Смекни!
smekni.com

Інформатизація суспільства і молодь (стр. 2 из 3)

Аналітична машина складалася з наступних чотирьох основних частин: блок зберігання початкових, проміжних і результуючих даних (склад – пам'ять); блок обробки даних (млин – арифметичний пристрій); блок керування послідовністю обчислень (пристрій управління); блок введення початкових даних і друку результатів (пристрої введення / виводу).

Одночасно з англійським вченим працювала леді Пекла Лавлейс (Ada Byron, Countess of Lovelace, 1815–1852). Вона розробила перші програми для машини, заклала багато ідей і ввела ряд понять і термінів, що збереглися до нашого часу.

Електромеханічний етап розвитку ОТ з'явився найменш тривалим і охоплює близько 60 років – від першого табулятора Г. Холлеріта до першої ЕОМ «ENIAC».

1887 р. – створення Г. Холлеритом в США першого лічильно-аналітичного комплексу, що складається з ручного перфоратора, сортувальної машини і табулятора. Одне з найбільш відомих його застосувань – обробка результатів перепису населення в декількох країнах, в тому числі і в Росії. Надалі фірма Холлеріта стала однією з чотирьох фірм, що поклали початок відомій корпорації IBM.

Початок – 30-ті роки XX століття – розробка лічильно аналітичних комплексів. Складаються з чотирьох основних пристроїв: перфоратор, контролер, сортувальник і табулятор. На базі таких комплексів створюються обчислювальні центри.

В цей же час розвиваються аналогові машини.

1930 р. – В. Буш розробляє диференціальний аналізатор, використаний надалі у військових цілях.

1937 р. – Дж. Атанасов, К. Беррі створюють електронну машину ABC.

1944 р. – Г. Айкен розробляє і створює керовану обчислювальну машину MARK-1. У подальшому було реалізовано ще декілька моделей.

1957 р. – останній найбільший проект релейної обчислювальної техніки – в СРСР створена РВМ-I, яка експлуатувалася до 1965 р.

Електронний етап, початок якого пов'язують зі створенням у США в кінці 1945 р. електронної обчислювальної машини ENIAC.

В історії розвитку ЕОМ прийнято виділяти декілька поколінь, кожне з яких має свої відмітні ознаки і унікальні характеристики. Головна відмінність машин різних поколінь полягає в елементній базі, логічній архітектурі і програмному забезпеченні, крім того, вони розрізняються по швидкодії, оперативній пам'яті, способам введення і виведення інформації і т.д.

ЕОМ п'ятого покоління повинні задовольняти наступним якісно новим функціональним вимогам:

1) забезпечувати простоту застосування ЕОМ шляхом ефективних систем введення / виведення інформації, діалогової обробки інформації з використанням природних мов, можливості навченості, асоціативних побудов і логічних висновків (інтелектуалізація ЕОМ);

2) спростити процес створення програмних засобів шляхом автоматизації синтезу програм за специфікаціями вихідних вимог на природних мовах; удосконалити інструментальні засоби розробників;

3) поліпшити основні характеристики та експлуатаційні якості ЕОМ, забезпечити їх різноманітність і високу адаптацію до додатків.

3. Молодь в Російській Федерації

Сьогодні молодь РФ – це 39600 тисяч молодих громадян – 27% від загальної чисельності населення країни. Відповідно до Стратегії державної молодіжної політики в Російській Федерації, затвердженої розпорядженням Уряду Російської Федерації від 18 грудня 2006 року №1760-р, до категорії молоді у Росії ставляться громадяни Росії від 14 до 30 років.

Результати деяких досліджень показують, що молодь у цілому аполітична. У виборах федерального рівня бере участь менше половини молодих росіян, лише 33 відсотки молодих громадян у віці до 35 років цікавляться політикою. Тільки 2,7 відсотка молодих людей беруть участь в діяльності громадських організацій. Разом з тим за останні роки зросла кількість молодіжних політичних організацій: «Ми», Молодіжний рух «Наші», «Молода гвардія Єдиної Росії», які поряд з відродженими на початку 90-х років молодіжними комуністичними організаціями та молодіжним крилом «Яблука» і ЛДПР складають строкату палітру яскравих і гучних політичних молодіжних структур. Їх діяльність часто зводиться до акцій, орієнтованих на залучення уваги ЗМІ.

В умовах глобалізації та вимушеного припливу мігрантів молодь покликана виступити провідником ідеології толерантності, розвитку російської культури і зміцнення між поколінь і міжнаціональних відносин. Однак у даний момент 35 відсотків молодих людей у ​​віці 18–35 років відчуває роздратування або неприязнь до представників іншої національності, 51 відсоток схвалили б рішення про виселення за межі регіону деяких національних груп.

За даними дослідження проведеного в липні 2004 р. Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД) молоді люди у віці 18–24 років вважають кумирами сучасної російської молоді поп – і рок-зірки, представники «золотої» молоді (52%), успішні бізнесмени, олігархи (42%), спортсмени (37%). В.В. Путін (14%). [4]

Абсолютна більшість опитуваних, які вважають, що здоровий спосіб життя залежить скоріше від власних зусиль самої людини виходять з того, що перетворення Росії в країну здорового способу життя відбудеться лише коли-небудь в далекому майбутньому (65,9%). Симптоматично для сучасної Росії те, що кількість респондентів, в принципі не вірять у те, що Росія стане країною здорового способу життя (22,4%) майже в два рази перевищує ту частину опитуваних, які відповіли на це запитання – «так, і досить скоро».

Кожна друга молода людина в Росії у віці 14–30 років навчається. Більшість учнів загальноосвітніх шкіл після їх закінчення планує вступити до вузів, кожен п'ятий – на роботу і кожен сьомий – в коледж. У найближчій перспективі майже стільки ж молодих людей мають намір вступити на роботу. У більш віддаленому майбутньому планують навчатися у професійних навчальних закладах лише окремі школярі.

Структура прийому за всіма формами вищої професійного навчання на початку XXI століття характеризувалася такими показниками: на економічні спеціальності прийнято більше 27% від загальної кількості зарахованих на 1 курс, на інженерно-технічні – 31%, сільськогосподарські – 4%, екологічні – 1%, природничо-наукові – 5%, гуманітарні – 18%, освіти – 6%, медицини – 3%, культури і мистецтва – 2%. До державних ВНЗ на основі повного відшкодування витрат в 1995 р. було прийнято 93,5 тис. осіб, у 2000 р. ця цифра зросла до 553,5 тис. чоловік, що склало 48,5% від загальної кількості зарахованих на I курс.

На відміну від молоді західних країн, вік вступу якою в доросле життя об'єктивно підвищується, російської молоді доводиться вступати в соціально-економічні відносини значно раніше. При цьому різні галузі економіки будуть приймати молоді трудові ресурси вкрай нерівномірно. І якщо у сфері послуг та підприємництва молодь становить вже сьогодні і буде становити значний відсоток працюючих, то в соціальній бюджетній сфері та сфері державного та муніципального управління частка молодих працівників сьогодні незначна і не зможе забезпечити спадкоємності в передачі функцій у майбутньому.

За характером праці в матеріальному виробництві молодь розподілилася таким чином: 89,8% працюють за наймом, 2,7% володіють бізнесом з найманою працею, 2,2% працюють за наймом і мають власний бізнес, 2,5% зайняті індивідуально-трудовою діяльністю, 5,5% іншими видами діяльності (дрібна комерція, робота в особистому підсобному та домашньому господарстві). Тобто переважна більшість молоді в матеріальному виробництві становить найману робочу силу.

В цілому досить високий рівень освіти молоді в матеріальному виробництві. 61,6% зайнятих в цій сфері мають не тільки професію, але і професійна освіта, що свідчить про високий відтворювальному потенціал молоді. чинником відтворення даної сфери. Вона виступає основним джерелом поповнення рядів інтелігенції, що становить ядро ​​середнього класу. Російські підприємці при найманні працівників у середньому також віддають певний перевагу особам більш молодих вікових груп. Більш того, за умови відкритого найму (оголошенні про вакансії або зверненні до рекрутингові агентства) багато роботодавців обумовлюють, що приймають заявки на працевлаштування тільки від осіб, молодше певного віку. У результаті в цілому в Росії в даний час можливості працевлаштування у молоді набагато більше, ніж в осіб середніх і старших вікових груп, навіть незважаючи на відсутність у молоді досвіду роботи.

4. Молодь у країнах Європейського союзу

Незважаючи на те, що в країнах Європейського союзу яскраво виражається загальна світова тенденція до старіння населення в розвинених країнах, Старий Світ залишається порівняно молодим.

За даними доповіді доповіді Дитячого фонду ООН чотирьом країнам – Швеції, Великобританії, Нідерландів та Італії – вдалося скоротити рівень юнацької смертності, пов'язаної з нещасними випадками. У цих державах на рік гине менше 10 молодих людей на кожні 100 тисяч жителів молодше 19 років. В інших країнах цей показник – 20 на 100 тисяч. У дослідженні говориться, що якби всі країни зробили такі ж рішучі заходи, спрямовані на запобігання нещасних випадків серед дітей та молоді, як Швеція, то в рік в багатих країнах вдалося б запобігти 12 тисяч смертей.

У Швеції вища освіта є безкоштовною. Однак матеріальні витрати, пов'язані з навчанням і проживанням студентам доводиться покривати самим. Так само як і в Росії, шведські студенти мають певні пільги на транспорт, відвідування музеїв, кіно, дискотек, клубів і придбання підручників. Студентам з малозабезпечених сімей шведський банк щорічно виплачує безпроцентну позику в розмірі 7200 шведських крон, що в перерахунку на євро становить 720 євро. Цього цілком може вистачити на скромне існування: купівля підручників в семестр обходиться у 750–1000 крон, а проживання у студентських кімнатах варіюється від 2000 до 3000 крон (в залежності від міста).