Смекни!
smekni.com

Соціальна нерівність основа стратифікації (стр. 2 из 2)

Отже, стабільність суспільства залежить від конфігурації соціальної стратифікації, від її профілю. Витягнутість профілю по вертикалі свідчить про наявність соціального напруження в суспільстві, що може завершитися соціальною катастрофою. На­впаки, розширення профілю по горизонталі свідчить про стабілі­зацію суспільних відносин. Важливо, щоб ця стабілізація досяга­лася не стихійно, а внаслідок дії соціальних інститутів.

Проте, на думку П. Сорокіна, розширення профілю стратифі­кації теж не повинно бути надмірним. Нерівність це не тільки характеристика суспільства, а й важливе джерело його розвитку. Зрівнялівка в доходах, відношенні до влади, власності позбавляє індивіда внутрішнього стимулу до дій, самовдосконалення, а от­же, забирає в суспільства важливу рушійну силу.

Більш важливим чинником функціонування і підтримки стабіль­ності суспільства є досягнення класової гармонії, консенсусу, що означає злагоду, підґрунтям якої є схожість поглядів і орієнтацій стосовно значущих цінностей, цілей, норм, правил поведінки, ро­лей, владних відносин тощо між індивідами, соціальними група­ми і спільнотами.

Література

1. Аитов Н. А. Понятие «социальная структура» в современной социологии // Социол. исследования. — 1996. — № 7.

2. Барбер Б. Структура социальной стратификации и тенденции соци­альной мобильности // Американская социология. — М., 1972.

3. Гидденс 3. Социальная стратификация // Социол. исследования. — 1992. — №7,9, 11.

4. Заболоцький В., Ляшенко В. Середній клас в соціальній структурі пострадянського суспільства // Схід. — 1996. — № 7.

5. Заславская Т. И. Социальная структура современного российского общества // Обществ. науки и современность. — 1997. — № 2.

6. Мертон Р. Социальная теория и социальная структура. — К., 1996.

7. Радугин А. А., Радугин К. А. Социология: Курс лекций. — М., 1995.

8. Смелзер Н. Социология. — М., 1994.

9. Современная западная социология: Словарь. — М., 1990.

10. Сорокин П. А. Человек, цивилизация, общество. — М., 1992.

11. Социология: наука об обществе: Учеб. пособие. — Харьков, 1996.

Черниш Н. Соціологія: Курс лекцій. — Львів, 1996.