Смекни!
smekni.com

Експертиза, оцінка якості какао-бобів та какао-продуктів і їх митне оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 21 из 23)

у четвертій колонці «Сума»зазначається сума митних зборів, що підлягає сплаті. При нарахуванні митних зборів за фіксованими ставками фіксо­вана ставка, зазначена в доларах США, перераховується у валюту України за офіційним курсом Національного банку України, вста­новленим на день подання ВМД до митного оформлення;

у п'ятій колонці «Спосіб платежу»зазначається відповідний код способу сплати митних зборів

Таблиця 25

Ставки митних зборів

Вид митного збору

Розмір ставки, доларів США

1. За митне оформлення товарів та інших предметів при митній вартості: до 100 доларів США -

від 100 до 1000 доларів США -

більше 1000 доларів США-

не справляється

5

0,2 % -митної вартості товарів та інших предметів, але не більше еквівалента 1000 доларів СШ

2. За митне оформлення тимчасово ввезеного (вивезеного) майна під зобов'язання про його зворотне вивезення (ввезення):

за кожною вантажною митною декларацією -

за кожним додатковим аркушем до неї -

30

15

3. За митне оформлення товарів у разі транзиту:

за кожною вантажною митною декларацією -

за кожним додатковим аркушем до неї -

10

5

4. За митне оформлення товарів у разі ввезення на митний ліцензійний склад:

за кожною вантажною митною декларацією -

за кожним додатковим аркушем до неї -

30

15

5. За перебування товарів та інших предметів під митним контролем за кожний день перебування:

а перші п'ятнадцять календарних днів -

за кожний наступний календарний день -

не справляється

0,05 % загальної митної вартості товарів та інших предметів

6. За митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митниці (за одну годину роботи одного працівника митниці):

у робочий час

у неробочий час,

у суботу, неділю у святкові дні

20

40

50

Вид митного збору Розмір ставки, доларів США
7. За відмову від замовлених послуг, передбачених у п.6 цього додатку, без завчасного попередження в письмовій формі

20

8. За митне оформлення транспортного засобу індивідуального користування, якщо він використовується для перевезення товарів та інших предметів в обсягах, що підлягають обкладенню митом

10

9. За видачу посвідчень на право реєстрації (перереєстрації) ввезених в Україну громадянами транспортних засобів (у тому числі ввезених тимчасово), а також номерних агрегатів, що підлягають реєстрації в органах Державної автомобільної інспекції

15

10. За зберігання товарів та інших предметів на складах митниць (крім товарів та інших предметів, зазначених у ст. 212, 213, 214, 215 Митного кодексу України) за 1 кг за кожний день зберігання:

перші десять календарних днів -

кожний наступний календарний день -

0,1

0,5

11. За зберігання товарів та інших предметів, що підлягають обов'язковій передачі митниці для зберігання і зазначені в ст. 212, 214, 213, 215 Митного кодексу України, за кожний день зберігання:

перші десять календарних днів-

кожний наступний календарний день-

0,1 %

загальної вартості товарів та інших предметів

0,5 % загальної вартості товарів та інших предметів

12. За видачу підприємству свідоцтва про визнання його декларантом (на термін до одного року)

1500

13. За видачу сертифіката підтвердження доставки товару, прийнятого під режим експортного контролю України (доповнено н. 11 згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.99 р. № 920)

100

14. За продовження терміну дії (перереєстрації) свідоцтва про визнання підприємства декларантом (щорічно)

1000

Порядок стягнення ввізного (імпортного) мита

Товари та інші предмети, що ввозяться на митну тери­торію України і вивозяться за її межі, підлягають обкладенню ми­том, якщо інше не передбачено законодавством. Мито, що стягується митницею, являє собою податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України. Обкладення митом товарів та інших предметів здійснюється в порядку та за ставками, встановленими Законом України «Про Єди­ний митний тариф».

Єдиний митний тариф України (ЄМТ) — це систематизований звід ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за її межі. Ввізне мито нараховується та стягується при здійсненні митно­го оформлення товарів та інших предметів, що ввозяться (імпорту­ються) за вантажною митною декларацією на митну територію Ук­раїни з метою вільного використання на цій території. Митне оформлення і пропуск товарів можуть здійснюватися тільки після сплати ввізного мита, якщо інше не передбачено законодавством. Ввізне мито диференційоване. До товарів, що походять із тих країн, які разом з Україною входять до митних союзів або утворюють із нею спеціальні митні зони, і в разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму відповідно до міжнародних договорів за участю України, застосовують­ся преференційні ставки Єдиного митного тарифу Украї­ни. (Зараз преференційні ставки встановлені на рівні пільгових). До товарів, що походять із тих країн або економічних союзів, які користуються в Україні режимом найбільшого сприяння або націо­нальним режимом, за винятком випадків ввезення товарів із тих країн, з якими укладені угоди про вільну торгівлю, застосовуються пільгові ставки Єдиного митного тарифу України. Якщо не виконуються вищенаведені умови, то застосовуються повні ставки Єдиного митного тарифу.[43]

В Україні застосовуються такі види мита:

адвалерне — нараховується у відсотках до митної вартості (при цьому митна вартість визначається відповідно до ст.16 Закону України “Про Єдиний митний тариф”);

специфічне — у встановленому грошовому розмірі на одини­цю товару ;

комбіноване — поєднує два попередні види митного обкладен­ня ;

На окремі товари й інші предмети може встановлюватися сезон­не ввізне і вивізне мито (на термін до чотирьох місяців з моменту їх установлення) .

В окремих випадках, незалежно від інших видів, можуть засто­совуватися специфічне, антидемпінгове або компенсаційне мита, ви­значення яких та процедура застосування подані в ст. ст. 11 —15 Закону України «Про Єдиний митний тариф».

Податок на додану вартість. Порядок нараху­вання та стягнення

Товари, що ввозяться (пересилаються) в Україну, оподатковуються податком на додану вартість у порядку та за ставками, встановленими Законом України від 03.04.97 р. №168/97-ВР.[65]

Об'єктом оподаткуванняподатком на додану вартість є операції з увезення (пересилання) товарів на митну тери­торію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерези­дентами для їх використання або споживання на митній території України, в тому числі операції з ввезення (пересилання) майна за договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки.

Платниками податкуна додану вартість є суб'єкти підприємницької діяльності, в тому числі фізичні особи — підприємці без утворення юридичної особи, підприємства з іноземними інвести­ціями та інші юридичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, які ввозять (пересилають) товари на митну територію України або отримують від нерезидента роботи (послуги) для їх ви­користання (споживання).

Базою оподаткуваннядля товарів, що ввозяться (пе­ресилаються) на митну територію України платниками податку, є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша за митну вартість, зазначену у ввізній митній декларації з урахуванням ви­трат на транспортування, навантаження, розвантаження, переванта­ження та страхування до пункту перетину митного кордону країни, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винаго­род, пов'язаних із ввезенням (пересиланням) таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків та зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включається в ціну товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування (п.4.3 ст.4 За­кону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. №168/97-ВР).

Звільняються від оподаткування ПДВ операції з увезен­ня (пересилання) на митну територію України товарів, передбачені пп. 5.1, 5.3 та 5.7 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість» (наприклад, лікарські засоби, зареєстровані в Україні у вста­новленому законодавством порядку). Звільнення від оподаткування ПДВ, передбачені пп. 5.1. та 5.5 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість», не по­ширюються на операції з підакцизними товарами».