Смекни!
smekni.com

Нарахування митної вартості на основі методу оцінки товарів, які ввозяться згідно з зовнішньоекономічною угодою (стр. 3 из 3)

До витрат, що визначають митну вартість товарів, які будуть різними для різних контрактів, а тому впливатимуть на формування контрактної ціни товару, відносяться такі витрати: на транспортування товару покупцеві; на страховку товару; на сплату експортних податків, мита та зборів; на сплату агентських винагород посередникам.

Розмір цих витрат залежить від обов'язків експортера щодо умов поставки товару і базової ціни, яка показує, чи входять витрати, які пов'язані з доставкою товару від продавця до покупця, до ціни товару.

Приблизна схема розрахунку ціни товару залежно від базисних умов поставки така:

Ціна з заводу або складу постачальника+ витрати на оплату навантаження товару на засіб для перевезення внутрішнього


Визначення митної вартості залежно від умов поставки при експорті товарів з України:

1. У графах 2-8 враховуються витрати, понесені на території України;

2. В графах 9-12 враховуються витрати, понесені на території країни-імпортера;

3. "*" до моменту перетину митного кордону України;

А. ЩЩЩ витрати, які включаються до ціни товару згідно з "іпкотермс-90"

5." + " при визначенні митної вартості витрати долаються незалежно від того, хто їх несе;

6. "-" при визначені митної вартості витрати віднімаються незалежно від того, хто їх несе.

7. перевізника + витрати на оплату перевезення товару від пункту відправлення до кордону.

Ціна на умовах " франко вздовж борта судна" + витрати на оплату навантаження товару на основний транспортний засіб у пункті експорту.

Ціна на умовах "франко-перевізник" або ціна на умовах "франко-борт судна" + витрати на оплату вартості транспортування до кордону.

Ціна на умовах "поставлено на кордон" + витрати на транспортування товару до місця призначення.

Ціна на умовах "вартість та фрахт" при водних перевезеннях або ціна на умовах "доставка оплачена до..." + витрати на страхування товару.

Ціна на умовах "вартість, страхування та фрахт" при водних перевезенняхабо ціна на умовах "доставка та страхування оплачені до..." + можливі витрати в дорозі при водних перевезеннях - витрати на страхування, якщо продавець не страхує товар самостійно.

Ціна на умовах "поставлено з борту судна" + витрати на перевалку товару в порту призначення + витрати на оплату імпортного мита.

Ціна на умовах "поставлено з пристані, мито сплачене" + витрати на доставку товару до місця знаходження покупця.

Ціна на умовах "поставлено зі сплатою мита" - імпортне мито.

Ціна на умовах "поставлено без сплати мита".

Ціна угоди з ввезеними товарами не може бути використана для визначення митної вартості, якщо:

а) існує обмеження стосовно прав імпортера на оцінюваний товар, за винятком: обмежень, встановлених законодавством України; обмежень географічного регіону, в якому товари можуть бути перепродані повторно;

обмежень, що суттєво не впливають на ціну товарів;

б) ціна угоди залежить від дотримання будь-яких умов, вплив яких неможливо врахувати;

в) дані, що використовуються декларантом при визначенні митної вартості, не підтверджуються документально;

г) імпортер та експортер є взаємозалежними особами, за винятком випадків, коли їх взаємозалежність не позначилась на ціні взаємоугоди, що має бути доведено декларантом.

Юридичні та фізичні особи вважаються взаємозалежними у таких випадках:

один з учасників угоди або посадова особа одного з учасників угоди є одночасно посадовою особою іншого учасника угоди;

учасники угоди є співвласниками;

учасники угоди пов'язані відносинами найму;

один з учасників угоди володіє паєм чи пакетом акцій з правом голосу, що складає не менше 5% у статутному капіталі іншого учасника;

учасники угоди або їхні посадові особи є близькими родичами;

обидва учасники угоди перебувають під безпосереднім або посереднім контролем третьої юридичної чи фізичної особи;

учасники угоди спільно контролюють, безпосередньо або посередньо третю особу.

Водночас, в Угоді з митної оцінки зазначається, що існування взаємозв'язку не є достатньою умовою для відмови для існуючої митної оцінки на базі ціни, вказаної в контракті або рахунку-фактурі. До тексту Угоди включено конкретні застереження, що зменшують можливості використання з митними цілями до поставок товарів за внутрішньо-фірмовими каналами транснаціональних корпорацій інших методів оцінки.

У митній практиці трапляються випадки, коли неможливо визначити вартість угоди, а саме:

а) ввезені товари не є предметом продажу;

б) продаж товарів пов'язаний з обмеженнями, що стосуються користування або розпорядження ввезеними товарами;

в) продаж супроводжувався певними умовами, внаслідок чого реальна вартість товарів не може бути визначена або відсутня необхідна інформація для розрахунку відповідних поправок до ціни і здійснення її коригувань;

г) продаж здійснений між взаємозалежними сторонами за таких умов:

залежність сторін вплинула на розмір ціни, і цей факт неможливо спростувати;

ціна товарів значно відрізняється від перевірочної вартості або відсутня перевірочна вартість з метою порівняння.

При здійсненні вартісної оцінки товару необхідно враховувати знижки, якщо вони були передбачені зовнішньоекономічним контрактом. Розмір знижок залежить від характеру угоди, умов поставки та умов платежу взаємовідносин з покупцем, кон'юнктури ринку в момент укладання угоди.

Найбільш розповсюдженими видами знижок є: спеціальна, загальна, прогресивна, дилерська, знижка "сконто", бонусна, сезонна.

Спеціальні знижки надаються привілейованим покупцям, у замовленнях яких найбільше зацікавлений продавець. Такі знижки надаються покупцям, коли продавець тільки виходить на новий для себе ринок або намагається продати пробну партію товару. У контракті зазначається, що знижка дійсна тільки для даного контракту.

Загальна знижка надається з прейскурантної або довід-никової ціни. Загальна знижка з прейскурантної ціни на серійні машини та обладнання, як правило, складає 20-30%, а іноді доходить до 40%. Загальна знижка на промислову сировину складає приблизно 5%.

Прогресивна знижка - це знижка за кількість і стосується як правило, серійних виробів. Розмір знижки - до 10%.

Дилерська знижка надається продавцями своїм постійним представникам та посередникам. Ці знижки поширені при продажу автомобілів, тракторів, стандартного обладнання та оргтехніки. Вони коливаються залежно від марки товару та складають 15% від ціни, за якою продавець сам реалізує ці товари вроздріб.

Знижка "сконто", надається при розрахунках готівкою, розмір такої знижки зазвичай збігається з розміром позикового відсотка на грошовому ринку у даний момент. Наприклад, для ціни товару 10000 дол., при оплаті готівкою протягом одного тижня, знижка - 2%.

Бонусна знижка або знижка за оборот надається продавцем своїм постійним агентам за реалізацію визначеної кількості виробів.

В агентській угоді встановлюється шкала знижок залежно від обороту. За деякими видами обладнання вона може складати від 5 до 25%.

Сезонні знижки надаються за купівлю товару поза сезоном. Розмір знижки залежить від характеру товару. Наприклад, щодо сільгоспдобрив вона складає 15%.

Знижки, які не були передбачені зовнішньоекономічним контрактом та не зазначаються у комерційному рахунку, як правило, при здійсненні вартісної оцінки товарів не беруться до уваги.