Смекни!
smekni.com

Мурування стовпчиків під лаги (стр. 2 из 2)

Кладку будь-яких конструкцій та їх елементів а також укладання цегли під опорними частинами слід починати і закінчувати точковими рядами.

Організація робочого місця

Правильна організація робочого місця вимагає, щоб на ньому завжди до початку роботи був підготовлений запас цегли в розмірі двогодинної потреби. Під час кладки цей запас поповнюється. Розчини, що містять цемент, завантажують у ящики за 10-15 хв. до початку роботи. Приступаючи до підготовки робочого місця, перш за все розставляють ящики для розчину і укладають катального ходу, потім розміщують піддони або контейнери з цеглою.

Раціонально ланкою «двійка» вести кладку стовпчиків. У таку ланку входить муляр 4-5-го розряду і муляр 2-го розряду. Кваліфікований муляр веде всі процеси кладки і контролює якість робіт. Підсобний робітник подає розчин і цеглу. Недолік організації праці в ланці «двійка» полягає в тому, що всі операції, як складні, так і прості, часто веде кваліфікований муляр.

Рис. 6. Організація робочого місця і праці мулярів:

а - робоче місце; б - графік продуктивності праці мулярів: в - робота ланки-«двійки»: 1 - ящики з розчином; 2 - пакети цегли; 3 - лінія збільшення висоти кладки; I - III - зони (робочий, матеріалів і транспорту); Н - муляр нижчого розряду; В - муляр вищого розряду

Оцінка якості

Кладку стін і інших конструкцій із цегли виконують відповідно до Правил виробництва й приймання робіт, згідно з Будівельними Нормами й Правилам, дотримання яких забезпечує необхідну міцність конструкцій і високу якість робіт

Під час роботи муляр стежить за тим, щоб застосовувалися цегла й розчин, зазначені в робочих кресленнях, а горизонтальні й вертикальні шви були добре (повністю) заповнені розчином. Не можна допускати пустошовки у вертикальних швах у тілі кладки. Це послабляє її, знижує довговічність. По ходу кладки муляр регулярно перевіряє перев'язку й шви кладки, вертикальність, горизонтальність і прямолінійність поверхонь і кутів, установку закладних деталей і зв'язків, якість поверхонь кладки.

Для перевірки якості кладки муляр користується наявними в його розпорядженні інструментами Правильність закладки кутів стовпчиків контролюють дерев'яним косинцем, горизонтальність рядів стовпчиків - правилом і рівнем не рідше двох раз на кожному ярусі кладки. Для цього правило кладуть на кладку, ставлять на нього рівень і, вирівнявши його по обрію, визначають відхилення кладки від горизонталі. Вертикальність поверхонь стін і кутів кладки перевіряють рівнем і схилом не рідше двох раз на кожному ярусі кладки.

Періодично перевіряють товщину швів. При цьому товщина окремих вертикальних швів повинна бути не менш 8 і не більш 15мм, горизонтальних не менш 10 і не більш 15мм. Стовщення швів проти передбачених правилами можна допускати лише у випадках, застережених проектом; при цьому розміри стовщених швів повинні вказуватися в робочих кресленнях Правильність повноти заповнення швів (вертикальних і горизонтальних) розчином перевіряють, виймаючи в різних місцях окремі цегли виложенного ряду .

Після закінчення кладки кожного ряду слід проводити інструментальну перевірку горизонтальності й оцінок верху кладки незалежно від проміжних перевірок горизонтальності її рядів.

Нормування праці ,вартість робіт та витратних матеріалів

Удосконалення нормування праці у будівництві в умовах ринкової економіки є актуальним, оскільки нормування праці виступає як засіб встановлення та забезпечення контролю над величиною затраченої праці, що сприяє зростанню продуктивності праці, забезпеченню ритмічності та ефективності будівельного виробництва. За допомогою норм праці визначаються необхідні затрати робочого часу на виконання будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних робіт (далі — будівельні роботи); розраховуються чисельність працівників та розмір оплати їх праці; розробляються кошторисні норми; здійснюється поточне, перспективне та прогнозне планування тощо. Організація нормування праці у будівельній галузі регламентується законодавством України, нормативними документами Міністерства праці та соціальної політики України, Державного комітету України з будівництва та архітектури. Нормування праці працівників, зайнятих у будівництві, базується на системі норм праці, що складають нормативну базу з праці. Для нормування праці працівників у будівництві застосовують такі види норм праці: норми часу; норми виробітку; норми обслуговування; норми чисельності. Найбільш розповсюдженими у будівництві є норми часу, які застосовуються для відрядної оплати праці робітників. При почасовій оплаті працівникам встановлюються нормовані завдання. Якщо робочий процес виконується будівельною машиною, норма часу встановлюється для цієї машини в машино-годинах (машино-хвилинах тощо). Норма часу для робітників, які керують машиною чи обслуговують її, дорівнює добутку чисельності цих робітників і норми часу машини та вимірюється в людино-годинах (людино-хвилинах тощо).

Робітників, щойно прийнятих у будівельну організацію, роботодавець повинен до початку виконання доручених їм робіт ознайомити з діючими в ній формами і системами оплати праці, нормами праці, тарифними сітками тощо, передбаченими колективним договором. Процес впровадження нових норм праці, як правило, не може тривати більш як три місяці. Норма вважається впровадженою, якщо більш ніж 2/3 робітників виконують її не менш ніж на 90–100 відсотків. В усіх будівельних організаціях незалежно від форм власності, організаційно-правових форм та підпорядкування норми праці для робітників віком до 18 років установлюються у відповідності до законодавства, враховуючи скорочену тривалість робочого дня.

Для робітників, яких прийнято на роботу в будівельну організацію після закінчення загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, курсів, робітників, які пройшли навчання безпосередньо на виробництві, а також в інших випадках, передбачених законодавством, установлюються знижені норми виробітку за погодженням з профспілковим комітетом або іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

Вартість мурування опорних стовпчиків під лаги- 10 грн за 1 стовпчик

Вартість матеріалів:Цегла рядова 0. 80-1. 0 за 1 шт

Пісок 100 грн за 1 тону

Цемент М-400 мішок 25 кг – 25 грн

Техніка безпеки

Безпека на виробництві забезпечується при дотриманні правил і приймань виконаних робіт. До виконання кам'яних робіт допускаються особи чоловічої статі, які мають професійні навички і пройшли:

- медичний огляд у порядку, встановленому Міністерством охорони здоров'я України;

- навчання та перевірку знань правил техніки безпеки;

- вступний і первинний інструктаж з охорони праці на робочому місці.

Забороняється залучення жінок до виконання кам'яних робіт.

Забороняється вживати, а також перебувати на робочому місці, території організації або в робочий час в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння. Палити дозволяється тільки в спеціально встановлених місцях.

Усі інструменти й пристосування необхідно використовувати відповідно до їхнього призначення. Перед роботою засвідчують, що інструменти справні: правильно й міцно насаджені на ручки, робочі поверхні інструментів рівні, без задирок; ушкоджені або деформовані інструменти використовувати не можна. Рукоятки ударних інструментів повинні мати овальний перетин і потовщення до вільного кінця. Це створює зручність в роботі каменяра і сприяє підвищенню безпеки. При помаху і ударах така рукоятка не вислизає з рук.

Працювати каменяр повинен у рукавицях або напальчниках, які захищають шкіру від стирання.

Між штабелями матеріалів і стіною залишають робочий прохід шириною не менш 60см.


Література

1. СНиП III-04-80 Техника безопасности в строительстве.

2. СНиП 12-03-99 Безопасность труда в строительстве.

3. ГОСТ 379-79 "Кирпич и камни силикатные. Технические условия".

4. Технология строительного производства. Учебник / А. А. Афанасьев, Н. Н. Данилов, В. Д. Копылов – М. : Высш. шк. , 2001.

5. Технология строительного производства: Учебник/Литвинов О. О. , Беленев Ю. И. , Бубура Г. М. и др. : Под ред. О. О. Литвинова и Ю. И. Беленева. -Киев

6. І. Іщенко Технологія кам’яних робіт і монтажних робіт – “В. Ш” 1991р

7. П. В. Крищенко Матеріалознавство для будівельників – К. “Техніка” 1996р

8. А. С. Нікуліна Кам’яні роботи 1-а, 2-а, 3-я частини – К. “Вікторія” 2001р