Смекни!
smekni.com

Роль соціології в суспільстві, її функції та завдання (стр. 2 из 2)

Значну роль відіграють соціологічні знання в конкретизації рішень уряду, кожне з яких має осмислюватися й обґрунтовува­тися з позицій соціології.

Соціологія виявляє взаємозв'язок соціальних відносин і процесів у різних сферах з такими самими процесами на дер­жавному рівні. Для цього слід якомога точніше визначати гру­пи, що взаємодіють, вивчати конкретні умови їх діяльності, співвідношення їхніх прав і обов'язків, зміст і способи реалі­зації інтересів, методи узгодження індивідуальних та групових інтересів із загальнодержавними, забезпечувати постійний со­ціологічний контроль за виконанням конкретних рішень, за процесами перетворень.

Недостатній соціологічний контроль, брак прогнозування роз­витку ринкових відносин призводить до негативних наслідків, і це не завжди зумовлене слабким розвитком методологічних засад соціології та низькою кваліфікацією соціологічних кадрів. Слід зауважити, що інформація не може сама собою перетворитися на рішення, прогнози, рекомендації. Соціологія разом з іншими нау­ками має розробляти такі рекомендації, а використовувати і впроваджувати їх мусять органи управління, конкретні керівни­ки. Проте багато цінних соціологічних розробок так і не втілює­ться в життя. Більше того, подеколи органи управління діють усупереч рекомендаціям учених, що не йде на користь рішенням, які приймаються.

З огляду на це особливо актуальним для соціології в Україні є формування соціологічного мислення в усіх верствах населення, передусім у молоді, у людей, зайнятих на виробництві, — від пе­ресічного робітника до керівника. Кожен член суспільства має бути певною мірою соціологічно освіченим, повинен розуміти значення і роль соціологічних знань у розбудові нового суспільс­тва, має вміти дати соціологічну оцінку виконанню своїх профе­сійних дій, передбачати соціальні наслідки своїх втручань у су­спільне життя.

Слід зазначити, що нині посилюється тенденція до інтернаціо­налізації соціології, формування соціологічного знання, яке скла­дається з різних теорій, що не заперечують одна одну. Підтверд­женням тому може бути девіз XII Всесвітнього соціологічного конгресу (липень 1990 р., Мадрид) — «Соціологія для єдиного світу: єдність чи різноманітність?». На конгресі йшлося про те, що для аналізу соціальних змін необхідна не одна загальносоціологічна теорія, а різні, що є свідченням певного соціологічного плюралізму. Важливого значення набуває не інтеграція соціоло­гічних теорій, а консолідація різних підходів і концепцій.

За таких умов зростає значення формування нового соціо­логічного мислення, основним принципом якого має стати просування в напрямі до єдиного світового соціологічного знання з метою розв'язання спільних завдань. Однак при цьо­му не повинні нівелюватися різноманітність і своєрідність різ­них соціологічних знань, багатоваріантність шляхів досягнен­ня поставлених цілей.

Єдність і різноманітність у соціології в діалектичному поєд­нанні — це також ознака нового соціологічного мислення. Видат­ний соціолог XX ст. П. Сорокін порівнював соціологію із дволи­ким Янусом, один лик якого — єдність, а другий — різноманіт­ність. Однак заклик П. Сорокіна до консолідації зусиль пред­ставників різних течій був сприйнятий більшістю радянських учених як украй реакційний. Проте згодом виявилося, що саме єдності в різноманітності потребує зовсім нова політична й іде­ологічна ситуація як у світі, так і в нашій країні — припинення холодної війни, розвиток демократії та свободи. Конкретною передумовою формування нового соціологічного мислення є схожість досліджуваних проблем. Вони актуальні для соціології різних країн і можуть за умови їх спільного вивчення піднести соціологічні знання до принципово нової вершини. З огляду на це дуже важливого значення набуває здобуття порівняльних да­них, які можна використовувати для розв'язання завдань, що мають теоретичний та вжитковий характер. Схожість постанов­ки, змісту і способів дослідження соціальних проблем у різних країнах зумовлено тим, що всі народи однаково переймаються питаннями виживання людини, екологічної безпеки, підвищен­ня ефективності виробництва, взаємодії різних соціальних груп тощо.


Література

1. Вебер М. Основные социологические понятия // Избр. произв — М 1990.

2. Дюркгейм 3. О разделении общественного труда: Метод социологии. — М., 1990.

3. Дюркгейм Е. Соціологія і соціальні науки // Філос. і соціол. думка. — 1992. — № 5.

4. Заславская Т. И. Роль социологии в ускорении развития советского общества // Социс. — 1987. — № 2.

5. Коллинз Р. Социология: наука или антинаука? // Теория общества / Под. ред. А. Филипова. — М., 1999.

6. Краткий словарь по социологии. — М, 1989.

7. Осипов Г. В. Социология. — М., 1990.

8. Попова І. М. Соціологія: Пропедевтичний курс. — К., 1996.

9. Руткевич М. Н. О предмете социологической науки: три методологических вопроса // Социс. — 1991. — № 7.

10. Смелзер Н. Социология. — М., 1994.

11. Современная западная социология: Словарь. — М, 1990.

12. Социология: наука об обществе. — Харьков, 1996.

13. Шаповал М. Загальна соціологія. — К., 1996.

14. Ядов В. А. Размышления о предмете социологии // Социс — 1990 № 2.