Смекни!
smekni.com

Облицювання поверхонь на гіпсовій основі (стр. 2 из 4)

Таблиця 6. Технічні характеристики клейових композицій

Показник Матеріал Ceresit
CU22 CU23
Склад для приготування композиції • компонент А• компонент В Епоксидна смолаМінеральні наповнювачі з добавками Водна дисперсія синтетичної смоли Цемент із мінеральними добавками
Пропорція суміші А : В 3: 1 3:2
Термін придатності композиції, хв ~ 120 ~ 120
Температура основи під час застосування композиції, °С + 10...+25 +5...+30
Відкритий час. хв 20 20
Опір сповзанню, мм <0,3 <0,1
Розшивання швів через, год 24 24-72
Адгезія до основи, МПа 2,2 1,5
Витрата композиції залежно від розміру зубців шпателя і нерівностей основи, кг/м2 1,9-3,4 1,5-3,6

2. Матеріали для заповнення швів

Суміші для заповнення швів між плитками при облицюванніє полімермінеральними системами, що містять мінеральні в'яжучі, наповнювачі та армувальні добавки, а також добавки, які підвищують адгезійні і деформаційні характеристики розчинів (модуль пружності), знижують усадку.

Суміші для заповнення швів між плитками, згідно з ДБН В.2.6-22-2001, мають:

- разом з облицювальною плиткою надавати поверхні потрібної архітектурно-естетичної якості;

- захищати конструкцію від проникнення вологи;

- бути стійкими до атмосферних, усадкових або механічних впливів;

- швидко тужавіти в процесі тверднення;

- мати морозостійкість не менше 50 циклів;

- виявляти стираність для груп 32 і 33 не більш як 0,7 г/см2і'&bsol; усадку не більш як 2 мм/м;

- мати міцність зчеплення з основою не менш як 0,5 МПа.

Основні фізико-механічні характеристики сумішей для заповнення швів наведено в табл. 7.

CeresitCE 33 Super— розчинова суміш, призначена для заповнення швів завширшки 2 — 5 мм між керамічними та кам'яними плитками (за винятком мармурових) там, де не потрібні еластичність шва та його хімічна стійкість як зовні, так і всередині будинку.

В решті випадків застосовують інші матеріали Ceresit груп СЕ і CS. Суміш виробляють 24 кольорів, вона швидко твердне, екологічно чиста, стійка до усадки.

CeresitСЕ 35 Super— розчинова суміш, призначена для заповнення швів завширшки 4—15 мм між керамічними і кам'яними плитками (за винятком мармурових), цегляними і фасадними фасонними частинами там, де не потрібні еластичність шва та його хімічна стійкість. Має високу водо- і морозостійкість.

CeresitСЕ 35 Superрекомендовано застосовувати для заповнення швів у підлогах. Виробляють 9 кольорів.

Таблиця 7. Фізико-механічні характеристики сумішей для заповнення швів

Показник Суміш групи*
31 32 33
Залишок, %, не більше • на ситі № 0315, %, • на ситі № 0,63 1Без залишку Сухі суміші101 101
Ширина шва, мм Термін придатності суміші, хв, не менше Розчинові суміші
2-530 4-1045 2 і більше60
Міцність на стиск, МПа, не менше • через 1 добу • через 28 діб Міцність на розтяг при згинанні, МПа, не менше • через 1 добу • через 28 діб 41013.5 Розчини61514 6151,55
Початок експлуатації шва після формування, год 24 24 24

* Серед матеріалів Ceresitдо групи 31 належить СЕ 33 Super, до групи 32 — С&bsol;<] 35 Super; до групи 33 — СЕ 37.

CeresitСЕ 37 (сірий еластичний шов) — розчинова суміш сірого кольору, призначена для заповнення швів завширшки 2—15 мм між керамічними і кам'яними плитками (за винятком мармурових).

Властивості шва дають змогу використовувати його на основах, які зазнають деформувань, наприклад на гнучких перегородках, терасах, балконах, підлогах, що підігріваються, і там, де не потрібна хімічна стійкість розчину. Матеріал стійкий до усадки й атмосферного впливу; екологічно чистий.

CeresitСЕ 40, СЕ 41 — ефективні в конструкціях, які постійно перебувають у вологому стані. Мають високий ступінь гідрофобності.

Ceresit СЕ 42 (шов для мармуру) — швидкотверднуча розчинова суміш, призначена для заповнення швів облицювання завширшки 1 — 8 мм між мармуровими, керамічними та кам'яними плитками в сухих і вологих приміщеннях, зовні будівель. Виробляють 4 кольорів. Суміш не допускає утворення плям на облицювальній плитці з мармуру та інших світлих порід природного каменю. Має високу стійкість до атмосферних впливів.

Ceresit СЕ 44 (епоксидно-цементний шов) — двокомпонентна цементно-епоксидна мастика сірого кольору для заповнення швів завширшки 2 — 12 мм у сильно навантаженому керамічному, мозаїчному, скляному покритті як усередині, так і зовні споруд. Мастика водо- і морозостійка, економічна; застосовують для заповнення швів у басейнах та водних резервуарах.

Початок експлуатації шва через 24 год. Адгезія до всіх основ згідно зі сферою застосування — 1,5 МПа.

CeresitСЕ 47 (хімічно стійкий шов для стін) — епоксидна мастика сірого кольору для заповнення швів керамічного покриття, яке зазнає хімічного впливу. Епоксидний з'єднувальний шов призначений для заповнення швів завширшки 2-12 мм між керамічними, кам'яними, скляними і клінкерними плитками, викладеними на стінах усередині та зовні споруд.

Використовують на об'єктах з метою тривалої експлуатації в хімічно агресивних середовищах — на м'ясокомбінатах, молочних заводах, в акумуляторних боксах, приміщеннях для миття, лабораторіях.

Початок експлуатації шва через 7 год. Адгезія до всіх основ — не менше 2,2 МПа.

CeresitСЕ 48 (хімічно стійкий шов для підлоги) — епоксидна мастика для заповнення швів керамічної підлоги, яка зазнає хімічного впливу. Епоксидний з'єднувальний шов призначений для заповнення швів завширшки 2-12 мм між керамічними, кам'яними, скляними і клінкерними плитками, викладеними на підлозі всередині та зовні споруд.

Використовують з метою тривалої експлуатації в хімічно агресивних середовищах. Оскільки полімеризація мастики настає через 7 діб, експлуатувати шов можна також через 7 діб. Адгезія до всіх основ — не менше 2, 2 МПа.

Основні технічні характеристики матеріалів для заповнення швів між плитками наведено в табл. 8.

Таблиця 8. Технічні характеристики матеріалів Ceresitдля заповнення швів

Показник Марка матеріалу Ceresit
Суха суміш Мастика
СЕ 33 СЕ 35 СЕ 37 СЕ 40 СЕ 42 СЕ 44 СЕ 47 СЕ 48
Витрата води для приготування 1 кг розчинової суміші, л 0,30-0,33 0,18 0,2 0,32 0,26
Склад для приготування мастики А : В, частин• компонент А • компонент В - - -- -- - - 6 1 3 1 31
Термін придатності розчинової суміші, хв 60 120 40 120 ЗО 45 90 90
Температура основи під час застосування розчинової суміші, °С -50...+30
Температура експлуатації, °С -50...+70 -20..+100 -50...+70
Витрата розчинової суміші залежно від розміру плитки і ширини шва облицювання, кг/м2 0,3-0,5 0,6-1,2 0,7-1,0 0,4-0,7 0,35-0,50 1,1-1,6 0,8-1,4 0,8-1,4
Міцність зчеплення з основою, МПа, не менше• бетонною • сталевою Через 28 діб 0,8 Через 7 діб2,2 2,2

3. Плитки для облицювання поверхонь усередині приміщень

Серед численних виробів плиткового облицювання основними матеріалами для опорядження інтер'єру та зовнішнього облицювання будівель залишаються плити і плитки з кераміки, плити та мозаїка з природних кам'яних матеріалів, а також сучасні штучні вироби зі штучного облицювального каменю, мармурового агломерату, керамічного граніту тощо.

Керамічні плитки за призначенням поділяють на плитки для фасадів, внутрішнього облицювання, басейнів та підлог.

Плитки для облицювання поверхонь усередині приміщень поділяють на два види: майолікові і фаянсові.

Майолікові плитки виготовляють з легкоплавких глин із додаванням до 20 % карбонату кальцію у вигляді крейди. Внаслідок випалювання плиток утворюється пористий черепок, лицьову поверхню якого вкривають прозорою кольоровою поливою, а на тильний бік наносять борозни. Формують плитки на важільному тросі, потім їх сушать, випалюють, глазурують і випалюють повторно. Частіше використовують фаянсові плитки.

Фаянсові плитки з поливою (ГОСТ 6/41) виготовляють із фаянсових мас і вкривають з лицьового боку блискучою чи матовою прозорою або глухою поливою. Лицьова поверхня плиток може бути гладенькою або рельєфною. Тильний бік плитки має рифлену поверхню. За формою виготовляють плитки основного модуля і декору. Плитки основного модуля випускаються квадратними і прямокутними. Декор — фасонні плитки (кутові, карнизні, плінтусні) та різноманітні вставки (трапецієподібні, квадратні, трикутні, округлі, смужки).

Плитки мають межу міцності на стиск 98 - 124,4, на ударний вигин — 0,16 — 0,19 МПа; водопоглинання — не більше ніж 16 %.

Основною сировиною для виробництва фаянсової плитки є вогнетривкі світлоспечені глини і каоліни, добавки (випалений шамот,кварцовий пісок), плавні (польовий шпат, нефелін, сієніт, перліт). Випалюють плитки двічі: спочатку основну масу, потім политу плитку; в цей час відбувається закріплення поливи на раніше випаленому черепку.

Для опорядження басейнів використовують спеціальну протиковзну керамічну плитку, системи оформлення країв басейну, різноманітні фасонні вироби, широкий кольоровий і форматний асортимент яких створює у басейні неповторний оптичний ефект. Плитка проста в прибиранні (догляді); щільна безпориста глазур запобігає виникненню будь-яких осередків мікробних забруднень. Ця кераміка нейтральна до води, стійка до впливу різних хімікатів, не піддається іржавінню. Сировинними матеріалами для виробництва такої кераміки є пластичні, вогнетривкі світлоспечені глини і каоліни, плавні та спіснювальні добавки — польовий шпат, пегматит, кварцовий пісок.