а в суспільстві відсутня політична стабільність, міцне тристоронню згода стає першочерговою потребою. Досягнення згоди в період реформ дозволяє здійснити їх відповідно до корінними інтересами суспільства і зменшує ймовірність того, що основна маса населення, повіривши обіцянкам противників реформ, піде за екстремістами лівого чи правого спрямування.

Процес узгодження та захисту інтересів працівників і роботодавців, підприємців може здійснюватися як безпосередньо, шляхом організації взаємодії органів державного та муніципального управління з представниками профспілок та об'єднаннями роботодавців, так і опосередковано в результаті обміну інформацією, створення сприятливих умов для вирішення виникаючих проблем, ведення переговорів і підписання колективних договорів, угод.