Смекни!
smekni.com

Мурування фасаду цеглою багаторядне (стр. 2 из 4)

Розчинна лопата (рис.1 б), розчинна лопата призначена для роботи з розчином, а саме подання та розстилання розчину на стіні. Лопатою також перемішують розчин у ящику і розрівнюють його між верстами під забутку.

Розшивки (рис.1 в) служать для обробки швів. За допомогою розшівок швах надають певну форму. Профіль поперечного перерізу і розміри розшівок повинні відповідати заданій формою і товщині швів. Існують розшивки для опуклих швів і для увігнутих швів. Молоток-кирка (рис.1 г) застосовується для рубки цілої цегли або каменю, наприклад черепашнику на половинки, четвертинки і т.п., а також для тесанням цегли або каменю.

Рис.1. Інструменти для мурування

Наступні інструменти використовуються для перевірки якості кладки і називаються контрольно-вимірювальними. Схил (рис.2 а). З допомогою схилу вивіряє вертикальність стін, простінків, стовпів і кутів кладки. Область застосування схилу залежить від його маси, наприклад схилом масою 200-400 грам перевіряють правильність кладки по ярусах і в межах висоти поверху; схил масою 600-1000 грам служить для перевірки зовнішніх кутів будівлі в межах висоти кількох поверхів.

Це пов'язано з тим, що більш легкий схил притягується до поверхні будівлі під дією сил гравітації, тим самим спотворюючи вимір вертикальності. Будівельний рівень (рис.2 д). Випускається довжиною 300, 500 і 700 мм. Служить для перевірки горизонтальності і вертикальності кладки. На корпусі рівня закріплені дві скляні трубки-ампули, зігнуті по кривій великого радіусу, наповнені рідиною незамерзаючої так, що в них залишається невеликий повітряний бульбашку. Також зараз доступні в продажу різні види рівнів зарубіжних виробників. Якщо рівень знаходиться в горизонтальному положенні, бульбашка, піднімаючись вгору, зупиняється посередині між поділками ампули. Зсув бульбашки ліворуч або праворуч від цього положення показує, що поверхня, на яку встановлено рівень, не горизонтальна, і чим більше її нахил до горизонту, тим більше зміщується бульбашка від середнього положення. Завдяки тому, що трубки розташовані в двох напрямках, рівнем можна перевіряти не тільки горизонтальні, але і вертикальні площині.

Рис.2. Інструменти для перевірки якості кладки

Правило (рис.2 е). Раніше правилом називалася відшліфована дерев'яна рейка перетином 30х80 мм, довжиною 1,5-2 м. Зараз же правила виготовляють також з дюралюмінію у вигляді Н-подібного профілю довжиною 1,2 м. За допомогою правила перевіряють якість лицьової поверхні кладки.

Дерев'яний трикутник (рис.2 г). Має довжину сторін 500х700 мм і застосовується для перевірки прямокутності закладаються кутів.

Також для вимірювання різних відстаней при зведенні цегляної кладки незайвими будуть звичайна рулетка (рис.2 б) і / або складаний метр (мал.2 в).

Шнур. Кручений шнур товщиною 3 мм, який натягують при кладці верст між порядовки і маяками. Шнур користуються при кладці як орієнтиром для забезпечення прямолінійності і горизонтальності рядів кладки, а також однакової товщини горизонтальних швів. За допомогою шнура визначають, який стан повинен мати на версті кожна укладаєма цегла.

Мурування цокольної частини будинку (багаторядне)

Спорудження фундаменту не обмежується закладкою його підземної частини. Над поверхнею землі на висоту 50-70 см надбудовується верхня частина фундаменту-цоколь. При зведенні фундаментів цоколь викладають з червоної повнотілої цегли марки не нижче 75 з розшивкою швів. Для цегляної кладки використовують цементно-вапняний розчин.

Процес цегляної кладки цоколя складається з робочих операцій, які виконуються в такій послідовності:

* Установка порядовок;

* Натягування причалок для забезпечення правильності укладання цегли і рядів;

* Подача і розкладка цеглин на стіні;

* Перелопачування розчину в ящику;

* Подача розчину на стіну і розстеляння його під зовнішню версту;

* Укладання зовнішньої версти;

* Розстеляння розчину під внутрішню версту;

* Укладання внутрішньої версти;

* Розстеляння розчину під забутку; укладання забутки;

* Перевірка правильності викладеного ряду кладки.

Розглянемо деякі з операцій.

Установка порядовок. Порядовки встановлюють по кутах будинку. Добре закріпивши їх, між ними натягують тонкий шнур, за яким перевіряють горизонтальність кладки. Цеглу укладають так, щоб його верхня сторона була на одному рівні з натягнутою причалкою. Щоб причалка не провисала, при кладці довгого цоколю встановлюють проміжні порядовки (через 4-5 м) або кладуть на розчині окремі цеглини, які виступають за край стіни (так звані маяки), які підтримують причалку (рис.3). Якщо причалка ослабла, її підтягують.

Рис.3. Установка порядовок цегли - маяков и причалки:

1 - порядовки; 2 - причалка; 3 - цегла-маяк

Кладку починають з кута і поступово переміщуються вліво від покладеної частини ряду цоколя. Кельма для нанесення розчину повинна бути в правій руці. Лівою рукою знімають цеглу зі стопки і укладають на розчин. Частина розчину кельмою насувають на бічне ребро або торець раніше покладеної цегли, потім лівою рукою притискають цеглу, легкими ударами ручки кельми вдавлюють його так, щоб верхня межа збіглася з горизонтальною рискою, проведеної на дошці, або була на одній лінії зі шнуром.

Кладка впри жим.

Рис.4. Кладка в прижим: 1 - грядка; 2 - раніше покладена цегла; 3 - укладена цегла

Спосіб вприжим придатний для кладки з використанням твердого розчину (7-9 см опади конуса) з повним заповненням і подальшою розшивкою швів. У цьому випадку розчин розстеляється з відступом 10-15 мм від лицьової поверхні стіни і потім розрівнюється кельмою по напрямку від раніше покладеної цегли з метою підготовки розчинної постелі для кількох цеглин. Після чого ребром кельми частина розчину підгрібається до раніше укладеної цегли і притискається до його вертикальної грані.

Чергова цегла опускається на постіль і притискається до полотна кельмою. Після цього кельма різко виймається, і розчин фіксується між вертикальними гранями цегли (див. рис.4). Далі цегла осаджується на постелі, і зайвий розчин підрізається кельмою. У результаті виходить міцна цегляна кладка з повним заповненням швів.

Рис.5 - Фрагмент багаторядної цегляної кладки.

При багаторядному вигляді кладки (див. мал.5) перев'язка здійснюється через кілька (до 5) рядів кладки. Або після тичкового ряду укладається кілька рядів ложкивих. Перев'язка швів забезпечує міцність і стійкість цегляної кладки.

Кладка має два характерні елементи: зовнішня та внутрішня верста і забутка. Зовнішня верста - це ложковий ряд цегли уздовж зовнішньої стіни, внутрішня - вздовж внутрішнього. Забутка - це частина цегляної кладки, що укладається між верстами.

Кладка кута стіни товщиною в 2 цегли при багаторядній перев'язці 1-й ряд:

Починають з викладання зовнішньої версти від кута першої стіни: тичковая трьохчетвірка, до неї примикає ложкова трьохчетвірка, далі вкладається вся тичковая верста;

Від внутрішнього тичка першої трьохчетвірки перпендикулярно першій стіні викладають зовнішню версту другої стіни;

Тичок в тичок з зовнішньою верствою викладають внутрішню тичковую версту другої стіни;

Тичок в тичок з зовнішньою верствою викладають внутрішню тичковую версту першої стіни;

Неповномірну забутку викладають шістьма четвірками.2-й ряд:

Починають з укладання від кута зовнішньої ложкової версти першої стіни;

Укладають від кутової цегли першої стіни зовнішню ложкову версту другої (перпендикулярної) стіни;

Укладають від внутрішнього кута стіни внутрішню ложкову версту першої стіни;

Уздовж тичка внутрішньої кутової цегли першої стіни укладають перпендикулярно їй внутрішню ложкову версту другої стіни;

Від кута укладають тичкову забутку другої стіни;

Від кутової забутки другої стіни укладають тичкову забутку першої стіни.

3 - і 5-й ряди:

Від кута укладають зовнішню ложкову версту другої стіни;

Від кутової цегли другої стіни укладають зовнішню ложкову версту першої стіни;

Від внутрішнього кута укладають внутрішню ложкову версту другої стіни;

Уздовж тичка внутрішньої кутової цегли другої стіни викладають внутрішню ложкову версту першої стіни;

З відступом в 1/2 цегли від зовнішньої ложкової версти другої стіни заповнюють забутку першої стіни ложкових цеглою;

Всю решту забутку другу стіни заповнюють ложкових цеглою.

4 - та 6-й ряди:

Від кута укладають зовнішню ложкових версту перший стіни;

Від кутового цегли перший стіни укладають зовнішню ложкових версту перший стіни;

Від внутрішнього кута укладають внутрішню ложкових версту першого стіни;

Уздовж стусана внутрішнього кутового цегли перший стіни викладають внутрішню ложкових версту другого стіни;

З відступом в 1/2 цегли від зовнішньої ложкової версти першої стіни заповнюють забутку другої стіни ложковою цеглою;

Всю решту забутки першої стіни заповнюють ложковою цеглою.

Організація робочого місця

При виконанні кам'яних робіт продуктивність праці каменярів багато в чому залежить від правильної організації робочого місця, що представляє собою ділянку будується стіни або конструкції і частина риштовання або перекриття, в межах яких складені матеріали і переміщуються робітники. Організація робочого місця повинна виключити непродуктивні рухи робітників і тим самим забезпечити найвищу продуктивність праці. Робоче місце має бути в радіусі дії крана, бути завширшки близько 2,5 м і ділитися на три зони: робочу зону шириною 0,6-0,7 м між стіною і матеріалами, в якій переміщається муляр; зону матеріалів шириною близько 1 м для розміщення піддонів з каменем і ящиків з розчином; зону транспортування 0,8-0,9 м для переміщення матеріалів і проходу робітників, не пов'язаних безпосередньо з кладкою.