Смекни!
smekni.com

Визначення потужності і паливних показників дизельних двигунів (стр. 2 из 3)

Пускають і прогрівають дизель до температури картерного масла 75...85° З і охолоджуючої води 85...95° С. Установлюють трактор на рівний горизонтальний майданчик. Приєднують до вимірника потужності мережний шнур (при живленні від мережі напругою 220 В) або акумуляторний дріт (при живленні від акумуляторної батареї напругою 12 В) і кабель первинного перетворювача.

Встановлюють рукоятку перемикача марок дизелів в позицію, відповідну марці випробовуваного дизеля, ручку тумблера "мережа" в нижню (вимкнену) позицію, ручку тумблера "оберти-потужності" — в положення "обороти". Включають прилад в мережу або підключають до акумуляторної батареї.

Включають живлення, переводячи ручку тумблера "мережа" у верхню позицію, і прогрівають прилад протягом 2...3 мін. Встановлюють середню частоту обертання колінчастого валу і, натискуючи на кнопку "скидання", обережно угвинчують первинний перетворювач в різьбовий отвір кожуха маховика. Після того, як спалахне сигнальна лампочка, первинний перетворювач необхідно угвинтити ще на півоберта і зафіксувати в цьому положенні контргайкою.

Встановлюють мінімальну стійку частоту обертання колінчастого валу. Перемикають ручку тумблера "обороти — потужність" в позицію "потужність" і натискують на кнопку "скидання". Потім, натискуючи на кнопку "калібрування", поворотом рукоятки потенціометра "калібрування" встановлюють калібрувальне значення потужності, вказане в паспорті приладу.

Натискуючи кнопку "скидання", різко переводять важіль управління дизелем в позицію, відповідну максимальній частоті обертання колінчастого валу. При цьому стрілка індикатора відхилиться на величину, рівну ефективній потужності дизеля.

При випробуванні дизелів з ГТН набуте значення потужності умножають на поправочний коефіцієнт Кх, залежний від тиску надуву.

4. Визначення потужності за допомогою приладу ІМД-Ц

Прилад ІМД-Ц (індикатор потужності двигуна цифровий) розроблений замість ІМД-2М, в порівнянні з яким володіє рядом переваг: виконаний на інтегральних мікросхемах (ІМД-2М на транзисторах), інформативне, більш універсальний, приблизно в три рази менше по габаритах і в чотири — по масі.

Вимірювана величина з первинного перетворювача подається на вхід перетворювача вимірюваних величин в напругу, яка, у свою чергу, подається на перетворювач напруги в інтервал часу. При цьому лічильник відкривається нульовим потенціалом, що поступає з виходу перетворювача напруги в інтервал часу, і залишається відкритим протягом часу, пропорційного вимірюваній величині. В той момент, коли лічильник відкритий, на його вхід безперервно поступають імпульси постійної частоти, що виробляються генератором імпульсів. Кількість імпульсів, що пройшли на лічильник, є закодованим результатом вимірювання, який після дешифровки висвічується на цифровому табло.

Загальний вид приладу ІМД-Ц показаний на малюнку 2.

Потужність дизеля вимірюють таким чином.

Готують, пристрій до роботи: підключають до роз’єму "вхід" первинний перетворювач; поворотом ручки "вкл." за годинниковою стрілкою включають живлення. За відсутності або несправності внутрішнього живлення (батарей 3336Л) підключають зовнішнє живлення — від акумуляторної батареї трактора.

Калібрують прилад по частоті обертання: натискуючи на клавішу калібрування п, поворотом ручки відповідного потенціометра встановлюють по цифровому табло калібрувальне значення частоти обертання для дизеля даної марки; повторним натисненням на клавішу п переводять її в початкове положення.

Калібрують прилад по потужності: натискуючи на клавішу рівня фіксації nN, встановлюють обертанням ручки відповідного потенціометра по цифровому табло калібрувальне значення рівня фіксації частоти обертання колінчастого валу, приведене в паспорті приладу; повторним натисненням на клавішу nN переводять її у вихідну позицію; натискуючи на клавішу калібрування прискорення N, обертанням ручки відповідного потенціометра встановлюють калібрувальне значення потужності для дизеля даної марки; повторним натисненням на клавішу N переводять її у вихідну позицію.

Пускають дизель і встановлюють середню частоту обертання колінчастого валу.


Рис. 2. Загальний вид індикатора потужності ІМД-Ц:

1 — роз'їм "вхід" для підключення первинного перетворювача; 2, 3, 4 — ручки потенціометрів установки калібрувальних значень прискорення "N", рівня фіксації "nN" і частоти обертання "n"; 5 — тумблер "живлення"; 6 — ручка "вкл." для включення приладу і регулювання временя індикації результатів вимірювання на цифровому табло; 7...14 – клавіші перемикання виду робіт; 15 – цифрове табло; 16 – роз'їм "живлення" 12 В для підключення зовнішнього джерела живлення; 17 – первинний перетворювач.

Загвинчують в різьбовий отвір (M16X 1,5) на кожусі маховика первинний перетворювач і спостерігають за свідченням цифрового табло. Як тільки на табло встановиться стійке свідчення, первинний перетворювач загвинчують приблизно ще на півоберта і законтривают.

Натискують клавішу вимірювання частоти обертання і прискорення

. Встановлюють клавішу числа циліндрів
позицію, відповідну числу працюючих циліндрів: при числі працюючих циліндрів 1...4 клавіша повинна знаходитися у вихідній позиції, а при числі 6...12 — натискує.

Встановлюють мінімальну стійку частоту обертання колінчастого валу, різко переводять важіль управління дизелем в позицію, відповідну максимальному швидкісному режиму, і по свідченню цифрового табло відлічують потужність.

При випробуванні дизелів з ГТН набуте значення потужності умножають на поправочний коефіцієнт, залежний від тиску надуву.

5. Визначення потужності і оцінка економічності дизеля по витраті палива

Оцінюють економічність дизеля по витраті палива на холостому ходу. Для цього підключають до дизеля расходомер палива КИ - 8955 або КИ - 8940. У разі випробування дизеля з ГТН підключають до системи воздухоподачи пристрій для вимірювання тиску надуву.

Пускають і прогрівають дизель. Потім вимірюють витрату палива при роботі дизеля вхолосту на максимальному швидкісному режимі. При випробуванні дизеля з ГТН вимірюють тиск надуву.

Відповідній номограмі визначають розрахункове значення питомої витрати g'eдля дизеля з ГТН.

З номограми, приведеної на малюнку 3 (розроблена Р. М. Ахмедовим), знаходять значення поправочного коефіцієнта Кх при GTN= GTH .

Підраховують питому витрату палива з урахуванням поправки на тиск надуву.

Якщо витрата палива на холостому ходу (біля дизелів з вільним впусканням) або питома витрата палива (біля дизелів з ГТН) перевищує значення, що допускається, необхідно виявити і усунути несправності. Якщо вказані параметри знаходяться в межах, що допускаються, визначають потужність дизеля і питому витрату палива.

При визначенні потужності по ефективній витраті палива навантажують дизель за допомогою пристрою навантаження до максимальної подачі палива (початки дії регулятора частоти обертання), а при його відсутності навантаження імітують тим, що дроселює повітря в повітряній системі впускання за допомогою дросельної заслінки, встановлюваної на трубі впускання очисника повітря.

Якщо є можливість часткового завантаження дизеля, наприклад за допомогою гідросистеми навісного пристрою трактора або малопотужного пристрою навантаження, то GTNможна одержати при меншому ступені дроселює повітря. В цьому випадку дизель працює стійкіше, ніж при використовуванні тільки пристосування, що дроселює.

Рис. 3. Номограма для знаходження поправочного коефіцієнта Кх=f'(Ркx/Ркp) (тут Ркx – тиск надуву, зміряний на холостому ходу; PKP = f(GTH/GTN) розрахункове значення тиску надуву).

Змірявши витрату палива при роботі дизеля вхолосту і привівши набуті значення GTNі GTX, до стандартних умов (ГОСТ 1859—73), підраховують різницю витрат Δ GTN = GTN— GTX і по таблиці або номограмі знаходять шукану потужність.

Для дизелів з ГТН набуте значення потужності умножають на поправочний коефіцієнт (мал. 3).

Якщо питома витрата палива перевищує значення, що допускається, то це свідчить про несправність дизеля. При недоліку або надлишку потужності і масової витрати палива і значенні питомої витрати палива, що допускається, необхідно відповідно збільшити або зменшити подачу палива.

6. Випробування тракторних дизелів за допомогою установки КИ - 4935

Гальмівним методом потужність дизеля і витрата палива визначають в такій послідовності.

Приєднують до ВОМ трактори карданний вал установки і підключають до дизеля расходомер палива.

Пускають дизель і прогрівають його під навантаженням, натискуючи на кнопку "потужність" і встановивши потрібне навантаження зміною положення електродів реостата.

Навантаживши дизель до моменту максимального відхилення стрілки індикатора потужності, записують свідчення індикатора потужності. Розділивши це свідчення на к.к.д. передачі, рівний 0,95, набувають дійсне значення потужності. Потім вимірюють витрату палива за досвід і час досвіду.

За наслідками вимірювань підраховують масову витрату GT(г/с) палива:

де g — кількість палива, витраченого за досвід, г; Т — час досвіду, з.

Якщо значення потужності виявиться нижче або вище за недолік або надлишок палива, що допускається в результаті, то необхідно відповідно збільшити абозменшити подачу, а якщо питома витрата паливу підрахований або знайдений по номограмі, перевищить значення, що допускається, необхіднознайти і усунути несправності.