Смекни!
smekni.com

Виробництво цегли пластичним способом (стр. 2 из 4)

Широке застосування в сучасному будівництві знаходять і конструктивні, і декоративні вироби для облицьовування фасадів будівель.

Кладка стін із застосуванням конструктивних виробів (двошарової і лицьової цеглини) має закінчений вигляд і надалі не вимагає додаткової обробки. Для пожвавлення фасадів застосовують кольорові фрагменти (вставки, панно), виконувані з різнокольорової цеглини.

Розширяються асортимент і області застосування виробів для облицьовування зовнішніх стін будівель, поверхонь стінних панелей, крупних блоків, обробки лоджій і еркерів і оформлення інших архітектурних елементів будівель, а також для облицьовування цоколів будівель і підземних переходів.

В світі розроблені основні параметри технології виробництва плиток методом литва, виготовлені конвеєри і заводське виготовлення цих виробів; розроблений і упроваджений спосіб виготовлення килимово-мозаїчних плиток методом напівсухого пресування; на багатьох підприємствах експлуатуються потоково-конвеєрні лінії.

Для оволодіння цією сучасною технікою і технологією робітники, зайняті на підприємствах фасадно-фанерованої кераміки, повинні постійно удосконалювати свої знання.

Керамічні вироби для облицьовування фасадів будівель підрозділяються на конструктивні і декоративні. Декоративні вироби служать для облицьовування стін в процесі будівництва.

Фасадні керамічні глазуруючі великорозмірні плитки служать для облицьовування зовнішніх стін цегляних будівель після їх повного осідання і цокольного панелей. Для облицьовування цокольних частин будівель і стін підземних пішохідних переходів застосовують глазуруючі цокольні плитки. Для декоративної обробки будівель служить і мозаїчна кераміка, яка є мілкорозмірними тонкостінними плитками різного кольору, наклеєними у вигляді килима на паперову основу.

Конструктивні вироби разом з декоративними властивостями володіють якостями конструктивного матеріалу. До них відносяться лицьові цеглина і каміння.

Керамічні лицьові цеглина і каміння підрозділяються на порожнисті. Розміри цих виробів повинні відповідати ГОСТ 7484–69 (табл. 1). Цеглина глазурує, крім того, повинен відповідати ТУ 355–66 Главмоспромстройматеріалов.

Цеглина і каміння повинна мати форму прямокутного паралелепіпеда з прямими ребрами і кутами, з чіткими гранями і рівними двома суміжними лицьовими поверхнями – тичковий і ложковий.

Відхилення сторони цеглини по довжині від прямого кута (косокутна) допускається не більше 3 мм Викривлення лицьових поверхонь і ребер не повинне перевищувати по ложку 3 і по стусану 2 мм

Лицьові поверхні цеглини і каміння можуть бути гладкими, рельєфними або офактуреними. Вироби повинні мати чистий тон і рівномірний колір без плям, інших дефектів, помітних на відстані 10 Же.

Основні розміри лицьових цеглини і каміння (мм)
Найменування виробів Довжина Ширина Товщина
Керамічна лицьова цеглина 250±4 120±3 65 або 90±3
Керамічний лицьовий камінь 250±4 120±3 140±3
Керамічний лицьовий тричвертний камінь 188±4 120±3 140±3

Розміри цеглини і каміння, довжину тріщин і відбитості або притупленій кутів і ребер виміряють з точністю до 1 мм шаблонами. Ширина посічок визначається за допомогою мірної лупи з чотирикратним збільшенням.

Викривлення поверхонь і ребер визначають з точністю до 1 мм величини найбільшого зазору між поверхнею або ребром прикладеного до нього косинця.

Косокутну визначають, прикладаючи косинець до стусана і замерюють найбільший зазор між ложком і внутрішнім краєм косинця.

Вапняні включення (дутики), що викликають руйнування цеглини і каміння, не допускаються.

Цеглина і каміння, що виготовляється методом двошарового формування, не повинна розшаровуватися по контакту лицьового шару і основної маси. Товщина лицьового шару повинна бути не менше 3 мм

Керамічна цеглина з глини, частіше всього червоної, і в кінці виробництва проходить випалення при робочій температурі в печі до 1000 °С.

Існує два способи приготування керамічної цеглини – Перші і найпоширеніші – пластичний метод: глиняну масу (при вогкості її 17 – 30%) видавлюють із стрічкового пресу, а потім піддають випаленню. Другий спосіб відрізняється підготовкою сирцю – його формують з глиняної маси з вогкістю 8 – 10% сильним пресуванням. Але керамічна цеглина, вироблена другим способом, не рекомендують використовувати в приміщеннях з високою вогкістю.

Маса різновидів керамічної цеглини: порожнистий, або економічний (ще вживають варіанти «самонесучий» і «дірчастий»); повнотілий, або будівельний; облицювальний і його підвиди: глазуруючий, фасадний, фасон і т.д. По фактурі поверхонь розрізняють гладку і рельєфну цеглу.

Те, що керамічну цеглину називають «червоною» швидше традиція, ніж реальне віддзеркалення дійсності. Зараз, крім стандартного червоно-коричневого, «цегляного», можливі варіанти білої, абрикосової і навіть жовтої цеглини – все залежатиме від глини. Але, кажучи про колір цеглини, треба сказати, що на будівництво краще закупляти відразу готову партію від одного виробника, щоб потім не довелося шукати такий же відтінок. Часто колірна гамма у всіх трохи відмінна.

Для економії грошей і часу на будівництво часто використовується так звана подвійна цеглина. Його розміри відрізняються від стандартного одинарного по висоті в два рази: одинарна цеглина 250–120–65 мм, подвійний – 250–120–138 мм Існує і проміжний варіант – полуторна цеглина (250–120–88 мм).

Норма міцності на стиснення залежить від типу будови. Указується вона літерою М і цифровим показником, який позначає міцність цеглини при випробуваннях на стиснення на пресах (М-75, М-100, М-125, М-150, М-175, М-200). Чим більше будівля, тим вище повинна бути цифра.

Явно неякісна цеглина містить в собі різні домішки (наприклад, крупні шматки вапняку або каміння). Надалі це може погано позначитися не тільки на зовнішньому вигляді удома, але і на його безпеці. Так само браком в керамічній цеглині є «недопалювання». Знайти його просто: неправильно обпалена цеглина при ударі видає глухий звук і має гірчичний колір.

Ціни на керамічну цеглину залежать від його якості і виробника. Найдешевшою на сьогоднішній день є цеглина, вироблена в Білорусі. Ціна на нього складає 70 коп. – 1,1 крб. за штуку. Європейська керамічна цеглина, саме собою розуміє, дорожче: від 14 рублів за штуку. На ціну впливає також розмір цеглини і то, чи є він повнотілим або порожнистим.

Керамічна цеглина може застосовуватися практично скрізь: при закладці фундаменту, зведенні несучих стін і міжкімнатних перегородок, в печах і камінах (окрім тих місць, де відбувається безпосереднє зіткнення з вогнем), для облицьовування будівель і їх внутрішньої обробки. При цьому він стійкий до різних зовнішніх негативних дій, що перевірений часом. Адже не дарма ж він, будучи одним з якнайдавніших будівельних матеріалів, дійшов і до наших днів.

Устаткування для виробництва цеглини

Виготовлення цеглини в сучасних умовах будівельного буму є привабливою сферою організації бізнесу для багатьох компаній. На сьогоднішній день для виробництва цеглини використовується різноманітне по типу і комплектації устаткування, залежно від вигляду і об'ємів випуску продукції. Існує немало фірм, які займаються виробництвом устаткування для виготовлення цеглини, починаючи з невеликими установками, до повноцінних заводів.

Виробництво цеглини починається із здобичі глини, яка залежить від її властивостей і особливостей залягання. Розробка пластів глини для цеглини здійснюється за допомогою екскаваторів або механічних лопат. Також може застосовуватися ручна здобич глини, а у випадку якщо поклади глини особливо щільні, застосовується вибуховий спосіб.

Глину витягнуту з кар'єру поміщають до бетонованих творильних ям, де проводиться її розрівнювання. Далі яма з разровненной глиною заливається водою і оставляется 3–4 дня. Після цього з глиняної маси необхідно прибрати каміння і інші тверді тіла для чого використовуються каменевидільні вальці, де за допомогою спіралей каміння підганяється до одного з кінців вальців і віддаляється по жолобу.

Після видалення з глини не потрібних домішок вона поступає в живильник ящика, який має 2 або 4 відділення. Кількість відділень залежить від кількості змішуваних сортів глини. Для виштовхування на бігуни, а також для розбиття твердих шматків матеріалу живильник оснащений вихідним отвором, на який поставлені рухомі граблі. На бігунах глина подрібнюється, а потім провалюється вниз через сітку, величина отворів якої складає не більш 3-х міліметрів.

Вслід за проходженням бігунів глина проходить через декілька пар гладких вальців і потрапляє в цегляний стрічковий прес. Проходячи через нього, глина потрапляє на різальний апарат, в якому дріт відсікає цеглину від глиняної стрічки. Готові бруски глини ставляться на ребро і складаються на підкладкові дерев'яні рами. Дерев'яні рами повинні розташовуватися на 2–3 сантиметри нижче, ніж стрічка глини, а також рухатися трохи швидше за стрічку, щоб між цеглою утворювалися невеликі проміжки, які потрібні для якісної сушки готової цеглини.

Далі здійснюється розфасовка цеглини, а потім цеглина поміщається в сушильні камери. В сушильних камерах при температурі 350–400 градусів цеглина висихає під дією на нього, нагрітої пари. Пекти оснащується вентилятором для здійснення рівномірності тяги. Висушена цеглина доставляється в піч для випалення за допомогою підйомників і спеціальних вагонеток. Температура в печі повинна складати від 900 до 1000 градусів. Цегла залежно від температури випалення одержує різне забарвлення: від темно-червоної при сильному випаленні до рожевої при слабкому.