Смекни!
smekni.com

Соціальні аспекти подолання наркоманії (стр. 2 из 3)

БОРЮТЬСЯ З НАРКОМАНІЄЮ:

- МВС,

- СБУ,

- Державна митна служба,

- Держкомкордон,

- МОЗ,

- Державний комітет інформаційної політики,

- Телебачення

- Радіомовлення,

- Міністерство освіти і науки,

- Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України,

- Створено відповідні контролюючі органи при Кабінеті Міністрів та Президентові України.

- Подолання (або ж навіть суттєве обмеження) наркоманії мало б дуже важливе значення для забезпечення умов розвитку суспільства. З іншого боку, наркоманія сама собою є тяжкою людською хворобою, причини та патологія якої досі лишаються до кінця не вивченими, що вимагає дуже делікатного підходу до її подолання.

НАПРЯМКИ ПОДОЛАННЯ

- розробка та участь у реалізації профілактичних проектів із створення несприятливого середовища для наркоманії в українському суспільстві, пропаганда здорового способу життя як одного з ключових елементів сучасної національної ідеї в Україні, сприяння державі у забезпеченні заходів з відродження наркоманів як морально відповідальних особистостей, залучення до цієї роботи інших громадських організацій та координація їхньої діяльності;


- створення механізмів громадської експертизи стану та шляхів подолання в Україні пов'язаних з наркоманією соціальних проблем, та механізмів громадського контролю за результатами та ефективністю діяльності національних державних органів, відповідальних за профілактику та боротьбу з наркоманією, сприяння державі у виконанні нею її міжнародних зобов'язань у цій сфері.

- визначення дійсного рівня захворюваності на наркоманію серед студентів Українських університетів.

- розробка і впровадження разом із Міністерством освіти і науки України та ректоратами університетів на їх базі цільових профілактичних проектів для студентської молоді з подальшим поширенням цього проекту на інші навчальні заклади України.

- Започатковувати робочі контакти з Радою національної безпеки і оборони України, Комітетом з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України, відповідним Головним управлінням СБУ, Комітетом з контролю за наркотиками МОЗ України, ведення роботи щодо встановлення ділових зв'язків з іншими зацікавленими держаними та громадськими організаціями.

- Щиро запрошувати всіх громадян України та іноземних громадян, керівників підприємств та організацій, навчальних та виховних закладів, а також потенційних спонсорів до співпраці.

І етап: Оцінка ситуації

ІІ етап: Профілактичні програми

- Тренінг життєвих, соціально-психологічних навиків (навики соціальної компетентності) є одним з основних компонентів профілактики наркотизма (Life Skills Training). Програми ФЖН обов'язково включають навчання ефективному спілкуванню, упевненості в собі, умінню управляти своїми відчуттями, вибору друзів і побудові позитивних відносин з однолітками, зміцненню зв'язків з сім'єю і іншими значущими дорослими, вирішенню проблем, критичному мисленню, ухваленню рішень, усвідомлення негативних впливів і тиску з боку однолітків і опору їм, постановці цілей, наданню допомоги що оточує. Участь дітей в суспільному житті надає таким, що вчаться позитивних ролевих моделей. Діти повинні придбати оптимум знань, щоб самостійно мислити і будувати свою поведінку.

- Окрім програм формування життєвих навиків, в системі освіти активно використовуються різні програми навчання здоровому способу життя. Здійснюються вони шляхом введення в учбові плани таких дисциплін, як «Валеологія», «Основи безпеки життєдіяльності» і ін. Ці програми здійснюються по декількох стратегічних моделях.

- Медична модель.

- Ця модель часто називається профілактичною, вона повністю побудована на інформуванні школярів про шкоду аддиктивної поведінки і є чисто когнітивною. Ефективність подібних програм оцінюється невисоко, але тут велику роль грає спосіб подачі інформації, тобто традиційне залякування показало свою слабку ефективність.

-

- Освітня модель.

- Вона схожа з медичною, але базується на положенні, що рішення повинне бути ухвалене на основі достовірної інформації особисто підлітком. Тут акцент робиться на навчанні навикам ухвалення рішень, але вони базуються більше на особових і соціальних аспектах (відношення до поведінки і нормативні уявлення), чим на чинниках пов'язаних з можливою хворобою.

- Радикально-політична модель.

- Вона включає освітню модель, але додає зовнішнє сприяння становленню здорового способу життя. Упор робиться на посиленні такої якості як упевненість в собі, щоб відмовитися від пропозицій «спробувати» , тут використовуються методи, витікаючі з теорії соціального навчення.

- Модель самопосилення.

- У її рамках об'єднані достовірна інформація медичної (профілактичної) моделі, навики ухвалення рішень, що розвиваються в рамках освітньої моделі, а також що дають психологічну підтримку і стимулюючі здоровий спосіб життя соціального оточення зусилля, які забезпечує радикально-політична модель. Ця модель найбільш ефективна, тобто носить комплексний характер.

- Програми функціональних еквівалентів направлені в основному на організацію дозвілля молоді. Основне їх завдання полягає в розробці альтернатив для потенційно небезпечної аддиктивної поведінки. Відповідно до цієї програми необхідно проводити такі превентивні заходи, які в розвитку неповнолітніх стають функціональним еквівалентом споживання наркотиків. В рамках цих програм проводяться акції, що зачіпали життя всіх шарів суспільства — радіо і телепередачі, виставки , кіно і музичні проекти. Пасивному споживанню наркотиків протиставляється активне проведення вільного часу. Спортивні, розважальні і виховні заходи щодо ідеї повинні замінювати аддиктивну поведінку, і утримувати молодь від спокуси вживання наркотиків Але за організацією подібних заходів ховається неясність відносно питання того, що утримується від вживання наркотиків — тоді як одні проекти цілеспрямовано об'єднують споживачів наркотиків , в більшості інших проектів, те, що утримується від їх вживання є основною умовою участі в них. Це призводить до того, що саме ті неповнолітні, які знаходяться під загрозою наркоманії, відстороняються від участі в превентивних заходах. Як наслідок, під сумнів потрапляє сам принцип функціональної еквівалентності.

- Сімейні профілактичні програми тісно пов'язані з шкільними програмами профілактики наркотизма. Їх агентами виступають сім'ї, оскільки цільовою групою для сімейних профілактичних програм є сім'ї цілком — батьки і діти . Сімейні профілактичні програми призначені як для дітей, так і для їх батьків. Вони включають освітній компонент з інформацією про наркотики (узгодженою з тією, яку отримують їх діти в школі) . Подібні програми розраховані на сім'ї, що мають дітей у віці від дитячого саду до закінчення школи, і направлені на посилення захисних чинників. Крім усього іншого, такі програми забезпечують доступність консультативних служб для сімей, що належать до групи ризику.

ІІІ етап: Профілактика

- Комплекс включає елементи як первинної, так і вторинної профілактики, оскільки за нашими даними практично половина молоді, що вчиться, має в своїй біографії факти аддиктивної поведінки.

- У структуру комплексу поміщена максимально повна і об'єктивна інформація про аддиктивні речовини і різні сторони їх вживання (як позитивних, так і негативних) з метою уникнути виникнення інформаційних порожнеч. Як відомо на місце подібних порожнеч мають тенденцію проникати різного роду стереотипи і міфи.

- Слід уникати подачі свідомо помилкової або стереотипної негативної інформації, щоб в цільовій групі не виникла недовіра до всього комплексу.

- Слід уникати передачі власного емоційного відношення до проблеми (частіше всього негативного). У підлітків і дітей емоційне забарвлення інформації може змінюватися на прямо протилежну, таким чином, слід надати їм самим формувати власне (емоційне) відношення до проблеми з свого боку надавши по можливості максимально повну і об'єктивну інформацію.

Приблизна тематика:

- Тема 1. Поняття аддиктивної поведінки і її основні форми.

- Поняття аддиктивної поведінка, аддиктивні речовини, наркотики, психоактивні (психотропні) речовини. Природа аддиктивної поведінки, біологічні, психологічні і соціальні чинники, що викликають залежність. Форми аддиктивної поведінки: хімічна і нехімічна залежність. Легальні і нелегальні аддиктивні речовини. Уявлення про «легкі» і «важкі» наркотики.

- Тема 2. Етапи і механізми формування залежності від аддиктивних речовин.

- Формування залежності від психоактивних речовин, її стадії і розвиток захворювання. Перші проби. Групова залежність. Психічна залежність. Патологічне (незбориме) ваблення до наркотика. Фізична залежність. Підвищення толерантності (чутливості) до наркотика. Культура і вживання аддиктивних речовин.

- Тема 3. Явні і приховані властивості аддиктивних речовин.

- Явні і приховані властивості аддиктивних речовин. Позитивні і негативні властивості аддиктивних речовин, співвідношення позитивних і негативних властивостей у різних речовин. Наслідки вживання аддиктивных речовин, індивідуальні і соціальні наслідки. Інтоксикація. Зловживання (шкідливе вживання). Синдром залежності. Стан відміни (синдром абстинента).

- Тема 4. Залежність від наркотиків і інших психоактивних речовин.

- Історія розповсюдження наркотиків. Особливості залежності від наркотиків. Розвиток і перебіг залежності від наркотиків. Залежність від опиатов. Залежність від каннабиноидов. Залежність від стимуляторів. Залежність від галлюциногенов. Залежність від седативных препаратів Залежність від ингалянтов. Фізіологічні і психічні наслідки унаслідок зловживання наркотиками і психотропними речовинами.