Смекни!
smekni.com

Принцип роботи та структура автопоїздів (стр. 2 из 2)

Рис. 5 Схема приводу напівпричепа-фермовоза ППФ-24: 1 – опорна плита; 2 – ведучий блок; 3 – упори; 4 – шкворень; 5 – проміжний блок; 6 – верхній ведений блок; 7 – тросові тяги; 8 – гвинтова стяжка

Опорна плита 1 встановлена на тягачі. Ведучий блок 2 з упорами 3 підвішений на шворні 4 до передньої частини каркасу (рами) напівпричепа. Проміжні блоки 5 встановлені на каркасі напівпричепа, а верхній відомий блок 6 – на ходовому візку. Ведучий блок 2 і верхній відомий блок 6 з'єднані двома тросами-тягами 7. Натяжіння кожної з тяг поворотного пристрою регулюється гвинтовими стяжками 8. Ходовий візок напівпричепа – двовісний, а поворотна передня вісь – керована.

Автопоїзди плитовози

Призначення цієї групи СРС – перевезення великогабаритних залізобетонних будівельних конструкцій в горизонтальному положенні.

Напівпричепи-плитовози, як правило виготовляються за високорамною схемою з вантажною висотою до 1,8 м. СРС для перевезень плит повинен комплектуватись спеціальними пристроями, "кониками", вантажними площадками, які забезпечують правильне спирання вантажу при транспортуванні та його надійне кріплення на транспортному засобі.

"Коники" і вантажні площадки повинні розсуватися по ширині для забезпечення перевезень декількох виробів одночасно або виробів збільшеного поперечного габаритного розміру.

На рис. 6 зображений універсальний напівпричеп-плитовоз УПЛ-0906 призначений для перевезення плит, перекриттів і покриттів довжиною до 6 м і шириною 3 м. Візок напівпричепа – одновісний, неповоротний. Можливе виконання варіанту пневморесорної підвіски.

Рис. 6 Напівпричеп-плитовоз УПЛ-0906

На рис. 6 зображений напівпричеп-плитовоз для транспортування залізобетонних плит довжиною до 6 м і 12 м, масою до 14 т. Розсувні "коники" дозволяють при русі без вантажу та з вантажем вписуватись в транспортний габарит за шириною (до 2,5 м).

Рис. 7 Напівпричіп-плитовоз УПЛ-1412


Рис. 8 Напівпричіп-плитовоз ПК-2021

Рама напівпричепа складається з двох плоских ферм, зв'язаних між собою переду накаткою, ззаду – опорними площадками, а в середній частині – поперечинами. Візок і поворотний пристрій уніфіковані з візком і поворотним пристроєм причепа-панелевоза УПП-2008. На рис. 9 зображений напівпричеп-блоковоз ЧМЗАП-9399.

Рис. 9 Напівпричеп-блоковоз ЧМЗАП-9399

При наявності спеціальних розсувних і опорних площадок вдається забезпечувати спирання блоків по кутам або по їх довших сторонах і суміщати центр при об'ємного блоку з повздовжньою віссю симетрії блоковоза. Також є можливим транспортування блоків різної довжини з дотриманням навантажень на спеціальний пристрій та візок причепа. Конструкція блоковоза дозволяє перевозити об'ємні блоки різних типорозмірів, а також інші будівельні конструкції.