Смекни!
smekni.com

Класифікація витрат будівництва (стр. 2 из 2)

Облік витрат на виконання будівельно-монтажних робіт ведеться на субрахунку 231 “Основне виробництво” безпосередньо в журналі 5 або 5А або машинограмі, яка його заміняє, в яких об’єднані аналітичний і синтетичний обліки витрат.

Фактичні витрати на будівельно-монтажні роботи групуються за статтями витрат. Прямі витрати щомісячно відносяться на окремі об’єкти калькулювання за прямими ознаками згідно первинних облікових документів.

Облік матеріалів, деталей і конструкцій здійснюється згідно П(С)БО 9 Запаси за первісною вартістю з використанням таких видів оцінок при відпуску запасів у виробництво, продажі чи іншому вибутті:

- ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

- середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

- нормативних затрат;

- ціни продажу.

Фактичні витрати матеріалів на виконання будівельно-монтажних робіт по об’єктах обліку відображаються в облікових регістрах на підставі матеріальних затрат.

Витрати на основну і додаткову заробітну плати робітників включаються у собівартості будівельно-монтажних робіт з кредиту рахунку 66.

Відрахування на соціальні заходи включаються у собівартість будівельно-монтажних робіт за прямою ознакою з кредиту рах.65.

Втрати від браку в роботі будівельних організацій відображаються на рах. 24 “Брак у виробництві”. Облік браку ведеться за окремими об’єктами будівництва, видами робіт та підсобними виробництвами в журналі 5 або 5А.

Виробничі витрати включаються у собівартість будівельно-монтажних робіт того звітного періоду, в якому вони були проведені.

Фактична собівартість будівельно-монтажних робіт, які виконуються власними силами будівельної організації, що належать до незавершеного будівельного виробництва обліковується на рах. 231.

До операційних витрат, які не включаються у виробничу собівартість будівельно-монтажних робіт, а є витратами періоду, відносяться адмінвитрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

До фінансових, які не включаються у виробничу собівартість будівельно-монтажних робіт, відносяться витрати на відсотки та інші витрати підприємства, пов’язані із залученням позикового капіталу.


Висновки

Таким чином, у даній роботі було викладено класифікацію витрат будівництва, зображено ведення обліку на будівництві, зокрема, обліку витрат за будівельним контрактом, витрат які включаються до собівартості будівельно-монтажних робіт. Також було розглянуто синтетичний і аналітичний облік, регістри бухгалтерського обліку в яких ведеться облік на будівництві.

Методично-організаційною основою для здійснення обліку у підрядних будівельних організаціях є П(С)БО 16 “Витрати”, П(С)БО 18 “Будівельні контракти”, Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність”, П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати” інші законодавчі і нормативні акти.

Будівництво є профілюючим видом діяльності, процес будівництва є довготривалим, що в обліку відображається поступовим нагромадженням витрат по об’єктах через незавершене будівництво до здачі об’єкта замовнику. Організаційно-технічною особливістю будівництва є наявність без цехової структури, тому загальновиробничі витрати обліковуються як накладні на одному рахунку. На цьому ж рахунку обліковуються витрати з експлуатації будівельних машин та механізмів

Отже, будівництво як вид підприємницької діяльності в сучасних умовах – одна з найпоширеніших та прибуткових галузей економіки. У будівництві розрізняють прямі і непрямі витрати, витрати від звичайної діяльності які, в свою чергу, поділяються на операційні, фінансові та інвестиційні, і витрати надзвичайної діяльності. Також розрізняють ще основні і накладні витрати.


Список використаної літератури

1. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 №996-XIV

2. П(С)БО 16 “Витрати” затверджене наказом МФУ від 31.12.1999р. №318

3. П(С)БО 18 “Будівельні контракти”, затверджене наказом МФУ від 28.04.2001р. №205 (зі змінами і доповненнями);

4. Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт. Затверджено наказом Державного комітету з будівництва і архітектури України від 16.02.2004р. №30;

5. Загальні умови укладання і виконання договорів підряду в капітальному будівництві. Затверджено постановою КМУ від 01.08.2005р. №668.

6. Бухгалтерський облік і фінансова звітність в Україні Збірник нормативно-правових актів : “Право” – 2002 – С.152-162

7. Атамас П.Й. Бухгалтерський облік в галузях економіки. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008 – С.5-31

8. Гура Н.О. Облік видів економічної діяльності: Навч. посібник . – К.: Знання, 2004. – 541с.

9. Даньків Й.Я., Лучко М.Р., Остап’юк М.Я. Бухгалтерський облік в галузях економіки. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 6.050100 “Облік і аудит”. – Ужгород “Графіка”, 2002 – С.6-43

10. Захожай В.Б. Бухгалтерський облік в галузях економіки / В.Б. Захожай, М.Ф. Ба зась, М.М. Матюха, В.М. Ба зась. – К.: МАУП, 2005. – 229с.

11. Кавторева Я.В. Строительство: особенности бухгалтерського и налогового учета. – Х.: Фактор, 2000. – 456с.

12. Лень В.С. Бухгалтерський облік в галузях економіки: Навч. Посібник / В.С. Лень, В.В. Гливенко. – К.: Знання-Прес, 2005. – 491с.

13. Свідерській Є.І. Бухгалтерський облік в галузях економіки : Навч. Посібник. – К.: КНЕУ,2004. – 233с.