Смекни!
smekni.com

Ведучий міст "Газ-53" (стр. 2 из 3)

Рис. 3

Сателіти обертаються на осях 10, закріплених в отворах рухомого водила 12, з’єднаного за допомогою болтів з маточиною ведучих коліс, у напрямку, протилежному напрямку обертання ведучої шестірні. Обертаючись на своїх осях, сателіти рухаються по зубах внутрішнього зчеплення веденої шестірні 15, нерухомо закріпленої за допомогою маточини 16 на шліцьовому кінці цапфи балки моста.

У ведучій шестірні є отвір з евольвентними шліцами, які сполучаються з шліцами зовнішнього кінця напівосі. Осьове переміщення ведучої шестірні на напівосі обмежене сухарем 7 і упором напівосі 8. Сателіти з голчастими підшипниками насаджені на осі, розміщені в співвісних отворах водила 12 і зафіксовані в ньому від осьового переміщення пружинними стопорними кільцями. На осі сателітів встановлені шайби, що запобігають торканню шестерень і підшипників з водилом.

Ведена шестірня 15 колісної передачі спирається своїм зубчастим вінцем внутрішнього зачеплення на зубчастий вінець зовнішнього зачеплення маточини 16 веденої шестірні, а шліцьовим кінцем ця маточина насаджена на шліцьову частину цапфи балки моста. Таке з’єднання не допускає обертання веденої шестірні, осьове переміщення її обмежене пружинним кільцем, яке входить у проточку зубчастого вінця веденої шестірні, яка упирається у внутрішній торець зубчастого вінця маточини 16.

На осі сателіта надіто шайби, які запобігають торканню шестерень і підшипників осей сателітів з водилом. Водило із зовнішньої сторони закрите кришкою 9 і в сполученні з маточиною колеса ущільнене гумовим кільцем 13.

Змащування шестерень і підшипників колісної передачі здійснюється розбризкуванням масла, яке заливають через отвір у кришці, що закривається пробкою 5. Нижній край цього отвору визначає необхідний рівень масла в колісній передачі. Зливний отвір, що закривається пробкою 3 виконаний у маточні колеса, оскільки порожнини колісної передачі і маточини колеса сполучаються.

При русі автомобіля масло в порожнині колісної передачі і маточинах коліс переміщується і надходить до підшипників шестерень, до маточних коліс і до зубчатих зачеплень. Для поліпшення підведення масла до підшипників осей сателітів осі виконані порожнистими і в них зроблені радіальні отвори для підведення масла.

Головна передача середнього ведучого моста МАЗ‑64227 складається з центрального редуктора і планетарних колісних передач, розміщених у маточинах коліс.

Центральний редуктор середнього моста двоступеневий, складається з пари циліндричних шестерень 10, 25, міжосьового диференціала 29, пари конічних шестерень 3, 42 з круговими зубами і міжколісного диференціала 43. Деталі редуктора розміщуються в картерах 7, 8, 51. На шліцах переднього кінця вала 30 приводу мостів встановлено фланець 17, ущільнений гумовоармованим сальником 16, змонтованим у кришці 15.

Вал 30 приводу мостів має передню опору в кульковому підшипнику 14, розміщеному в стакані, встановленому в отворі картера 7. Задній кінець вала 30 спирається на роликовий циліндричний підшипник, встановлений у розташуванні маточини напівосьової конічної шестірні міжосьового диференціала 29, яка, у свою чергу спирається на роликовий циліндричний підшипник 31, змонтований у розташуванні картера 51. Шліцьова частина маточини напівосьової шестірні диференціала зв’язана з переднім шліцьовим кінцем вала 32 приводу заднього моста.

На задній частині маточини ведучої циліндричної шестірні 25 виконаний зубчатий вінець другої напівосьової шестірні, а попереду – зубчатий для сполучення з муфтою 19 блокування міжосьового диференціала, яка посаджена на шліцьову середню частину вала 30 приводу мостів. Ведуча циліндрична шестірня спирається на дві конічні роликопідшипники 13. Зовнішні кільця цих підшипників зафіксовані від осьового переміщення упорною 23 та стопорною 24 шайбами, а між внутрішніми кільцями встановлені регулювальні шайби 21.


Рис. 4


Хрестовина міжосьового диференціала має шліцьовий отвір, яким вона встановлюється на задню шліцьову частину вала 30. На чотири шипи хрестовини на втулках встановлюються сателіти, що є конічними прямозубими шестернями. Опорою сателітів у чашці є бронзова штампована шайба сферичної форми. Хрестовина чотирма шипами входить у циліндричні отвори, утворені в порожнині рознімання чашок при спільній їх обробці. Центрування чашок досягається наявністю на одній з них буртика, а на іншій – відповідної проточки і штифтів.

Блокування міжосьового диференціала здійснюється переміщенням муфти блокування 19 назад до зчеплення її зубів із зубами внутрішнього зчеплення шестірні 25. Привід блокування міжосьового диференціала – електропневматичний. Керування муфтою блокування міжосьового диференціала здійснюється механізмом блокування 20, який змонтовано на верхньому люкові картера 7. При подачі повітря в над поршневий простір механізму блокування відбувається переміщення штока з насадженою на нього вилкою 22 ввімкнення муфти.

При переміщенні штока в крайнє заднє положення спалахує контрольна лампочка на панелі приладів у результаті замикання контактів датчика 26 ввімкнення блокування диференціала.

Вал 32 приводу заднього моста в передній частині через шестірню 31 міжосьового диференціала спирається на циліндричний роликопідшипник, а в задній частині – на два конічні роликопідшипники 35. Між внутрішніми кільцями цих підшипників встановлюються регулювальні шайби 41. Фланець 39 карданного вала ущільнюється гумовоармованим сальником, змонтованим у литій кришці 37.

Ведуча конічна шестірня 3 встановлюється в двох конічних роликових підшипниках у картері підшипників 8 аналогічно ведучій конічній шестірні заднього моста. На шліцьовому кінці ведучої конічної шестірні 3 встановлюється ведена конічна шестірня 10, закріплена корончатою гайкою 11 і яка передає крутний момент до ведучої конічної шестірні середнього моста від вала 30 приводу мостів.

Міжколісний диференціал середнього моста максимально уніфікований з міжколісним диференціалом заднього.

Ведучі мости автомобілів-тягачів КамАЗ та КрАЗ мають подібну будову.

Технічне обслуговування

Основними операціями технічного обслуговування ведучих мостів є перевірка герметичності з’єднань, змащування редукторів, регулювання підшипників і зчеплення шестерень. При технічному обслуговуванні перевіряють рівень і при необхідності доливають масло в картер ведучого моста. Рівень масла перевіряють за контрольним отвором. При потребі масло доливають через той же отвір. Відпрацьоване масло зливають після попереднього прогрівання головної передачі через зливні отвори в картері моста. Перед заливкою свіжого масла слід промити сапуни і очистити магніти пробок зливних отворів від металевих нашарувань.

Підшипники ведучої шестірні головної передачі з метою зменшення їх осьового переміщення встановлюють при складанні з попереднім натягом, що дозволяє зберегти правильність зчеплення зубів конічних шестерень під навантаженням і збільшити термін служби деталей головної передачі.

До точності регулювання підшипників з попереднім натягом пред’явля-ються високі вимоги. Ці роботи повинні виконуватись фахівцями високої кваліфікації. Правильність регулювання підшипників визначається величиною моменту, який повинен бути прикладений до валів, встановлених на підшипниках для їх прокручування. Момент прокручування можна визначити за допомогою спеціальних динамометричних ключів або пружинного динамометра, який приєднують до вала, що перевіряється, на плечі певного радіуса.

Розглянемо далі регулювання мостів у автомобілях МАЗ.

Регулювання заднього моста

Через кожні 60–80 тис. км пробігу рекомендується перевіряти осьовий зазор у підшипниках ведучої конічної шестірні 5 (рис. 2) при знятому карданному валові. Необхідно затягнути зазор зусиллям 450–600 Н∙м гайкою 10 кріплення фланця.

Осьовий зазор перевіряють за допомогою індикаторного пристрою, переміщуючи ведучу шестірню з одного крайнього положення в інше. За відсутності індикатора наявності осьового зазору в підшипниках останній перевіряють похитуванням ведучої шестірні за фланець карданного вала. Якщо з’явився осьовий зазор у підшипниках і величина його перевищує 0,05 мм або відчувається переміщення ведучої шестірні, слід провести регулювання.

Регулювання деталей центрального редуктора слід проводити в наступній послідовності:

-підшипники вала ведучої шестірні;

-підшипники диференціала;

-зачеплення конічних шестерень за плямою контакту.

Для проведення цих регулювань центральний редуктор знімають з моста і проводять необхідні його часткові розбирання.

Для проведення регулювання підшипників вала ведучої шестірні необхідно зняти ведучу шестірню разом з корпусом підшипників, використовуючи демонтажні болти.

Порядок регулювання підшипників ведучої шестірні:

- закріпити корпус підшипників у лещатах, визначити індикатором осьовий зазор у підшипнику;

- звільнити картер підшипників 15 (рис. 2), затиснути ведучу конічну шестірню в лещатах. Розшплінтувати і відкрутити гайку кріплення фланця 10, зняти шайбу, гумовий ущільнювач і фланець;

- зняти кришку 13 з сальником 8, внутрішнє кільце переднього підшипника 7 і регулювальну шайбу 6;

- заміряти товщину регулювальної шайби і розрахувати, до якої величини необхідно зменшити її для усунення осьового зазору і отримання попереднього натягу;