Смекни!
smekni.com

Особливості облицювання стін мозаїкою (стр. 3 из 3)

Існують два основні способи укладання мозаїки - прямий і зворотний. При прямому наборі, відомому ще з античності, зображення закріплюють безпосередньо на поверхні, що декорується. У наш час цю трудомістку техніку використовують рідко -только при створенні особливо складних зображень або найважливіших фрагментів панно. При зворотному наборі, що увійшов до практики в XVIII столітті, шматочки мозаїки лицьовою стороною укладають по контуру малюнка на кальку (тканину, картон, папір), за допомогою склеювального складу закріплюють з тильного боку і наносять на поверхню як цілісну композицію або крупний фрагмент.

Техніка зворотного набору відкрила широкі можливості для промислового виробництва мозаїки. Тепер її випускають у вигляді готових модулів - квадратів або прямокутників розміром 300 х 300 або 300 х 600 мм, а як основа зазвичай використовують гнучку сітку. Виробники пропонують навіть готові набори, пазли, що нагадують, з яких самостійно можна скласти мозаїчне панно. Потрібно тільки пам'ятати, що модулі кріплять до ідеально вирівняної поверхні спеціальними клеями, а шви між модулями закрашують такими, що спеціальними затерли.

3.5 Нетрадиційні матеріали

Один з них - керамограніт, з задоволенням використовуваний в оформленні інтер'єрів. Керамогранит міцніше, ніж просто кераміка, і обходиться набагато дешевше, ніж привізні матеріали. Але якщо технологія його виготовлення дотримувалася не в повному обсязі, з часом він починає розшаровуватися і втрачати колір. Для мозаїки використовується і так званий Metron - суміш шматочків авантюрину і різнокольорового скла, скріплених спеціальним складом - легким, але дуже міцним, водостійким, жароміцних, стійким до перепадів температур. Metron чудово підходить для облицювання стін та підлоги, з нього робляться стільниці, підвіконня, плінтуси.

3.6 Металева мозаїка

Не всі знають про існування металевої мозаїки. Вона була створена для інтер'єрів в стилі Хай-тек. Це новомодний напрям допускає в оформленні приміщень використання скла і металу. Основою мозаїки є пластини з неіржавіючої сталі, які тримаються на прокладці з гуми або кераміки. Вони володіють високими експлуатаційними якостями.

Металеві елементи не стираються. З них легко віддаляється будь-яка грязь. Облицювальний матеріал призначається не тільки для стін, але і для підлоги, по якій можна ходити навіть на каблуках. Металева мозаїка декоративна. Є полірована, матова мозаїка. Буває продукція з металевим блиском, рельєфним узором, або з легкими насічками.

Металева мозаїка з'явилася лише кілька років тому. Деякі італійські фабрики випускають мозаїку із справжнього металу, а не просто імітують його.Модулі являють собою штамповані металеві ковпачки висотою 4 мм з полумілліметрового листа нержавіючої сталі. Вони закріплюються на запатентованої гумовій підкладці, яка надає плитці необхідний ступінь жорсткості. Модулі можуть мати різну форму, фактуру і навіть колір поверхні. Овальні, шестигранні, прямокутні, ромбоподібні і квадратні елементи дозволяють викласти хитромудрий килим на стіні або на підлозі. Поверхня сталі роблять полірованої, матовою, з насічками різних видів і, нарешті, покритою тонким шаром латуні або бронзи. Правда, любителям металевої мозаїки не варто зловживати побутовою хімією, щоб не зіпсувати довершений вигляд свого інтер'єру.

Металлізма досить дорога: 1 кв. м - близько $ 250-350. Але якщо використовувати її в якості декору або для обробки невеликих поверхонь, вийде варіант "недорого і гідно" і при контрольованих витратах інтер'єр придбає родзинку. Для оздоблення басейнів існує спеціальна серія hightech з більш корозійно-стійкої нержавіючої "сталі". Виробники не рекомендує використовувати її для облицювання поверхонь, що знаходяться на вулиці.

Вже існує така мозаїка, як «золота», у кожної шматочок якої вкладена дійсна золота (99 проби) фольга. Ще одна витончена мозаїка - мозаїка з додаванням штучного аквамарина, процес виготовлення якої дуже складний і кропіткий. Додавання оксиду міді дозволяє домогтися неповторності відтінків кожного шматочка. Радує око й «мерехтливий» ефект поверхні мозаїки. Експерименти й тривають, так що ці втілення не є вичерпними. Так, скажемо, ексклюзивну дорогу мозаїку роблять також з натурального перламутру.

Згодом і цей список, мабуть, буде значно продовжений. Адже сучасні виробники прагнуть до оригінальності своєї продукції й жадають самобутності. Це стосується й лідерів виробництва мозаїки в Італії, якими вважаються фабрики TREND, BISAZZA і вже згадана нами SICIS. Кожна із цих компаній привносить у мистецтво створення мозаїки свою фірмову «фішку»: будь те стандарт розміру, колірне рішення або технологія виробництва.

Швидко реагують на нові тенденції й пропозиції фабрики кераміки Китаю, де теж є своя школа виробництва й історія використання мозаїки. Прийнятна ціна цієї мозаїки аж ніяк не впливає на якість негативно: та готова довго служити й радувати око. Серед розмаїтості пропонованих на ринку варіантів є як класика, так і нововведення: мозаїка незвичайних розмірів і форм, неймовірних відтінків; якась схожа на гальку, а якась на карамельки.

Золото і платина.Такий декор - безперечний ознака розкоші. Всі фабрики, виробляють мозаїку, випускають колекції з жовтим, білим золотом або платиною. Є серії, у яких мозаїку від початку до кінця роблять вручну, прокладаючи між двома шарами скла справжню золоту фольгу 99-ї проби. Очевидно, що і ціна такого матеріалу чимала - 2 євро за один сегмент (20х20 мм) або 3300 євро за 1 кв. м. Але виглядає вона прекрасно!

Найчастіше золоту мозаїку використовують поштучно, роблячи вставки. Подібні вироби пропонуються як для стін, так і для підлоги, вкраплення особливо красиво виглядають на дні басейну.


4. Висновок

Отже, мозаїка з авантюризмом використовується для оформлення інтер'єрів котеджів, квартир і басейнів . Перламутрова мозаїка створює відчуття особливої легкості і великої кількості світла, ілюзорно розширюючи простір. Монохромна скляна мозаїка дозволяє створювати орнаменти і колірні композиції як в інтер'єрі, так і в зовнішній обробці будинку і ландшафтному дизайні і особливо ефектно виглядає під водою. Золота мозаїка представлена в двох варіантах: гладке і гофроване золото. Цей розкішний матеріал може бути використаний як декор камінів, меблі, а також для створення оригінальних елементів інтер'єру.

Головні постачальники всієї цієї краси - італійські BISAZZA, APPIANI, GIARETTA, MEGARON, SICIS, MARCHETTIFRANCESCO, TREND, французька OPIOCOLOR, іспанська ZIRKONIO, китайська CARTER. Хоча продавці і стверджують, що керамічна мозаїка найдешевша, на ділі виявляється, що вартість 1 кв. м скляної одноколірної мозаїки - від $ 49, а керамічної - від $ 79. Керамічна ж у вигляді камінчиків коштує від $ 120. Використання більш складного скла значно підвищує ціну продукції. Вартість 1 кв. м авантюриновий мозаїки - від $ 101, а кожного шматочка золотої мозаїки - від $ 1,3. Смальта - теж задоволення недешеве: мінімальна ціна 1 кв. м - близько $ 170. Звичайний природний камінь - від $ 108, а зістарений - від $ 112. На Metron вам доведеться витратити від $ 248 за 1 кв. м плитки. Ціна на ексклюзивні і авторські панно відповідна - підлоговий "килим" може коштувати $ 10 000 і більше.

Звичайно, мозаїчні панно надзвичайно красиві, але професіонали цінують їх ще й за практичні властивості. Можна з упевненістю сказати, що матеріалу, порівнянного по міцності і довговічності з мозаїкою, не існує, вона дійсно здатна пережити будь-які негаразди. Її легко укладати, нею можна облицьовувати криволінійні поверхні. Кожна з видів представлених сьогодні мозаїк, а також ескізи, сюжети, застосовуються технології заслуговують окремої розмови, і це у нас ще попереду.


5. Використана література

1. Використовувались данні із сайтів «budivnitstvo.com», «www.hydra-mosaic.com»

2. Культурологія: теорія та історія культури : Навчальний посібник / За ред. І.І. Тюрменко, О.Д. Горбула - Київ: Центр навчальної літератури, 2004.- 368 c.

3. Технологія будівельного виробництва: Підручник /В.К. Черненко, М.Г. Ярмоленко, Г.М. Батура, О.Ф. Осипов та ін. – К.: Вища шк., 2002. – 430 с.

4. Технологія будівельного виробництва: Підручник / М.Г. Ярмоленко, Є. Г. Романушко, В. І. Терновий та ін. – К.: Вища шк., 2005. – 342 с.