Смекни!
smekni.com

Одноковшові екскаватори 2-ї, 3-ї розмірних груп (стр. 2 из 4)

Ковшом зворотної лопативідкопують невеликі котловани, ямизвідвесними стінками, траншеї для підземних коммунікацій, неглубокі канализрошувальних систем.

Ковшом прямої лопати розробляють мілкі забої, розташовані вище рівня стоянки машини, проводять зачисні роботи в котлованах, завантаження сипких і мілкокускових матеріалів.

Ковшом грейфера копають колодязі, очищають траншеїі канали, а такожнавантажуютьрізні матеріалиі породи.

Вантажний ковш використовують для легких зачистних робіт ізавантаженнясміття, снігу, зерна іінших матеріалів з низькоющільністю.

Кранову підвіску застосовують принавантаженніі розвантаженні штучних вантажів, на укладці трубопроводів івстановленні столбів. Вилами користуються при завантаженні металевої стружки, органічних добрив, соломи, силосу, а також штучних іінших вантажів. В передній частині трактора встановлюють бульдозерне обладнання, яке використовують для засипання траншей, чистки доріг від снігу, згрібання будівельного сміття. Його можназастосовувати для роботиз грунтами до ІІ категорії включно.

Гідромолот і зуб-розрихлювачвикористовують для вскриття асфальтового покриття. Крім того, зубом-розрихлювачем можуть взламувати кірку мерзлого грунту товщиноюне більше300 мм. Гідромолотомвскривають також бетонні покриття, дроблять бутове камінняі мерзлий грунт.

Зворотною лопатоюзізміщеноювіссюкопання відривають траншеїпоблизубудинківі споруд.

Вузькі траншеї для прокладання кабеля відривають спеціальним ковшем, очищають канали меліоративних систем профільним ковшем. Задопомогою захватузавантажуютьколодиіінші штучні матеріали.

Робоче обладнання монтують на рамах 8 (Рис. 2.1.) і 3, кріпленняяких виконано таким чином, щоб розвантажити остов трактора 5. Бульдозерний відвал 1 задопомогою гідроциліндру2 можнавстановлювати на різній висоті. Крім основного призначення відвал виконує такожі роль противовіса. Для підвищення стійкостіекскаватора в роботі, до рами 8 кріплять відвісні опори 20. Задопомогою двох гідроциліндрів 22 опори опускають на грунт чи підчасруху машини піднімаютьвгору.

На рамі 8 змонтована також поворотна колона 21 і механізм поворотуекскаваційного робочого обладнання, що складається зі стріли18, рукояті14і ковша 16. Кожним з цих вузлів керуютьзадопомогою одного (стріла іковш) чи двох гідроциліндрів (рукоять). Рідинудоцих гидроцилиндрів (13, 15 і17) подають під тискомвід насосної установки 7. Запас робочоїрідини для гідросистемизнаходиться в баці 6.

Машиноюкеруютьшляхом переміщення золотників гідророзподільникив11. Сидіння 10 машиніста може бути повернуте на 180°. При одномуйого положенні машиніст керує трактором підчас пересування, а при іншому - роботоюекскаватора. Для зручності обслуговування паливний бак 4 винесений в передню частину трактора.

Заміну робочого обладнання машиніст виконуєнапротязі часузадопомогою кранувантажопід’ємністю не менше 0,25 т. При відсутності під’ємних засобів для перемонтажу необхідна участьдругого робітника.

Гідравлічні системи

В екскаваторі є дві гідравлічні системи з одним загальним баком 1 робочої рідини. Одна встановлена на тракторі, їївикористовують для приводу механізму поворота ікеруванняя виносними опорами івідвалом бульдозера. Іншазмонтована на екскаваторі для приводу робочого обладнання. Причому гідроциліндр 5 стріли може харчуватисяабо від кожної гідросистемиокремо, або для прискорення робочої операції сумарним потоком від обох гідросистем.

Гідросистема трактора складається з насосу 3 типу НШ-32Л, гідророзподільник 18, гідроциліндрів 13,15,16,17 і трубопроводів. Гідросистема екскаватора включає в себе насос 2 типу НШ-100-3, гідророзподільники 9 і 10, гідроциліндри5,7,8 і трубопроводи.

Робоча рідина, що надходить з баків до насосів 2 і 3, нагнітається в гідророзподільники 9, 10 і 18 і в залежностівід положення важелів керування або направляється в гідроциліндри механізмів, або через фільтр 20 на злив в бак.

Для запобігання механізмів екскаватора від перевантаження в гідророзподільниках встановлені клапани. До трубопроводів гідроциліндру 5 стріли під’єднаний розвантажувальний клапан 4 для запобігання відвигину штока гідроциліндра при виниканні реактивних тисків. При надмірному підвищеннітиску в зачиненій поршневій порожнині гідроциліндру 5 клапан 4 перепускаєрідину в штокову порожнину гідроциліндру, а надлишок рідини — в бак 1.

Гідророзподільники 10 і 18 з’єднані таким чином, що при роботі механізмів повороту колони і піднімання стріли (від гідроциліндрів 13 і 5) блокується робота гідроциліндру 15 бульдозера і гідроциліндрів 16 і 17 виносних опор. Дроссель 6, з’єднанийдо штокової порожнини гідроциліндру 5, забеспечує плавне опускання стріли.

Рис. 2.3. Схема механізму повороту:

1, 4 - клапани, 2, 3- гідроциліндриповороту, 5 -ланцюг, 6 — ланцюгова зірочка

Гідравлічна схема механізму повороту робочого обладнання разомз поворотною колоною окремо показана на Рис. 2.3. Зметою збільшеннякрутного моменту, розвиваємиммеханізмомповороту, робоча рідина подається під тиском в поршневу порожнину гідроциліндрів 2 і 3. Штокові порожнини також заповненірідиною із’єднані міжсобою. Якщо податирідину в поршневу порожнину одного з гідроциліндрів, то в його штоковій порожнині також виникнетиск, який передається в штокову порожнину другого гідроциліндру повороту. В результатіцього штоки прийдуть в рухразомзланцюгом 5 механізму повороту. Ланцюгова зірочка 6 почнеобертатисяразомз корпусом поворотної колониі закріпленим на ній робочим обладнанням. Втратирідини в штокових порожнинах компенсуються через зворотний клапан 4, з’єднаний з трубопроводами гідроциліндрів рукоятки.

Плавне автоматичне гальмування механізму повороту в середині ходуздійснюютьзадопомогою перепускного клапану 1.

Конструкція бака робочоїрідинипоказана наРис. 2.4.

Рис. 2.4. Бак робочої рідини навісного гідравлічного екскаватора:

1 - спускна пробка, 2 - стяжка, 3 - запірний вентиль, 4, 8 - гайки, 5, 15 - клапани, 6 - боковина бака,

7 - трубка, 9 - масломірна лінійка, 10 - фільтруючий елемент, 11 - горловина , 12 - фільтр грубого очищення, 13 - кришка горловини, 14 - корпус (склянка) фільтра, 16 - болт, 17 - сапун, 18 – кронштейн


Рис. 2.5. Насос НШ-100-3:

1, 5, 6, 9 - манжети, 2 - пластина, 3, 7 - обойми, 4 - платики, 8, 10, 11- кільця, 12 - втулка, 13, 14 - шестерні, 15 - кришка, 16 - корпус, 17 - болт

Насос НШ-100 (Рис. 2.4.) має конструктивні особливостіізбільшену об’ємну подачу впорівнянніз насосом НШ-32Л. Шестернійого поміщені в підшипниковій обоймі 7, виконаній в вигляді напівциліндра з чотирма підшипниковими гніздами. Зазор між шестернями і корпусом в радіальному напрямку регулюютьпіджимною обоймою 3, зпираючоюся на цапфи шестерен 13 і14.

Манжета 1 утворює камеру, в якій добавленням рідини обойма 3 притискається до зубів шестерен. Зазор між корпусом 16 і обоймою 3 перекриває пластина 2. Обойма 3 по мірі зносуїї опорних поверхонь компенсує радіальний зазор між своєю ущільнюючою поверхньою і зубами шестерен. По торцю шестерні ущільнені двома платиками 4. Зусилля притискання платиків створюється тиском рідини, яказнаходиться в камерах, обмежених манжетами 6. Для урівноваження вісівих зусиль, передаваємих через платики 4, в обоймі 3 розташовані обмежені манжетами 5 камери, в які такожнадходитьрідина під тиском.

Рис. 2.5. Трьохзолотниковийгідророзподільник екскаватора ЕО-2621В:

а - конструктивна схема, б - корпус в розрізі по двом золотникам;

1, 17 - кришки, 2 -гвинт, 3 - ковпачок, 4 - контргайка, 5, 10, 16 - пружини, 6 - стрижень,7 -кулька, 8 - гніздо, 9, 14 - корпуса, 11 - демпфер, 12 - порожнина, 13 - плунжер, 15 - золотники, 18 - пластина, 19 - канали

Витікання рідини по валу насоса перешкоджають манжети 9, які захищаються опорним 10 і стопорним 11 кільцями від механічних пошкоджень. Центруючавтулка 12 перешкоджає повороту шестерні 13 в зборіз обоймами і платиками під час роботи насоса. Кришку 15 до корпусу 16 насоса кріплять болтами 17. Між корпусом і кришкоюнасоса встановлено ущільнююче гумове кільце 8.

Від насосу до гідроциліндрів бульдозера і виносних опор робоча рідина подається через гідророзподільник трактора, а до інших гідроциліндрів — через трьохзолотникові гідророзподільники (Рис. 2.5.) з вбудованими запобіжними і перепускними клапанами.

В корпусі 14 трьохзолотникового гідророзподільника зібрані перепускний клапан (в який входять плунжер 13, демпфер 11 і пружина 10), а також запобіжний клапан, що складається з корпусу 9, гнізда 8, кулькаа 7, направлючого стрижня 6, пружини 5, регулюючого гвинта 2, контргайки 4 і ковпачка 3. Крім того, в ньомує багато різних порожнин, з’єднаних між собою каналами. В поєднанніз золотниками 15 і перепускним клапаномці порожниниі канали даютьможливість направляти поток робочоїрідининасоса в гідроциліндри робочого обладнання, а потім повертатиназадв бак. Золотники в нейтральне і робоче положення встановлюютьважелями упремління, з робочого в нейтральне вони обертаються під дією пружин 16. При нейтральному положенні золотників 2 (Рис. 2.6, а) поток робочоїрідинивід насосу, проходячи через гідророзподільник, направляється під невеликим тиском в бак. При цьому робоча (рідина, поступивша від насосу в нагнетельну порожнину 4, долає опір пружини 3 і переміщуєплунжеp 5 вгору, з’єднуючизливну порожнину 1 з нагнітаємою 4 (рухпорожнини на малюнку показано стрілками). Плунжер перепускного клапану переміщається вгору, так як тиск в порожнинінад ним завжди менше внаслідоквтрат в демпфереі 11 (див. рис. 2.5.), вбудованому в плунжер.

При переміщені золотника 2 (див. рис. 2.6, б) донизувідкриваються канали 7,з’єднуючі гідророзподільник з гідроциліндрами. Тиск на плунжер зверху ізнизу врівноважуються, і під дією пружинивін переміщується донизу, перекриваючизливну порожнину. Рідинавід насосу поступає в канал 6 (показується суцільними стрілками) і далі по трубопроводу— в відповідну порожнину гідроциліндру, а з іншоїйого порожнини витісняється через канал 7 гідророзподільника в бак.