Смекни!
smekni.com

Форми і методи робрти з людьми похилого віку (стр. 3 из 3)

3. Наближення смерті. Бесіда з помираючою людиною похилого віку не є у повному значенні слова психологічним консультуванням. У кінці життя людина часто звертається думками до вічного, до Бога. Підводячи підсумки свого життя, вона шукає закон людського існування і знаходить його у вірі. У людини похилого віку віра може бути глибокою і щирою, і тому присутність священника біля ліжка помираючого сьогодні не рідкість. Однак, якщо у помираючої людини немає потреби у спілкуванні зі священником, вона може залишитись одна перед обличчям смерті. Близькі , зайняті своїм горем, не можуть виявити серйозної допомоги помираючому. Це може зробити лікар або психолог. У сучасній психології розроблені загальні принципи спілкування з помираючою людиною похилого віку. Так, психологу слід уважно вислухати помираючого і допомогти йому поділитись думками про смерть і про те, що він залишає у цьому житті. Слід уважно вислухати скарги, побажання і останні розпорядження помираючого , за можливістю задовольнити їх чи пообіцяти зробити усе можливе.[2;32-33]

Види роботи та вправи , які доцільно використовувати при наданні психологічної допомоги людям похилого віку.

1. Робота з листами.

Використовується у роботі з почуттям самотності , допомагає клієнту приймати і виражати значущі для нього думки і почуття.

Вправа 1. „Про що я до цих пір мовчав „.

Мета: допомогти клієнту чітко побачити і заново продумати ті бажання і претензії , які до цих пір виражались лише непрямим чином.

Інструкція: „ Як часто ми чинимо у відповідності з девізом : „ Слово – срібло, мовчання – золото!” Іноді ця стратегія буває ефективною , а іноді є кроком, який може зруйнувати стосунки. Оберіть стосунки , які ви цінуєте і хочете бачити різноманітними і насиченими. Хто виступає у цих стосунках вашим партнером: ваш чоловік (дружина ), дитина, колега, друг, хтось ще? Чи можете ви відважитись повідомити цій людині щось таке, що до цих пір залишалось невисловленим? Нерідко наше мовчання є, по суті, спробою бути тактовним і делікатним. Однак у житті цінується ще і спонтанність , відкритість, чесність. Чи можете ви зараз спромогтися написати комусь із значущих для вас людей листа , у якому повідомите щось таке, що до цих пір з якихось причин залишалось невисловленим? Для цього у вас є 20 хвилин”.

Вправа 2. „ Історія в листах”.

Мета: впорядкування і структурування автобіографічного матеріалу, допомога клієнту в осмисленні важливих моментів у житті , проясненні передумов різних життєвих поворотів, рішень , криз, в усвідомленні їх сенсу.

Інструкція: Розкажіть у декількох листах своє життя або розкажіть у листі про такий епізод вашого життя, до якого любите подумки повертатись. При цьому листи можна писати від особи різних авторів і звертаючись до різних адресатів,наприклад, до батька чи матері, дитини, кращого друга, керівника, підлеглого і т.д. Для цього у вас є одна година „

2.Робота з психоматичними проблемами.

Застосовується для визначення причин хвороби , прояснення її значення для клієнта та виявлення її вторинної користі.

Вправ 1. „ Визначення вторинної користі хвороби”

Мета: допомогти усвідомити клієнту, що причиню його хвороби можуть бути ті переваги, які вона дає.

Інструкція: „Візьміть аркуш паперу і перелічіть п’ять головних переваг , які вам дала найсерйозніша з усіх ваших хвороб. Прогляньте складений вами список і подумайте , які потреби лежать в основі переваг, які надає вам хвороба: послаблення стресу, любов і увагу, можливість вивільнити свою енергію і т.д. Потім спробуйте визначити ті правила і уявлення ( переконання, фіксовані ідеї ), які заважають вам задовольнити ці потреби, не вдаючись до хвороби „

Вправа 2.” Визначення смислів і переваг хвороби „.

Мета: допомогти клієнту усвідомити психологічні аспекти його хвороби.

Інструкція: „ Спробуйте самостійно і максимально відверто відповісти на запитання про вашу хворобу, що ніби „розгортають” її психологічні аспекти у площину „значення і потреби”.

· Що хвороба означає для вас?

· Що для вас означає позбутись хвороби?

· Як хвороба допомагає вам, які переваги і компенсації ви отримуєте від хвороби?

· Як хвороба допомагає вам відчувати себе у безпеці?

· Яким чином хвороба дає вам більше сил і впевненості?

· Чого хвороба допомагає уникнути?

· Яким чином хвороба надає вам можливість отримувати більше уваги і любові?

· Які почуття допомагає вам висловити хвороба?

· Яким ви були до того, як з’явилась хвороба?

· Що відбулось у вашому житті, коли з’явилась хвороба?

· Як усе змінилось після того, як з’явилась хвороба?

· Що станеться , коли не буде хвороби?

· Після того, як хвороба щезне,яким буде ваше життя через рік ( через 5,10,20 років )

· У кого ще коли-небудь була ваша хворобачи є зараз? [ 3;15-16]

5. Висновок

Якщо людина внутрішньо готова сприйняти свій вік , змістовно і результативно прожила попередні роки , має дружню родину, зберігла інтерес до спілкування, посильних для її віку занять і не позбавлена змоги щодо їх задоволення , то і в старості вона відкриватиме нове у світі і в собі, радітиме життю , успіхам своїх рідних і близьких , збагачуватиме їх своїм досвідом, відчуватиме свою потрібність і цінність для них, від чого , попри всі неминучі вікові проблеми, почуватиметься щасливою.

Література:

1. Журнал „ Практична психологія та соціальна робота” Науково - практичний та освітньо- методичний журнал. Гол.редактор –О.В. Губенко.№ 11 ( 92 ) 2006р. „ Особливості підготовки соціальних педагогів в умовах вищої школи до роботи з людьми похилого віку „

2. Журнал „ Практична психологія та соціальна робота” Науково - практичний та освітньо- методичний журнал. Гол.редактор – О.В. Губенко.№1 ( 94 ) 2007р. „ Психологічна допомога людям похилого віку, або практикум з геронтопсихології”

3. л „ Практична психологія та соціальна робота” Науково - практичний та освітньо- методичний журнал. Гол.редактор – О.В. Губенко.№2 ( 95 ) 2007р. „ Психологічна допомога людям похилого віку, або практикум з геронтопсихології”

4. Савчин М.В. , Василенко Л.П. Вікова психологія: Навчальний посібник. - К.:Академвидав.,2005.-360 с. ( Альма-матер )

5. Л.Т. , Іванова І.Б. Соціальна робота ( теорія і практика ) . Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів.- К.:ВМУРОЛ „ Україна”, 2004. – 408 с.