Смекни!
smekni.com

Виробництво цегли пластичним способом (стр. 3 из 4)

Виробництво цеглини

Технологія виробництва цеглини еволюціонувала протягом сторіч. В наші дні практично вся цеглина виготовляється на великих механізованих підприємствах. В процесі виробництва цеглини в основному використовуються легкосплавні піскуваті і мергелисті глиняні породи.

Зараз в основному застосовуються два методи виробництва цеглини. Перший метод виробництва цеглини здійснюється з випаленням глини, а другий навпаки.

Технологія виготовлення цеглини з випаленням глини.

Підготовка глини для виробництва цеглини відбувається таким чином. Глина викладається до бетонованих ям, вирівнюється, заливається водою і відстоюється в перебігу 3–4 діб. Після цього терміну матеріал доставляється на підприємство по виготовленню цеглини для механічної обробки. В процесі обробки з глини віддаляється каміння, вона добре перемішується, і поступає в стрічковий прес. Далі відбувається нарізка цегли, і їх відправка в камеру для сушки. Для сушки цеглини використовують тепло відпрацьованої пари. Після сушки цеглина поступає в кільцеву або тунельну піч, в якій здійснюється випалення.

Технологія виробництва цеглини без випалення.

При такому методі виготовлення цеглини застосовується гіпер-пресування або трибо-пресування. Це процес зварки мінеральних сипких компонентів під впливом високого тиску із застосуванням терпких елементів і води, який закінчується витримкою субстанції протягом 3–5 діб. Після цього матеріал поміщається в бетоносмеситель, де він ретельно перемішується з цементом. Далі слідує процес формування виробів. На складі пресована цеглина залишається від 3 до 7 діб, після чого можливе відвантаження готової цеглини покупцю.

Цеглину можна проводити без декоративної обробки, а також з покриттями, поліпшуючими зовнішній вигляд цеглини. Хороша якість цеглини, що виготовляється на підприємствах, забезпечується включенням в процес спеціалізованих ліній, які проводять підготовку матеріалу з додаванням до глини до 50% шамота, формування цеглини на вакуумних пресах, сушку цеглини в тунельних сушарках з використанням рециркуляції і випалення цеглини в тунельних печах.

Найякісніша цеглина створюється при роботі печей на газоподібному і рідкому паливі. Кольорова лицьова цеглина проводиться з кольорових матеріалів із застосуванням різноманітних добавок мінеральних речовин, рудообразуючих порід і відходів виробництва.

Виготовлення цеглини з матеріалів, що містять кольорові домішки, вимагає хорошого змішування основної маси глини з добавками і великої кількості фарбувальних компонентів. Проте, виготовлення такої цеглини простіше, ніж виробництво цеглини з декоративно обробленою поверхнею.

Облицювальна цеглина

Облицювальна керамічна цеглина відрізняється якістю лицьової поверхні. Лицьовою називається цеглина з достатньо рівною і гладкою лицьовою стороною і хорошою геометрією. Є термін камінна цеглина – це цеглина високої якості, проте лицьова сторона такої цеглини може мати як гладку лицьову сторону, так і рельєфний, геометрично раціональний малюнок на ній.

Існує вид фасону облицювальної цеглини, тобто він не є паралелепіпедом. Цеглина фасону буває кутовою, напівкруглою або П-образним, якість цеглини фасону не поступається якості лицьового. Також розрізняють фасадну цеглину – при вірній геометрії на його лицьовій стороні є малюнок у вигляді рисок, у вигляді хвилястих ліній і т.д. Всі ці різновиди облицювальної цеглини застосовуються при облицьовуванні будівель, а також внутрішньої обробки.

Облицювальна цеглина виготовляється з суміші вапняку, цементу і фарбника. У виробництві Облицювальної цеглини використовується сучасна європейська технологія гипсопресування. Цей процес є стисненням субстанції вапняку-черепашника з 16% цементу під тиском 600–900 атмосфер. Облицювальна цеглина виготовляється з якісною лицьовою поверхнею, на неї надалі наносять який – або малюнок. В основному облицювальна цеглина проводиться майже білого, жовтого, червоного, сірого, коричневого, темно-бурого відтінків, але з урахуванням побажань клієнта можливі більш сміливі колірні варіації, а також глазурировання. Потрібно відзначити, що облицювальна цеглина ніколи не вицвітає.

Ще однією примітною властивістю облицювальної цеглини є те що він може бути не тільки звичайної форми, але і рубаним, схожим на дикий камінь. Популярними формами облицювальної цеглини в наші дні є закруглююча, клиновидна, трапецієвидна, вита і фігурна. Найбільшим попитом на ринку цеглини користується гладкий з одним або двома скошеними кутами, імітація каменя.

Облицювальна цеглина використовується практично в будь-якому будівництві. Його застосовують як тротуарну плитку, що ще раз нагадує про його міцність, а також при закладці фундаменту, стін, декорування внутрішніх приміщень.

Облицювальна цеглина незамінна в умовах нашого клімату: він стійкий до морозу і вогкості. До того ж, Облицювальна цеглина екологічна, оскільки під час дощу відбувається природне його обмивання.

Ціни на Облицювальну цеглину вище ніж на звичайний будівельний. Ціни на облицювальну цеглину варіюються від 0,30 до 0,70 у. е. Облицювальна цеглина в основному застосовується при споруді нових споруд, але його можна з успіхом використовувати при реставрації. Різноманіття форм і забарвлення дозволяє створювати імітації старовинних будівель в будівництві сучасних будинків, відновити втрачені фрагменти фасадів старовинних особняків.

Технічні характеристики, на які слід звертати увагу при виборі декоративної цеглини, такі ж як і при виборі іншої цеглини, це: розмір, морозостійкість, міцність, теплопровідність і т.д. Із специфічних характеристик декоративної цеглини виходить виділити правильну форму, рівну і глянсову поверхню лицьових сторін.

Проте Декоративна цеглина має специфічну область вживання. Декоративна цеглина застосовується у разі потреби особливо відповідальних робіт, коли пред'являються високі вимоги до процесу кладки цеглини. В основному, Декоративна цеглина використовується для декорування фасадів будівель, але його висока якість і привабливий зовнішній вигляд сприяють його вживанню і для внутрішньої обробки приміщень, іноді без подальшої обробки стін. Сучасні методи дозволяють виготовляти цеглину з декоративним верхнім покриттям. Застосовуючи метод офактурення, проводять цеглину багатьох забарвлень. Окрім можливості широкого декоративного вживання, цей метод виробництва цеглини виконує також захисну задачу, це забезпечить збереження зовнішнього вигляду будівлі навіть спустя багато років. Для збільшення захисних водовідштовхувальних характеристик декоративну цеглину покривають характерною гидрофобизирующей субстанцією. Також застосовується полімерне покриття (воно матове або глянсове), яке дозволяє розширити область вживання декоративної цеглини в естетичних цілях, шляхом нанесення на нього різних різнокольорових малюнків. Наприклад, декоративна полнотілий цеглина в основному застосовується при споруді камінів, оскільки полімерне покриття такої цеглини може витримувати різкі і високі перепади температур.

Компактні і високо – продуктивні цегляні заводи

Завод включає:

· Будівля з металоконструкцій і панелей «Сендвіч»

· Сушильна (пропарювальна) камера місткістю під добову продуктивність.

· Бункер (бункери) інертних матеріалів під добову продуктивність.

· Бункер (бункери) цементу під добову продуктивність.

· Гідравлічний віброформовочний верстат потрібної добової продуктивності.

· Вузол – автомат доставки виготовлених блоків (цегли) на піддоні в пропарювальну камеру.

· Вузол – автомат доставки готових блоків (цегли) з пропарювальної камери на поворотний ярус.

· Укладальник – автомат готових блоків для відправки на холодний склад або «покупцю».

· Транспортери 500 мм.

· Бетонозмішувач під добову продуктивність.

· Побутові приміщення для персоналу.

Короткий опис технологічного ланцюжка:

Інертні матеріали з бункера-накопичувача через дозатор по транспортеру потрапляють в бетонозмішувач. Цемент з бункера через дозатор потрапляє в бетонозмішувач. Вода через дозатор потрапляє в бетонозмішувач. Проводиться робоча суміш, яка з бетонозмішувача по транспортеру подається до гідравлічного формувального верстата, де вибро-вакуумним пресуванням проводяться блоки або цегла. З формувального верстата цеглина на металевому піддоні потрапляє на Вузол – автомат доставки готової цегли в сушильну (пропарювальну) камеру. З протилежної сторони готова цегла на піддоні поступає на Вузол – автомат доставки готової цегли з пропарювальної камери на поворотний ярус. На поворотному ярусі Автомат – Укладальник знімає цеглу з металевого піддону і викладає на ланцюговий транспортер, по якому вони потрапляють на холодний склад, де з допомогою кран – балки укладається або відпускається Замовнику. Металевий піддон по поворотному ярусу поступає назад до формувального верстата. Цикл продовжується, поки вся пропарювальна камера не буде наповнена готовою цеглиною. Ворота закриваються і цеглина сушиться (пропарюється). Все устаткування не складне і надійно в експлуатації. Технологічна лінія дуже гнучка, як і пропарювальна камера. Устаткування можна змінювати по довжині, ширині і висоті, тому дане устаткування для виробництва цеглини можна пристосувати до будь-яких виробничих споруд (площам).

Пересувний автоматичний прес марки «CERAMATIC» складається з автоматичного столу, який у свою чергу включає 3 ділянки, що обертається: вантажна ділянка, формувальна ділянка і не формувальна або випускна ділянка.

Пересувний прес «CERAMATIC» так само як і будь-яке інше устаткування для сухого пресування дуже оперативний при установці на виробничій ділянці.

Даний прес, є дуже енергозберігаючим: 1 л дизельного палива або 2,5 кВт в годину, що залежить від типу преса. Не складна конструкція даного устаткування для виробництва цеглини вимагає залучення тільки двох звичайних працівників для управління.