Смекни!
smekni.com

ГМО користь чи шкода (стр. 2 из 2)

ГМО - справжній прорив у справі забезпечення продуктами харчування зростаюче з невблаганною силою населення планети. І це головний аргумент прихильників поширення трансгенів. Крім того, на можливості природи впливає й зміна клімату, пов'язана із глобальним потеплінням, а ГМ - продукти малочутливі до природних витівок і шкідників.
На міжнародній конференції, присвяченій темі ГМО, експерти Всеукраїнської екологічної ліги виразили думку, що несанкціоноване поширення таких продуктів - небезпечний експеримент над населенням і ґрунтами України. На зазначеній конференції серед інших учасників виступала російський учений Ірина Єрмакова. Вона розповіла, що 2 роки тому провела експеримент: годувала самок пацюків генетично модифікованою соєю. З першого покоління потомства вижила тільки половина. Нажаль, усі вони були безплідними. Після цього дослідниця стала активним противником усього, що пов'язане із ГМО. Вона переконана, що годувати людей такими продуктами поки що рано.
Про можливу шкоду ГМ - продуктів уперше було заявлено в 2000 році. Тоді була опублікована заява вчених світу про небезпеку генної інженерії, а потім їх же відкритий лист до урядів усіх країн про ГМО, яке підписали 828 учених з 84 країн світу. І З грудня 2004 року в Євросоюзі був заборонений продаж ГМО з використанням генів, стійких до антибіотиків, а Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала виробникам утриматися від використання цих генів. Втім, навіть великі корпорації не повною мірою додержуються рекомендацій ВООЗ.
Вважається, що найчастіше трансгени можна знайти в продукції, при виробництві якої використовуються соя й кукурудза. Багато аграрних фахівців стверджують, що на сьогодні майже дві третини загального обсягу сої, що вирощуєтьсяї в різних регіонах України, мають у своїй основі імпортоване трансгенне насіння. Вітчизняні компанії, зайняті виробництвом продуктів харчування, найчастіше про це навіть і не здогадуються. У деяких країнах генетичні дослідження й експерименти із сільгоспкультурами йдуть повним ходом. Готові ГМ - продукти, незважаючи на те, що останнім часом все частіше з’являються попередження багатьох учених про прихований для людини ризик, усе більш активно вирощуються й потрапляють на світовий ринок без яких-небудь помітних перешкод.

Висновок
Існує безліч наукових і журналістських робіт, присвячених питанню генно- модифікованих організмів, але жодна з них не відповідає прямо на запитання шкідливі вони чи корисні. Та й не відповідять. У найближчому майбутньому навряд чи вчені дадуть конкретну відповідь на питання що несуть у собі результати експериментів в області генної інженерії, і в першу чергу це тому, що перед ними не ставилася така ціль. Адже як завжди існує дві сторони медалі, тобто, є як противники так і прихильники ГМО і кожен з них буде намагатися довести свою правоту й лобіювати свої інтереси, використовуючи при цьому всі можливі й доступні для них засоби. Можливо генно- модифіковані організми дійсно несуть у собі шкоду за допомогою комбінації генів, які самі по собі в природі раніше ніколи не сполучалися, а можливо що ГМО є черговим великим відкриттям, яке, як і більшість сенсаційних проривів у науці, буде невизнаним протягом багатьох десятиліть, поки людство не усвідомить його користі й не зможе обходитися без нього. Але поки ця проблема досконально не вивчена, на думку автора, кожна людина має право сам визначати чи вживати йому їжу, яка містить ГМО чи ні, а для цього держава зобов'язано надати кожному можливість бути обізнаним про наявність ГМО в тій або іншій продукції.