Смекни!
smekni.com

Гідропривод бульдозерів (стр. 4 из 4)

У гідросистемах скреперів і бульдозерів трубопроводи випробують не тільки високий тиск, але і вібрацію, а іноді навіть удари розроблювального ґрунту. На машинах застосовують тверді й еластичні трубопроводи. Тверді трубопроводи виконують зі сталевих суцільнотягнених труб. Монтаж гідроліній здійснюється з необхідністю вигину труб під різними кутами. Радіус вигину залежить від способу гнучкі і діаметра труби і знаходиться в межах 3...8 діаметрів. Тверді трубопроводи з'єднують між собою або з елементами гідросистеми за допомогою сполучної арматури.

На Рис. 13 показане з'єднання трубопроводу накидною гайкою з кільцями, що врізаються, 3. При зборці вони вільно натягнуті на трубу 4 і можуть зміщатися уздовж неї для витримування потрібного розміру між штуцерами 1 на двох кінцях трубопроводу. Після затягування накидної гайки 2 на штуцері 1 кільце 3 обжимається навколо труби, врізається в неї і стає нерухомим. При затягуванні гайки вибирають зазори між конусом штуцера 1 і кільцем 3 у місці їхнього стику, утворити тим самим герметичне з'єднання. Таке з'єднання трубопроводу зберігає роз'ємність і можливість повторної зборки.

Еластичні трубопроводи (Рис. 13) застосовують для з'єднання рухливих елементів гідросистеми або компенсації неточності і полегшення зборки. Як еластичні трубопроводи використовують рукава високого тиску (РВД) 6, що складаються з внутрішнього гумового шару, бавовняних і міцних металевих оплеток, проміжних і зовнішніх шарів. У кінці рукавів зашпаровують ніпелі 5 з накидними гайками 2 для з'єднання зі штуцером 1. Гайка 2 притискає кульову поверхню ніпеля 5 до конуса штуцера 1, створюючи герметичне з'єднання. Для з'єднань гідроліній трактора і навісного устаткування застосовують запірні пристрої (Рис.13. в). Вони дозволяють від'єднувати робоче устаткування без зливу робочої рідини з гідросистеми. У зібраному запірному пристрої упирающиеся один в інший кульки 8 відведені від сідел у корпусах 9 і 10 я відкривають шлях потокові рідини (показано стрілками) із правої порожнини в ліву. Для від'єднання трубопроводу відвертають накидну гайку 2 і розводять корпуса 9 і 10. Кульки 5 під дією пружин 7 притискаються до сідел і замикають зовнішні порожнини корпусів 9, 10 від витікання рідини і проникнення повітря і бруду в систему.

Рис. 13 З'єднання трубопроводів

а - твердих, б - еластичних, в - запірнийпристрій, г - розривна муфта; 1 - штуцера, 2 - гайка, 3 - кільце, що врізається, 4 - труба, 5 - ніпель, 6 - рукав високого тиску, 7, 14 - пружини, 8 - кулька, 9, 10, 12.16 - корпуса, 11 - хрестовина,13 - фіксатор, 15 - втулка

Для з'єднання гідросистеми з причіпними машинами застосовують розривні муфти (Рис. 13. г). Корпуса 12 і 16 розривної муфти на відміну від запірного пристрою з'єднані запірною втулкою 15 з кульковим фіксатором 13. Кульки фіксатора, розташовані в гніздах корпуса 16, виступають і заходять у кільцеву лунку корпуса 12, утримуючи них від роз'єднання. При випадковому відриві причіпної машини від трактора рукава високого тиску натягаються і переміщають обоє корпуса щодо втулки 15 до виходу кульок фіксатора 13 з її розточення. У результаті цього муфта роз'єднується. Кульки 8 замикають порожнини корпусів 12, 16, а втулка 75 під дією пружини 14 повертається на місце.


Перелік використаної літератури

1. Банников С. А., Родичев В. А. Тракторы Т-150 и Т-150К:-2-е изд., перераб.М.:

Высш. шк., 1984. – 175 с.

2. Захарчук Б.З. Бульдозеры и рыхлители. – М. Машиностроение,1987.- 240 с.:ил.

3. Лауш П.В. Техническое обслуживание и ремонт машин. – К.: Высшая школа, 1989. – 350с.

4. Полянський С.К. Будівельно-дорожні та вантажопідіймальні машини. – К.: Техніка, 2001. – 624с.