Смекни!
smekni.com

П'єр Луїджи Нерві (стр. 2 из 3)

У комплексі спортивних споруд, здійснених в Римі для Всесвітньої спортивної олімпіади 1960 року, найбільш яскраво виявлені технічні, просторові і художні можливості тонкостінних конструкцій з збірних армоцементних елементів. Вдале поєднання потужних несучих опор з монолітного залізобетону з куполами з найтонших збірних армоцементних шкаралуп, органічне злиття конструктивних і функціональних вимог і блискуча техніка виконання визначили успіх цих будівель.

Нерві вважав, що архітектор - це майстер-будівельник, який може знайти в конструкції необхідні кошти, для того щоб створити справжній витвір мистецтва.

У комплексі спортивних будівель Римської олімпіади найбільш вдалий Малий палац спорту - Палаццетто, розрахований на чотири тисячі глядачів. Дійсно, архітектор Аннібале Вітеллоцці - автор архітектурного задуму будівлі - і Нерві - автор його конструкцій - досягли тут органічного злиття конструктивних, функціональних та естетичних вимог. У цій будівлі архітектурно виявлено роль кожного конструктивного елемента. У 1960 році Нерві за рекомендацією Королівського товариства англійських архітекторів була присуджена золота медаль за досягнення в галузі архітектури. Естетика залізобетонних конструкцій - істотна ланка у творчості Нерві. Образна виразність будівлі ЮНЕСКО в Парижі та хмарочоса Піреллі в Мілані у великій мірі залежать від застосованих їм конструкцій. У 1961 році в своїй доповіді на VI Міжнародному конгресі архітекторів у Лондоні Нерві говорив: «Якщо б на початку століття хто-небудь захотів спорудити позбавлену облицювання бетонну стіну, таку, як зовнішні стіни будівлі ЮНЕСКО в Парижі, то, крім ворожого ставлення до свого революційного задумом з боку замовників, місцевої влади та громадської думки, він повинен був би подолати ще багато дрібних технічних труднощів в практичному здійсненні проекту.

Поступове усунення цих ускладнень в процесі вдосконалення будівельної техніки дозволяє нам тепер отримати задовільні результати ».

Одна з найцікавіших споруд, що займають значне місце в сучасному зарубіжному зодчестві, - тридцятидвоповерхова адміністративна будівля фірми «Піреллі», побудована Нерві в 1955 - 1959 роках у співдружності з групою архітекторів у Мілані. Висота будівлі - сто двадцять чотири метри.

Головні конструктивні складності при виборі несучої схеми даної будівлі визначалися не тільки його великою висотою. Вони ще поглиблювалися вкрай невигідним планом майданчика - вузьким і витягнутим. У плані будинок являє собою довгий прямокутник зі скошеними кутами. Несуча конструкція його складається з чотирьох масивних по перерізу і поступово стоншених догори колон, розміщених попарно поперек будівлі й поділяють її на три відсіки. Перекриття - монолітна плита з залізобетонною попередньо напруженою двотавровою балкою. Зовнішні стіни хмарочоса майже повністю засклені. Незвичайна форма будівлі, обрана авторами, не тільки виявилася зручною у функціональному сенсі, але і володіє відмінними художніми якостями. Величезний хмарочос виглядає витончено пропорційним, і його обриси дуже витончені. У ці роки Нерві запрошують і в інші країни. Фірма «Інженери Нерві і Бартолі» отримує величезну кількість замовлень, веде велике будівництво Все частіше Нерві працює разом зі своїм сином - архітектором Антоніо Нерві.

Майже одночасно він проектує для США і для Австралії У 1961 році він спільно з Антоніо проектує клуб іподрому Ліберті в Белл-парку у Філадельфії. Перша побудована в Нью-Йорку за проектом Нерві будівля - автобусна станція на двісті машин. Вона вступила в дію в січні 1963 року. Прийняте Нерві конструктивне рішення відповідає технічним і функціональним вимогам і надає будівлі вельми оригінальний зовнішній вигляд На початку 1960-х років Нерві спроектував разом з сином будівлю церкви для Австралії в Нью-Норс. Їх співавторами були інженер Франческо Вакхіні і архітектор Карло Ванноно.

Ця велика споруда являє собою в плані рівносторонній трикутник з довжиною сторони дев'яносто метрів Конструкція купола близька до нездійсненого проекту покриття, представленому Нерві на конкурс «Національного центру промисловості і техніки» в Парижі Це збірно-монолітний купол системи Нерві. Величезні засклені поверхні бічних стін церкви повинні були бути прикрашені вітражами.

Одна з блискучих споруд Нерві, що представляє великий інтерес, - створена ним у 1961 році у співавторстві з Антоніо Нерві будинок Палацу праці в Туріні. Вона будувалася за проектом, який отримав перше місце на конкурсі.

Інша робота Нерві, виконана їм у співдружності з фахівцем в області металевих конструкцій - Джино Килимі, - покриття паперової фабрики Бурга в Мантуї, закінчене в 1962. Спільно з іншим італійським архітектором Луїджі Моретті Нерві проектував фінансовий центр у Монреалі (Канада). Будинок цей складається з трьох органічно пов'язаних між собою п’ятидесятиповерхових веж. Конструктивне рішення, як завжди у Нерві, абсолютно нове і оригінальне.

Основна несуча конструкція веж складається з чотирьох потужних кутових колон і чотирьох колон, що утворюють жорсткий хрестоподібний залізобетонний сердечник в центрі башти. У 1966 році в центрі Сіднея на площі Австралія-сквер почалося будівництво іншого висотного конторського будинку, в проектуванні конструкцій якого взяв участь Нерві. Це кругла в плані п’ятидесятиповерхова башта діаметром трохи більше сорока метрів і висотою сто вісімдесят три метри У будівлі знайшли застосування збірно-монолітні конструкції системи Нерві. Зовнішні колони монтуються зі збірних тонкостінних елементів, що є одночасно опалубкою для монолітного залізобетону. Спільна робота збірної і монолітної частин досягається, як звичайно в Нерві випусками арматури підвіконні панелі, за ідеєю Нерві складені з двох частин по висоті, перекриття над двома поверхами виконані за його системою.

Нерві - майстер конструкцій, більшість яких виконано їм з армоцемента. При цьому особливість його творчості полягає в тому, що, використовуючи цей метод, він досяг великої досконалості в різноманітності форм, створюваних шляхом збирання окремих елементів. Він довів своїми роботами, що армоцементні, переважно збірно-монолітні, конструкції не тільки економічні, але можуть бути й художньо повноцінними. Будівлі Нерві відіграли значну роль у розвитку конструктивних і архітектурних форм нашого часу. Вони і зараз продовжують впливати на архітекторів і конструкторів різних країн.

Нерві помер в 1979 році.

Великі проекти

1948-50 Виставковий зал у Турині

1953-57 Будівля ЮНЕСО в Парижі

1956-60 Башта Піреллі в Мілані

1957-59 Олімпійський стадіон в Римі

1959-61 Фінансовий центр в Монреалі

1961-62 Автобусний вокзал ім. Джорджа Вашингтона до Нью-Йорку

1962-69 Хмарочос на площі Австралії в Сіднеї

1970 Собор Діви Марії в Сан-Франциско

1971 Річмонд-Колізеум

1971 Аудіторіум ім. Павла VI у Ватикані


Найважливіші споруди

Стадіон Артеміо Франки у Флоренції (1932)

Будівля ЮНЕСКО в Парижі (1957)

Олімпійський стадіон в Римі (1959)

Башта Піреллі в Мілані (1960)

Фінансовий центр в Монреалі (1961)

Хмарочос на площі Австралії в Сіднеї (1969)

Собор Діви Марії в Сан-Франциско (1970)

Річмонд-Колізеум (1971)

Наукові праці

«Будівництво - мистецтво чи наука?» (1945)

«Будувати правильно» (1955)

Реалізовані проекти

Однією з найкращих робіт Нерві (спільно з А. Вітеллоцці) є будівля стадіону Малого палацу спорту в Римі (1956-1957), розрахованого на чотири тисячі глядачів. Ця кругла в плані споруда перекрита куполом діаметром 60 м, піднятим над землею на похилих Y-образних опорах, які не тільки забезпечують статичність конструкції, але і створюють тектонічну систему, виключно легку і виразну. Сам купол виконаний з тонких замоноліченних на місці збірних елементів, конструктивні ребра яких, переплітаючись, забезпечують необхідну твердість і одночасно створюють своєрідну естетично пророблену декоративну форму. Цей прийом особливо характерний для споруд Нерві, який завжди прагне виявити нові конструктивні можливості в самих просторових і структурних формах, знайти нові резерви міцності у використанні різних складчастих, ребристих шкаралуп, тонких склепінь-оболонок двоякої кривизни і куполів різних обрисів.

33-поверховий хмарочос фірми Піреллі, побудований у 1958-1960 рр.. главою міланської архітектурної школи архітектором Джіо Понті (р. 1891) спільно з П. Л. Нерві. Будівля має незвичайну форму прямокутника зі скошеними кутами, що додають всій споруді характер особливої легкості та аеродинамічності. Незважаючи на свою добірність, архітектура хмарочоса Піреллі трішки суха і відрізняється тієї строгістю, яка характерна взагалі для робіт міланських архітекторів.

Значною подією в архітектурі післявоєнного періоду було будівництво у 1953-1958 рр. будівлі ЮНЕСКО в Парижі за проектом Марселя Брейер (р. 1902), Бернара Зерфюса (р. 1911) і П. Л. Нерві. Комплекс складається з трьох корпусів. Восьмиповерховий головний корпус, в якому розташовані адміністративні приміщення, вирішений в плані у вигляді трилисника; він спирається на два ряди відкритих залізобетонних опор змінного перерізу. Застосована оригінальна конструкція, трапецієподібні в плані корпуси, в яких розміщені зали засідань. Вона являє собою поєднання рамної і складчастої конструкції і, залишена відкритою, створює новітній інтер'єр залу пленарних засідань. Третій корпус (прямокутний в плані) призначений для постійних представництв. У комплекс будинку ЮНЕСКО включено також японський садок, створений за проектом І. НОГУЧІ. Однак у цілому будівля ЮНЕСКО не є новим словом у розвитку сучасної архітектури. Його значення скоріше в своєрідному підведенні підсумків певного етапу в розвитку нової архітектури, показі різноманіття та можливостей розроблених в ній конструктивних, функціональних і художніх прийомів.