Смекни!
smekni.com

Софійський собор (стр. 2 из 2)

Сходи двох веж ведуть на другий поверх (хори). Це просторі і світлі парадні зали з пучковими стовпами в центрі. На хорах зберігся цікавий цикл фрескових композицій. У північній частині хорів — "Таємна вечеря", в південній — "Чудо в Кані Галілейській".

Фрески веж — унікальна пам'ятка світового мистецтва.

До наших днів збереглася гробниця Ярослава Мудрого, розташована у вівтарній частині північної галереї. Гробницю прикрашено зображеннями виноградної лози, пальми, кипариса, риб, птахів. Виготовлено гробницю із мармуру, і важить вона 6 тонн.

Велике значення в системі розписів собору мають численні орнаменти, які розділяють мозаїчні композиції, прикрашають арки, стовпи, вікна і двері. Вони підкреслюють архітектурні форми будівлі і роблять малярське оздоблення Софії Київської особливо барвистим і багатим.

В оформленні стародавнього собору велику роль відігравала підлога: в центральній частині вона була мозаїчною, у бокових нефах, на хорах — керамічною. Фрагменти стародавньої підлоги уціліли до нашого часу.

Софійський собор стоїть серед колишніх монастирських будинків — цінних пам'яток української архітектури XVIII століття. Поруч з ним височить 76-метрова дзвіниця.

Своєю святковою архітектурою вона вирізняється серед навколишніх споруд і прикрашає загальний силует міста.

На південь від собору знаходиться будинок Трапезної, що в XIX столітті був перебудований у Теплу церкву. Її своєрідний силует і виразні архітектурні форми характерні для пам'яток української барокової архітектури.

Будинок митрополита — двоповерхова монументальна споруда з пишним бароковим фронтоном і художнім декором на фасадах. Він розташований напроти головного входу до Софійського собору і вважається одним із видатних зразків української архітектури XVIII століття.

Споруди, які оточують собор, є цінними пам'ятками барокової архітектури XVIII століття. Крім названих є ще бурса, Братський корпус, західні ворота, відомі як брама Заборовського.


Використана література:

1. Назарчук В.К. Україна духовна : Кн. для читання з християн. етики. — К.: Томіріс-Н, 2006. - 317 с.: іл. - Бібліогр.: с.310-312.