Смекни!
smekni.com

Стале місто місто майбутнього (стр. 2 из 2)

Приклади екологічної забудови на містобудівному рівні.

1.Містобудівний рівень:

а) Екологічно чисте сучасне село

З метою поліпшення екологічної ситуації, використання нових прогресивних технологій Dongda Mongolia King Group був розроблений наступний проект.

На запропонованій площі 12

кілометрів будуть збудовані сучасні екологічні поселення. В усіх поселеннях при будівництві будуть застосовані новітні технології будівництва та екологічно чисті будівельні матеріали.

Рис.3 Екологічно чисте сучасне село

б) Проект екологічного сталого житла

Проект «Лоскутки», розроблений в майстерні А. Асадова, розвиває ідею «сталого» житла, заснованого на принципах природної самоорганізації. Прикладом таких структур можуть слугувати клітинні з’єднання, кристалічні решітки.

Рис.4 Проект «Лоскутки», архітектор А. Асадов,

Основні складові проекту – комплексне освоєння територій, нелінійне планування та різноманітність використаних матеріалів. Проектом передбачена можливість створення повноцінного поселення, яке складатиметься з різних типів забудови: секційних будинків, таунхаузів, котеджів. Усі вони будуються на основі базових модулів по принципу конструктора. При цьому кожен квартал являє собою місто в мініатюрі.

Архітектори: А.Асадов, Т.Чернова, А.Порошкін, А.Штанюк, М.Малеїн; при участі: К.Саприк’яна, М.Павлової, А.Санду

в) Проект еко-долини

Mentougou eco valley - проект екологічної зеленої долини у Ментугу (Пекін, Китай). Майбутня «эко-силіконова долина» забудована різноцільовими функціональними структурами з футуристичною архитектурою та інтегрованими експериментальними технологіями.

Рис.5 Проект «эко-силіконова долина» у Ментугу (Пекін, Китай).

Розробник: финска архитектурна студія Eriksson architects.

г) Житловий кораловий риф

Проект Coral Reef, представлений и сміливими футуристичними розробками бельгийскою архітектурною студією Vincent Callebaut Architects, пропонує інноваційну містобудівну концепцію, покликанною надати можливість альтернативного розвитку части Гаїті, котра в 2010-ому році потерпіла від землетрусів силою 7 балів по шкалі Ріхтера.

Рис.6 Житловий кораловий риф. Розробник: студія Vincent Callebaut

1. Рівень кварталу

а) Проект житлового комплексу

Рис.7 Житловий комплекс Putrajaya Waterfront Residential Towers

Putrajaya Waterfront Residential Towers - инноваційний проект маштабного житлового комплексу, який буде побудован к півдню від Куала-Лумпур (Малазія). Незвичайна форма хмарочосів нагадує парусники, сформована величними «арковими склепіннями» - цитатами з ісламскої культури.

б) Місто-хмарочос

Рис.8 Хмарочос City Within a Skyscraper («Місто в хмарочосі»)

Хмарочос City Within a Skyscraper («Місто в хмарочосі») покликаний стати максимально комфортною структурою для життя своїх мешканців, а саме, для пішохідів, яким так важко почувати себе «живими» та щасливими на загазованих вулицях, перенасичених автомобілями.

Стале місто – місто майбутнього

До найважливіших проблем сучасності відноситься проблема раціонального використання енергетичних ресурсів, що давно вже набула глобального значення в економічному та екологічному аспектах. В Україні економія енергетичних ресурсів, зокрема в архітектурі є нагальною проблемою, що безпосередньо відноситься до архітектури житла.

За результатами проведеного аналізу , переважна кількість житлових будинків міст і сіл України на сьогоднішній день не відповідає вимогам енергоощадності з причин недосконалості архітектурних рішень, використання в будівництві неефективних конструктивних матеріалів та застарілих типів інженерних систем.

Отже, влаштування сталих міст – є вирішенням багатьох проблем сучасної екології, тому стале місто – місто майбутнього.

Список літератури

1. Державне регулювання енергозбереження в капітальному будівництві /Горбачовський А.Ф., Ореховський А.Г. // Будівництво України, – №3. –1995. – с. 6–12.
2. Проблеми економії енергоресурсів в Україні/ Щербина О. // Ринок інсталяцій, – №2. –2005. –с.7–8.
3. Багатофакторний аналіз теплоізоляційних матеріалів для термореновації будівель на основі лінгвістичної інформації / Ратушняк Г.С., Чухряєва О.Г. // Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання. – №8. – 2005. – с.89– 95.

4. Архітектура як енергетичне середовище / Кащенко Т.О. // Теорія та історія архітектури і містобудування: Збірник наукових праць Державного науково-дослідного інституту теорії та історії архітектури та містобудування . –Вип.3. На честь Г.Н. Логвина. – К.: НДІТІАМ, 1998. –С. 55–59.