Смекни!
smekni.com

Бетонні роботи в зимових умовах (стр. 9 из 9)

Мал.Конструкції термоактивних гнучких покриттів (ТАГП|):

У чому полягає бетонування і обігрів за допомогою ТЕМов

Для бетонування перекриттів, підготовок під підлоги, дорожніх покриттів і інших подібних їм конструкцій при температурі зовнішнього повітря до - 40°С можна застосовувати електрообігрів за допомогою термоелектричних матів ( ТЕМов).

ТЕМ складається із зовнішньої захисної оболонки, теплоізоляційного шару і нагрівального елементу, що виготовляється з голого нихромовогодроту діаметром 0,8 мм, укладеного «змійкою» в чохлі з скляної або азбестової тканини чи ж запресованого в термостатичну гуму. Потужність нагрівального елементу при напрузі 36 В повинна бути не менше 100 Вт на 1 м2. Розмір ТЕМа 3,2х 1,6 м; обігрів проводять при напруженн 36 - 42 В.

Бетон під ТЕМамі через добу набирає понад 25 % марочної міцності, через три доби - 50 %, а через 5-7 діб - 70 %. При цьому якість бетону в цілому досить висока.

Даний спосіб вимагає в 3 - 5 разів менше витрат, ніж при використанні протиморозних добавок або застосуванні електророзігрівання бетонної суміші для отримання 50 - 70 % проектної міцності бетону. На 10 - 20 % знижується витрата цементу за рахунок застосування літніх норм витрати. Це пояснюється тим, що ТЕМи створюють нормальні температурно вологогої умови для твердіння бетону аналогічно найбільш сприятливим літнім умовам. На контакті з бетоном підтримується температура 20 - 22°С і відносна вологість 70 - 90 %.

Застосування ТЕМов забезпечує ряд переваг. По-перше, дозволяє индустриализировать роботи і організувати достатньо високу якість контролю процесу обігріву. На базі причепа-фургона створена установка, обладнана двома-трьома однофазними трансформаторами типу ТИ-20А3, одним трифазним типу ТНТ35-ВО2 і 30 - 50 ТЕМамі, що дозволяє одночасно вести обігрів 150 - 250 м2поверхні. Причому розгортання устаткування в робоче положення здійснюється порівняно швидко.

Роботи з підготовки до обігріву виконують в такій послідовності.

На поверхню бетону укладають дерев'яні прокладки так, щоб між обігрівачем і конструкцією залишався зазор 2 - 10 см., укладають ТЕМи так, щоб вони приблизно на 20 смперекривали один одного. Конструкції, що примикають до тих, що обігріваються, повинні бути також на 30 смукриті ТЕМамі. Потім обігрівачі підключають до електричної мережі і розігрівають. Після ізотермічної витримкиохолодження з швидкістю до 6°С в час.

Разом з обігрівачами застосовують тепловологоізоляційні мати (ТВІМи). По конструкції вони аналогічні ТЕМам, але позбавлені нагрівальних елементів. ТВІМи використовують для укриття бетону в період його охолодження після прогрівання. Їх застосовують також для посилення теплоізолюючої здатності ТЕМов - укладають поверх нагрівачів - при температурі повітря нижче - 30° С і вітрі із швидкістю більше 6 м/сек. При температурі зовнішнього середовища вище - 10°С ТЕМи і ТВІМи в період обігріву укладають в шаховому порядку. Це дозволяє в два рази збільшити розміриповерхні, що обігрівається. До речі, ТВІМи використовують при перевезенні і зберіганні бетонної суміші до моменту її укладання в конструкцію.

До цементів, заповнювачів і води для бетону, що прогрівається за допомогою ТЕМов, які-небудь особливі вимоги не пред'являються.

При транспортуванні бетонної суміші на дальню відстань в люті морози рекомендується вводити при приготуванні нітрит натрію в кількості до 2 % від маси цементу.

Бетонну суміш можна доставляти і укладати в конструкції будь-яким способом, але так, щоб перед укриттям ТЕМамі бетон мав температуру не нижче за 2-3° С.

Щоб уникнути перегріву і пересушування конструкції, бетон бажано поливати водою із загальною витратою 300 - 500 г/м2 або встановлювати під ТЕМамі дрібні відкриті ємності з водою. Загальна поверхня випаровування місткостей повинна складати до 10 % площі, що обігрівається.

Необхідно стежити, щоб перепад температури в різних точках бетону в період прогрівання і охолодження не перевищував 10°С по висоті і 15 - по довжині конструкції, що обігрівається.

Електричне живлення ТЕМов в період розігрівання забезпечують напругою 36 - 42 В при модулі М„ < 20 і 42 - 60 в при Мп > 20. Причому ізотермічний прогрів здійснюють напругою 36 В при температурі зовнішнього повітря до -20° С, 42 В - до -30° С і 60 В - нижче -30° С.

По техніко-економічних міркуваннях спосіб бетонування за допомогою ТЕМов доцільно використовувати для отримання 50 - 70 % проектної міцності бетону. Така міцність може бути досягнута протягом 1,5 - 3 діб залежно від виду вживаного цементу.