Смекни!
smekni.com

Митний контроль в Україні (стр. 2 из 7)

- обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

- усного опитування громадян та посадових осіб підприємств;

- перевірки системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, які відповідно до законів справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

- огляду територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на митні органи законом;

- використання інших форм, передбачених цим Кодексом та іншими законами України з питань митної справи. [2]

Порядок здійснення митного контролю визначається Кабінетом Міністрів України відповідно до норм Митного кодексу України.

У відповідності с. 42 під час проведення митного контролю митні органи самостійно визначають форму та обсяг контролю, достатні для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи та міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку, контроль за дотриманням яких покладено на митні органи.

У ст.43 Митного кодексу вказується, що товари і транспортні засоби перебувають під митним контролем з моменту його початку і до закінчення згідно з заявленим митним режимом. У разі ввезення на митну територію України товарів і транспортних засобів митний контроль розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України. У разі вивезення за межі митної території України митний контроль розпочинається з моменту пред'явлення товарів і транспортних засобів для митного оформлення та їх декларування в установленому цим Кодексом порядку. Тривалість перебування товарів і транспортних засобів під митним контролем на території зони митного контролю у пункті пропуску на митному кордоні України встановлюється відповідно до технологічної схеми пропуску через митний кордон осіб, товарів і транспортних засобів.

Митний контроль закінчується:

- у разі ввезення на митну територію України - після здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

- у разі вивезення за межі митної території України - після здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів та перетинання ними митного кордону України, за винятком митних режимів, які передбачають перебування під митним контролем протягом усього часу дії митного режиму. [2]

При виборі форм митного контролю використається система керування ризиками. При цьому під ризиком розуміється ймовірність недотримання митного законодавства України.

Митні органи перевіряють документи й відомості, представлені при митному оформленні товарів і транспортних засобів відповідно до Митного кодексу України, з метою встановлення дійсності документів і вірогідності відомостей, що втримуються в них, а також правильності їхнього оформлення.

Перевірка вірогідності відомостей, представлених у митні органи при митному оформленні, здійснюється шляхом їхнього зіставлення з інформацією, отриманої з інших джерел, у тому числі за результатами проведення інших форм митного контролю, аналізу відомостей спеціальної митної статистики, обробки відомостей з використанням програмних засобів, а також іншими способами, не забороненими законодавством України.

При виробництві митного оформлення товарів і транспортних засобів, переміщуваних через митний кордон, посадових осіб митних органів вправі проводити усне опитування фізичних осіб, а також осіб, що є представниками організацій, що володіють повноваженнями відносно таких товарів і транспортних засобів, без оформлення пояснень зазначених осіб у писемній формі.

Отримання пояснень - одержання посадовою особою митного органа відомостей про обставини, що мають значення для проведення митного контролю, від декларантів, осіб що мають відношення до переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон і привабливі такі відомості. Пояснення оформляється в писемній формі.

Митне спостереження - гласне, цілеспрямованим, систематичним або разовим, безпосереднім або опосередковане (із застосуванням технічних засобів) візуальне спостереження вповноваженими посадовими особами митних органів за перевезенням товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, здійсненням з ними вантажних і інших операцій.

Митний огляд товарів і транспортних засобів - зовнішній візуальний огляд товарів, багажу фізичних осіб, транспортних засобів, вантажних ємностей, митних пломб, печаток і інших коштів ідентифікації товарів для цілей митного контролю, проведений уповноваженими посадовими особами митного органа, якщо такий огляд не зв'язаний з розкриттям транспортного засобу або його вантажних приміщень і порушенням упакування товарів.

У зоні митного контролю митний огляд товарів і транспортних засобів може проводитися під час відсутності декларанта, інших осіб, що володіють повноваженнями відносно товарів і транспортних засобів, і їхніх представників, за винятком випадків, коли зазначені особи виявляють бажання бути присутнім при митному огляді.

Митний огляд - проведений уповноваженими посадовими особами митного органа огляд товарів і транспортних засобів, зв'язаний зі зняттям пломб, печаток і інших коштів ідентифікації товарів, розкриттям упакування товарів або вантажного приміщення транспортного засобу або ємностей, контейнерів і інших місць, де перебувають або можуть перебувати товари.

Митний огляд товарів проводиться після прийняття митної декларації на товари. До подачі митної декларації на товари, увезені на митну територію України, митний огляд може проводитися з метою ідентифікації товарів для митних цілей або при наявності інформації про порушення митного законодавства України з метою перевірки такої інформації, а також проведення митного контролю на основі вибіркової перевірки.

Особистий огляд як виняткова форма митного контролю може бути проведений за рішенням начальника митного органа або особи, його що заміщає, при наявності підстав припускати, що фізична особа, що випливає через Державний кордон України й, що перебуває в зоні митного контролю або транзитній зоні аеропорту, відкритого для міжнародного повідомлення, приховує при собі й добровільно не видає товари, заборонені відповідно до ввозу на митну територію України й вивозу із цієї території або переміщувані з порушенням порядку, установленого Митним кодексом України.

Рішення про проведення особистого огляду приймається начальником митного органа або особою, його що заміщає, у писемній формі шляхом накладення резолюції на рапорті посадової особи митного органа або оформляється окремим актом.

Перед початком особистого огляду посадова особа митного органа зобов'язано оголосити фізичній особі рішення про проведення особистого огляду, ознайомити фізична особа з його правами й обов'язками при проведенні такого огляду й запропонувати добровільно видати приховувані товари.

Факт ознайомлення фізичної особи з рішенням про проведення особистого огляду засвідчує зазначеною особою шляхом відповідного напису на рішенні про проведення огляду. У випадку відмови від здійснення таких дій про це робиться оцінка на рішенні про проведення особистого огляду, засвідчувана підписом посадової особи митного органа, що оголосив рішення про проведення особистого огляду.

Митні органи здійснюють перевірку наявності на товарах або їхньому впакуванні спеціальних марок, ідентифікаційних знаків або інших способів позначення товарів, використовуваних для підтвердження легальності їхнього ввозу на митну територію України у випадках, передбачених законами й іншими правовими актами України.

Відсутність на товарах спеціальних марок, ідентифікаційних знаків або інших способів позначення товарів розглядається як підтвердження факту ввозу товарів на митну територію України без виробництва митного оформлення й випуску товарів, якщо особа, у якого такі товари виявлені, не доведе зворотне.

Огляд приміщень і територій проводиться з метою підтвердження наявності товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, у тому числі умовно випущених, на складах тимчасового зберігання, митних складах, у приміщеннях магазина безмитної торгівлі, а також в осіб, у яких повинні перебувати товари відповідно до умов митних процедур або митних режимів, передбачених МКУ. Огляд приміщень і територій проводиться при наявності інформації про втрату товарів і (або) транспортних засобів, їхньому відчуженні або про розпорядження ними іншим способом або про їхнє використання в порушення вимог і умов, установлених МКУ, для перевірки такої інформації, а також на основі вибіркової перевірки. Проведення огляду житлових приміщень не допускається.

Митні органи проводять митну ревізію - перевірку факту випуску товарів, а також вірогідності відомостей, зазначених у митній декларації й інших документах, що представляють при митному оформленні, шляхом зіставлення цих відомостей з даними бухгалтерського обліку й звітності, з рахунками, з іншою інформацією осіб, зазначених у МКУ .

Митний огляд товарів і транспортних засобів, митний огляд, огляд приміщень і територій, а також особистий огляд і митна ревізія оформляються актом за формою, обумовленої федеральним органом виконавчої влади, уповноваженим в області митної справи, що складається у двох екземплярах.