Смекни!
smekni.com

Архітектура Романського періоду (стр. 4 из 4)

Внутрішні приміщення собору оброблені чередующимися мраморными плитами чорного і білого кольорів. Згодом подібний спосіб прикрашати будинку (він був названий пизанским) можна було зустріти й в інших містах: Лукке, Пистойи, Ареццо і навіть на острові Сардинія, що лежить у Середземн море досить далеко від Апеннінского півострова,

Дуже багато церков, що відносяться до романського стилю, збереглося на півночі Італії — у Ломбардії. Найвідомішими з них є Сант-Амброджо в Милане (VI століття, перебудована в XI— XII століттях), Сан-Дзено Маджоре у Вероні і численні собори в Модене, Феррарі, Парме й інших містах.

Церква Сан-Дзено Маджоре справедливо вважається одним із кращих архітектурних шедеврів романського стилю у Вероні (мал. 77). Рис. 77.Церква Сан-Дзено Маджоре з дзвіницею (праворуч) і червоною вежею (ліворуч). XIII століттяВін був побудований у IV-V століттях, потім перебудовувався в IX столітті. Але ці будівлі не збереглися до наших днів. Третій етап перебудови собору почався в 1120 році, тобто в епоху романського стилю. Згодом, в епоху готики, також проводилися деякі перебудови, але зовнішній вигляд церкви не занадто змінився. Була перероблена стеля, прибудовані готичні апсиди і т.д.

Поруч з церквою Сан-Дзено Маджоре (Святого Зіновія) розташовується дзвіниця (перша половина XII століття) і знаменита червона вежа (XIII століття), про яку писав Данте в XVIII частини "Чистилища".

Церква, як і багато споруджень романського періоду, має строгий і простий фасад. Але в неї є відмінна риса, що є характерною рисою не романського стилю, а готичного, — кругле вікно-розетка, над виконанням якого трудився майстер М. Бриоло-то. Карнизи прикрашені тонкими, витонченими фризами (скульптор Ада-минода Сан-Джорджо).

Портал церкви був зведений тільки після того, як розібрали іншу, більш стару церкву, побудовану ще до початку розвитку романського стилю. Сьогодні перед порталом розташовується невеликий портик з балдахіном, опорою якого служать колони. У підставі колон знаходяться кам'яні львы, що охороняють вхід у церкву. Фасад багато прикрашений рельєфами з зображенням сцен зі Старого і Нового Завіту.

Період Середньовіччя в Італії вважається розквітом декоративної скульптури. Саме тоді церкви і світські будинки стали прикрашатися ' рельєфами. Найбільше часто різьбленням покривалися портали, капітелі й архівольти. Італійські майстри вирізували в камені зображення напівлюдей і напівзвірів, причому по майстерності виконання ці роботи найбільш близькі до скульптур Проторенессанса. Найбільше талантливые з майстрів виконували цілі рельєфні картини. Найчастіше мотивами були біблійні чи сказання світські добутки (байки Эзопа і т. д), а також легенди (наприклад, про короля Артурі і лицарях Круглого столу). Для прикраси Моденского собору, побудованого в 1107 році, скульптор Виллегельм створив рельєфи, на яких зобразив саме короля Артура.

Історія зберегла імена багатьох талановитих італійських Майстрів того часу, що створювала рельєфи і скульптури для прикраси фасадів і інтер'єрів церков, палаців і інших будівель. Наприклад, рельєфи хору Пармского собору створив Бенедетто Антелами (Антельми).

Італійські майстри перейняли багато візантійських традицій, у тому числі мистецтво складання мозаїк. Правда, перші мозаїчні картини в Італії були виконані грецькими майстрами (собор у Чефа-лу, 1148-1189 роки), але незабаром італійські живописці освоїли це мистецтво і стали створювати великі по довжині мозаїки (Па-латинська капела, 1154—1166 роки).

На рубежі XIII-XIV століть італійські майстри вирішили відмовитися від візантійських традицій. У їхніх утворах усе частіше й частіше спостерігалися риси, більше властивій епосі Проторенессанса.

Інші країни Західної Європи

Серед інших країн,Західної Європи архітектурні традиції найбільше цікаво розвивалися в Іспанії. При цьому в іспанських будівлях відбилася вся історія країни того періоду. З VIII по XV століття проходила Реконкіста, тобто звільнення корінним населенням території Пиренейского півострова, захопленого арабами (у ті роки їх називали маврами, звідси назва їхніх будівель — мавританські).

Крім того, місцеві феодали постійно вели міжусобні війни. Тому багато міст і поселення були одночасно добре укріпленими фортецями, тобто минулого оточені поясами високих, товстих, міцних фортечних стін з вежами і ровами, через які перекидалися звідні мости.

Особливо складними і міцними були зміцнення міст у Кастилії. Народи саме цієї області першими почали війну за незалежність і в міру звільнення території намагалися якнайшвидше звести свої міста й оточити їх поясами високих міцних стін. Очевидно, від цього і відбулася назва області: у перекладі з іспанського слово, що означає "міцність". Як приклад подібних споруджень можна привести палац Алькасар, побудований у IX столітті і подвергшийся істотній перебудові в XVI. У Толедо збереглися до наших днів добре укріплені в'їздні ворота, що носять назву "Ворота сонця".

Найбільший інтерес представляють архітектурні пам'ятники Астурии. Пізніше стиль, що склався в цій області, одержав назву астурийского. У цих спорудженнях ще видні брутальність і простота, характерні для будівель дороманского періоду, і одночасно в них присутні риси мавританської архітектури. Серед численних соборів, побудованих у той період, особливо виділяються церкви Сан-Мигуэль де Лино і Санта-Мария де Наранко, що знаходяться в Овьедо.

На розвиток традицій романського стилю в Іспанії великий вплив зробила сусідня з нею Франція. Так, одним з перших споруджень романського стилю була церква Сант-Яго де Компостеляа, побудована в 1078-1128 роках. Вона являла собою васильку, по плануванню багато в чому напоминавшую собор Сен-Сернен у Тулузі. Головний фасад спорудження прикрашав портал, що носить назва "Портик небесного блаженства", створений Матео. Він був декорований складними рельєфами, що переходили на поверхню арок і тимпанів. Споруджувалися і собори, що мали центрическую планування (церква Віра Круз у Сеговии, 1208 рік).

Багато церков, особливо в Кастилії, мали європейське планування, але в прикрасах фасаду й інтер'єра домінуючим був мавританський стиль. Такі собор у Саламанке(1120—1178 роки) і церква Сан-Висенте в Авиле (XII століття).Як і в інших країнах Європи, фасади й інтер'єри церков у Іспанії прикрашалися рельєфами. Причому над ними найчастіше трудилися) раби-араби, тому зображувані ними картини більше нагадували східні орнаменти. Чимало арабів було і серед архітекторів.

Католицька релігія в Іспанії дуже впливала на всі сфери життя суспільства. Крім усього іншого, вона вирішувала, яким повинні бути церкви, які мотиви найбільше підходять для того, щоб зобразити їх на чи рельєфах фресках, і т.д. Адже основним заказчиком продовжували залишатися саме представники церкви. У Х1-Х1ІІ століттях в Іспанії початку розвиватися і фрескова живопис. Для перших фресок характерний твердий, простий малюнок с жирним контуром і скуповуючи колірна гама. Подібні фрески прикрашають стіни церкви Сан-Клементе де Тауль і капели Сан-Исидро в місті Леоні. Пізніше іспанські майстри навчилися виконувати розписи на дереві. Багато зображуваних предметів були об'ємними (такі картини називалися "фронталес").

Архітектурні традиції Англії складалися під впливом Франції, особливо північної її частини — Нормандії (нормани, завоювавши в 1066 році Англію, принесли на острів і свої культурні традиції). У той час в Англії відбувалася боротьба за владу між королем і найбільшими феодалами.

Англійські будівлі багато в чому нагадували французькі — це минулого всі ті ж строгі монументальні спорудження з високими центральними нефами, суворими вежами. Замки і церкви по зовнішньому вигляді практично не відрізнялися друг від друга.

З XII століття конструкції стали доповнюватися високими нервюрными зводами, щоправда, вони поки ще не були додатковим кріпленням для стін, а виконували чисто декоративну функцію (собор у Дер-хеме, 1096-1133 роки).

Згодом собори придбали риси, характерні тільки для англійської архітектури: вони стали мати велику довжину, а трансепт переносився ближче до центральної частини. Вежа, що розташовувалася над средокрестьем, мала велику висоту, чим вежі західного фасаду.

У готичний період багато хто зі споруджень були перебудовані, тому сьогодні досить важко привести приклади будівель, у зовнішньому вигляді яких присутні риси тільки романського стилю. Крім собору в Дерхеме, прикладом романської архітектури може служити церква в Чи, зведена в другій половині XII століття. Основою для нього послужив собор Сан-Тринита у французькому місті Кане.

Наприкінці XII — XIII столітті в багатьох будівлях з'являлося усе більше і більше деталей нового періоду, що згодом був названий готичним.