Смекни!
smekni.com

Послідовність та технологія гнуття гіпсокартонних виробів (стр. 2 из 2)

Отже, технологія виготовлення криволінійних гіпсокартонних елементів складається з наступних технологічних операцій, поданих в порядку послідовності їхнього виконання:

Конструкція шаблону для гнуття ГКП у зволоженому стані

Подальше використання гнучки: гіпсокартонних елементів в обшивц стель і стін також передбачає вико ристання відповідних металевих кар касів, виконаних з металеви: профілів Кнауф, до яких вони по винні бути закріплені. Зазвичай, так каркаси збирають з металевих СЕ (ПП) профілів (60x27x0,6 мм) прі улаштуванні криволінійних в план перегородок і пристінних каркасів.

Вигнуті CD (ПП) і UW (ПН профілі виготовляються будь-яким] радіусами (але не менше за 500 мм на спеціальному верстаті як для ду конкав, так і для дуг конвекс.

Підприємства Кнауф виготовляють металеві CD (ПП) профілі з радіусом вигину від 500 до 5000 мм і довжиною від 2600 до 4000 мм.

З'єднання металевих профілів Кнауф між собою у каркасах здійснюється шурупами, виштамповуванням і, рідше, за допомогою заклепок. Гіпсокартонні гнуті елементи обшивки стель, перегородок і стін закріплюються до металевих каркасів шурупами-саморізами.

Нанести перфорацію валиком з шипами (уздовж і поперек) ГКП на увігнутому її боці. У опуклих форм це тильна, а увігнутих - лицьова сторона ГКП.

1.ГКП перфорованим боком угору покласти на підкладки для відвернення зволоження її зворотнього боку.

3. Зволожувати перфорований бік ГКП водою, використовуючи для цього губку або пензель до потрібного ступеню водонасичення гіпсового сердечника.

4. Обережно, не вигинаючи ГКП, підняти її і перенести у вертикальному положенні до шаблону. Встановити ГКП на фіксатор шаблону так, щоб центр ГКП співпадав з віссю (центром) шаблону. Обережно покласти ГКП на криволінійну поверхню шаблону і акуратно, не поспішаючи, зігнути її по шаблону. Закріпити кінці ГКП у фіксаторах шаблону.

6. Зафіксувати вигин ГКП на шаблоні клеючою стрічкою. Зняти ГКП з шаблону і перенести його до місця сушіння.

Зрозуміло, що для виконання криволінійних елементів з гіпсокартону основною підготовчою операцією є виготовлення шаблонів, яке повинно забезпечити їхню багатооборотність, необхідну міцність і жорсткість, стійкість і відповідність їхніх розмірів вимогам проекту. Виготовлення шаблонів можна здійснювати будь-якими будівельними матеріалами, які забезпечують вищеназвані вимоги. Наприклад, для цього можуть бути використані ГКП і металеві профілі "Кнауф", дерев'яні бруски і дошки, міцна фанера, деревостружкова плита та ін. Для кріплення цих матеріалів можна використовувати цвяхи, шурупи, болти з гайками.

Роботи з виготовлення шаблонів можна виконувати в такій послідовності:

1. Підібрати необхідні матеріали для виготовлення шаблону.

2. Розмітити і вирізати несучі опірні елементи шаблона, які забезпечу ватимуть необхідний радіус гнуття (зазвичай приймається на 2-3 мм меншим за проектний).

3. Розмітити розпірні елементи-фіксатори для забезпечення жорсткої фіксації опірних елементів шаблону і необхідну ширину шаблону та гнутих елементів з гіпсокартону (зазвичай приймається менша ніж ширина ГКП).

4. Зібрати шаблон із заготовлених елементів, використовуючи для з'єднання опірних елементів шаблону ч < лементами-фіксаторами дерев'яні бруски (дошки) і шурупи.

5. Підготувати фіксатори (зажими) для закріплення кінців гіпсокартонних елементів (ГКП) після їхнього вигинання (наприклад, можна використати обрізки металевих профілів "Кнауф").


Використана література

1. Карапузов Є.К., Соха В.Г., Остапченко Т.Є. матеріали і техннології в сучасному виробництві: Підручник. – К.: Вища освіта, 2006. – 495с.: іл.

2. Старченко О.Ю., Гулш Д.В."Технологи сухого будовництва".Пщручник. - Кшв, 2005.- 420 с, 434 1л.

3. Утепление фасадов (Профессиональные материалы для строительства и реконструкции, Хенкель Баутехник (Украина)) 2005 – 51 ст.; ил.

4. Остапченко Т.Є. Технологія опоряджувальних робіт: Підручник. – К.: Вища освіта, 2003. – 384 с.: іл.