Смекни!
smekni.com

Організація міжнародних автомобільних перевезень (стр. 6 из 12)

Повернення АТЗ на територію України за ВМД АТЗ, термін дії якої закінчився, дозволяється.

Якщо АТЗ був оформлений відповідно до митного режиму тимчасового ввезення, а термін тимчасового ввезення закінчився, то згідно зі статтею 71 Митного кодексу України АТЗ має бути:

- вивезений за документом контролю за доставкою за межі митної території України);

- або заявлений митниці з метою вільного використання;

- або переданий митниці з метою передання у власність держави;

- або знищений під контролем митниці, якщо він не може бути використаний за призначенням.


2. Напрямки діяльності ТОВ з ІІ “ІРІОЛА-ФРАХТ” по наданню послуг міжнародних автомобільних перевезень вантажів

2.1. Основні характеристики діяльності ТОВ з ІІ “Іріола-Фрахт”

Основним видом діяльність транспортної компанії ТОВ з ІІ «Іріола-фрахт» є міжнародні автомобільні перевезення. Компанія була заснована в 1991 році, на сьогодні штат співробітників складає більш 200 чоловік. Фірма має свій парк із 82 автомобілів, усі обладнані тахографами і відповідають вимогам Евростандарта. Це тягачі "Mercedes", "Volvo", "Scania"; тентові напівпричепи обсягом 86-93 куб.м., вантажопідйомності 20-21т., у числі яких 15 рефрижера-торів.

Таблиця 2.1

Основні реєстраційні характеристики ТОВ з ІІ «Іріола-Фрахт»

Код ЄДРПОУ: 23073160
Назва українською мовою: ТОВ З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ "ІРІОЛА ФРАХТ"
Назва іноземною мовою: ООО С ИИ "ИРИОЛА ФРАХТ"
Місце основної реєстрації в органах податкової служби: 461ДПI В АМУР-НИЖНЬОДНIПРОВСЬКОМУ Р-НI М.ДНIПРОПЕТРОВСЬК (АМУР-НИЖНЬОДНIПРОВСЬКИЙ Р-Н М.ДНIПРОПЕТРОВСЬК)
Дата основної реєстрації в ДПА: 21.03.2000
Номер основної реєстрації в ДПА: №3604
Статус: перебуває на облiку
Дата реєстрації в держадміністрації: 04.04.1995
Орган державної реєстрації: (4052459)ВИКОНАВЧИЙ КОМIТЕТ ЖОВТНЕВОЇ РАЙОННОЇ У М.ДНIПРОПЕТРОВСЬКУ РАДИ ЖОВТНЕВИЙ ДНIПРОПЕТРОВСЬКА
Статутний фонд (в грн.): 11402399,00
Організаційно-правова форма: (240)ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ
Кількість співробітників: 204
Форма власності: (10)ПРИВАТНА ВЛАСНIСТЬ

"Іріола-Фрахт" є дійсним членом Асоціації Міжнародних автомобільних Перевізників України (Асмап). Для роботи в країнах Європи, компанія має всі необхідні ліцензії і візи.

"Іріола-Фрахт" добре відома за кордоном і працює з багатьма експедиторськими фірмами Європи, та багатьма підприємствами України, що експортують свою продукцію в Європу і Росію. Компанія має досвід перевезень вантажів з Європи в Росію, Білорусію, Молдову, Азербайджан. Перспективні плани і серйозні вкладення компанії в цю сферу, дозволяють працювати з партнерами на найбільш вигідних умовах і пропонувати послуги європейського рівня за конкурентними цінами.

Так, при оформленні вантажних перевезень в офісі ТОВ з ІІ "Іріола Фрахт" (Україна, 49021, м. Дніпропетровськ, вул. Берегова, 200) для перевезень пропонуються автомобілі, як тенти, так і реферижератори, які на поточний час знаходяться в Україні, Німеччині, Голландії або Бельгії, тобто проводиться мінімізація вартості заказу на перевезення за рахунок відсутності та, відповідно, оплати “порожніх” пробігів.

В додатку В наведені декларації про прибуток ТОВ з ІІ «Іріола-Фрахт» за

9 місяців 2006, 2005 та 2004 роки.

Частки засновників ТОВ з ІІ «Іріола Фрахт» розподілені наступним чином:

а) Фізична особа Беспалов Віктор Павлович (Україна) - 6 500 грн.

б) Фізична особа Беспалова Раїса Юхимівна (Україна) – 6 499 грн.

в) Німецька компанія «Іріола Gmb» (Мюнхен) – 11 385 000 грн.

Таким чином, фактично ТОВ з ІІ «Іріола Фрахт» - це німецька компанія, яка створена на території України, як спільне українсько-німецьке товариство.

Як показує аналіз результатів діяльності ТОВ з ІІ «Іріола-Фрахт», оскільки всі комерційні інтереси власників міжнародного перевізника знаходяться в Німеччині, в Україні при статутному фонді 11,4 млн.грн. – прибуток мінімізован практично до нуля:

а) 2004 рік

- обсяг валових доходів від надання послуг перевізника – 7 701 500 грн.;

- рівень амортизаційних відрахувань – 1 466 200 грн.

- початкова вартість основних фондів – 15 000 008 грн.

- залишкова вартість основних фондів – 5 508 000 грн.

- витрати на фонд оплати праці – 346 700 грн.

- середньомісячна заробітна плата – 244 грн.

- річний прибуток - 7 000 грн.

- рентабельність статутного капіталу засновників – 0,06%

б) 2005 рік

- обсяг валових доходів від надання послуг перевізника – 5 523 600 грн.;

- рівень амортизаційних відрахувань – 815 800 грн.

- початкова вартість основних фондів – 15 000 008 грн.

- залишкова вартість основних фондів – 4 032 000 грн.

- витрати на фонд оплати праці – 323 700 грн.

- середньомісячна заробітна плата – 202 грн.

- річний прибуток - 11 000 грн.

- рентабельність статутного капіталу засновників – 0,09%

в) 9 місяців 2006 року

- обсяг валових доходів від надання послуг перевізника – 1 252 207 грн.;

- рівень амортизаційних відрахувань – 388 116 грн.

- початкова вартість основних фондів – 15 000 008 грн.

- залишкова вартість основних фондів – 3 188 968 грн.

- витрати на фонд оплати праці – 215 549 грн.

- середньомісячна заробітна плата – 234 грн.

- річний прибуток - 300 грн.

- рентабельність статутного капіталу засновників – 0,002%

Таким чином, досліджена компанія міжнародних автоперевозок ТОВ з ІІ «Іріола Фрахт», формально зареєстрована в Україні, здійснює основну комерційну діяльність на території Європи та Росії, заключаючи на території цих країн договора автоперевезень, які не фіксуються в Україні.

Враховуючи, що міжнародному перевізнику заборонено заключати договора внутрішніх перевезень як в національній країні, так і в зарубіжних країнах, використовується “юридична” неточність, яка дозволяє заключати міжнародному перевізнику незафіксовані договора перевезення між європейськими країнами та “Європейська країна – Росія” з транзитом через Україну чи Білорусію.

Тобто, до моменту створення міждержавного контролю за пересуванням вантажних автопоїздів, зареєстрованих в Україні, по території Європи без заїзду на територію України чи транзитом через Україну, діяльність міжнародних автоперевізників в Україні для податкової служби на 70-80% знаходиться в «тіньовому секторі» економіки.

2.2 Удосконалення організації міжнародних перевезень ТОВ з ІІ «Іріола-Фрахт» згідно Закону України «Про транзит вантажів» та режиму митних ліцензійних складів

Згідно «КОНЦЕПЦІЇ створення та функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні » [ 7, с.5 ] для забезпечення функціонування транспортних коридорів створюються транспортно-складські комплекси (ТСК), які застосовуються для переробки контейнерних, контрейлерних та інших вантажів, за такою класифікацією:

- сухопутні прикордонні - Ковель, Франко-Транс - Рава-Руська (Жовква), Мостиська, Чоп, Харків, Луганськ, Донецьк, Чернігів;

- сухопутні на території України - Київ, Житомир, Вінниця, Полтава, Суми, Дніпропетровськ, Кіровоград, Черкаси, Сімферополь, Мелітополь, Одеса, Хмельницький, Тернопіль, Рівне, Львів, Івано-Франківськ;

ТОВ з ІІ «Іріола-Фрахт» з метою удосконалення технології транзитного перевезення вантажів з країн Європи через території України до Росії активно використовує технології, законодавчо впроваджені у 1999 році Законом України “Про транзит вантажів”.

Закон України “Про транзит вантажів” [4, с.3] визначає засади організації та здійснення транзиту вантажів авіаційним, автомобільним, залізничним, морським і річковим транспортом че-рез територію України.

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

- транзит вантажів - перевезення транспортними засобами транзиту транзитних вантажів під митним контролем через територію України між двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через державний кордон Укра-їни;

- транзитні послуги (роботи) - безпосередньо пов'язана з транзитом ванта-жів підприємницька діяльність учасників транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод тощо;

- учасники транзиту - вантажовласники та суб'єкти підприємницької діяльності (перевізники, порти, станції, експедитори, морські агенти, декларанти та інші), які у встановленому порядку надають (виконують) транзитні послуги (роботи).

Свобода транзиту вантажів забезпечується шляхом:

- відсутності будь-якої дискримінації стосовно учасників транзиту, транзитного вантажу за ознакою його місця походження, відправлення, ввезення, вивезення чи призначення або у зв'язку з обставинами, що відносяться до права власності на цей вантаж або на транспортний засіб транзиту, місця реєстрації чи прапора останнього, а також при оподаткуванні операцій, пов'язаних з транзитом вантажів, за винятками адекватного реагування на дискримінаційні заходи стосовно України чи економічних санкцій міжнародних організацій, підтриманих Україною;

- вільного вибору учасниками транзиту транзитних послуг, робіт (крім випадків, визначених законами та міжнародними договорами України), їх надавачів (виконавців), засобів транзиту, а також маршрутів транзиту;

- відсутності необгрунтованих затримок і обмежень, у тому числі стосовно засобів транзиту, та звільнення від сплати будь-яких інших платежів, крім єдиного збору, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон України.

Транзит вантажів здійснюється відповідними автомобільними, залізничними, водними та повітряними шляхами сполучення, що пролягають через пункти пропуску через державний кордон України, визначені Кабінетом Міністрів України, з урахуванням принципу свободи транзиту та вимог міжнародних договорів України.