Смекни!
smekni.com

Житомир: архітектурне різноманіття (стр. 2 из 2)

Філармонія дуже гарно і чітко вписується в навколишнє середовище.

Водонапірна вежа

Побудована в 1898 році. У минулому вона проектувалася як водонапірна вежа. З верху було встановлено два величезні баки, які подавали воду в місто. Загальна висота 31 метр.

Стиль-еклептика(історизм з елементами готики). Контрфорс-знизу по кутам потовщення. Піноклі-це імітація контрфорсу, завершення ніби перевернутого конусу.

Дуже вдало продумані пропорції, споруда дуже висока. Вперше було використано опалену цеглу.

Сільськогосподарський інститут

У 1922 році почав працювати Житомирський сільськогосподарський інститут.Стиль-бароко. Має розірваний фронтончик, декор, сандрик. Іонічні колони, імітація з рус. Двері з імітацією “замковий камінь в арочці”. Характерне кольорове вирішення. Поєднання архітектури і скульптури.

Служба безпеки України (колишнє КГБ)

Побудована в кінці XIX століття на початку 10-х років XX століття. Стиль-історизм. Центральний резоліт. В виконанні російського стилю. Гарна, нарядна будівля, романсько-візантійського стилю. З арками і башеньками.

Будинок урочистих подій

Це палац урочистих подій. Тут реєструються шлюби, народження дітей, встановлюється батьківство. Він розташований в обласному центрі на розі вулиці В.Бердичівської та Шевченка.

Будинок ЗАГСу побудований наприкінці XIX століття житомирським нотаріусом Іваном Михайловичем Філіпповим.

Після революції тут розміщувалася партійна школа і штаб Будьоннівської кінної дивізії.

Будинок має напівциркульні та прямокутні вікна, фриз, карниз. Стиль-бароко.

Лютеранська церква

Стиль-історизм з неоготичними елементами. Архітектор Арнольд Ейнш. Спарені віконні пройоми, над порталом входу-імітація напівтроянди. Контрфорси котрі завершуються піноклями, тут використані мотивами готики.

Лютеранська церква


Вища чоловіча гімназія

(зараз педагогічний інститут ім. І.Франка)

Споруда дуже гарний зразок неокласицизму. Тут присутня невелика кількість елементів бароко. Пілястровий ордер, перші два рівня поверхонь мають прямий фронтончик. Вікна третього поверху додають споруді висоти.

Сучасна архітектура міста

Висновок

Багата історія міста Житомира яскраво відобразилася на його архітектурі. В місті залишилося дуже багато архітектурних пам’яток, які є свідками багатьох історичних подій, які відбулися тут-в цьому мальовничому куточку. Найстаріші будівлі міста, збудовані ще в 17 столітті, незважаючи на свій вік чудово збереглися, і є гордістю нашого міста. В місті збереглося чимало старих церкв та костьолів, які вражають своїми величними розмірами. Місто постійно розбудовується, будуються нові будинки, проводяться реконструкції.

Стиль-еклептика

Використана література

1.О.Є.Опанасюк, Ю.Л.Каповський- “Житомир Що?Де?Як?”(фотопутівник).

2.Г.Мокрицікий- “Житомир”(архітектурно-краєзнавчий нарис).

3.М.Костриця- “Рідний Край”.

4.П.Г.Буга