Смекни!
smekni.com

Діяльність підприємства з ремонту та обслуговування автотранспорту (стр. 6 из 6)

Перевіряти співвісність отворів дозволяється за допомогою конусної оправки, а не пальцями.

Зняті з автомобіля вузли та агрегати слід установлювати на спеціальні стійкі підставки, а довгі деталі - на стелажі.

При роботі з пневматичним інструментом подавати повітря дозволяється після установки інструмента у робоче положення. Забороняється направляти струмінь повітря на себе або на інших.

З`єднувати шланги пневматичного інструмента і роз`єднувати їх дозволяється після відключення подачі повітря.

Паяльні лампи, електричні і пневматичні інструменти дозволяється видавати особам, які пройшли інструктаж та знають правила поводження з ними.

Перед тим, як користуватися переносними світильниками, необхідно перевірити наявність на лампі захисного скляного ковпака, захисної сітки і справність кабелю.

При перевірці рівня масла і рідини в агрегатах забороняється користуватися відкритим вогнем.

При заміні або доливанні масел і рідин в агрегати, зливні і заливні пробки необхідно відкручувати і закручувати призначеним для цієї мети інструментом.

Для роботи попереду і позаду автомобіля і для переходу через оглядову яму необхідно користуватися перехідними містками, а для спуску в оглядову яму і підйому з неї - спеціальними сходами.

Забороняється:

- підключати електроінструмент до мережі при відсутності або несправності штепсельного роз`єму;

- переносити електричний інструмент, тримаючи його за кабель, а також торкатися рукою частин, що обертаються, до їх зупинки;

- направляти струмінь повітря на себе або на інших при роботі з пневматичним інструментом;

- встановлювати прокладку між зівом ключа і гранями гайок і болтів, а також нарощувати ключ трубою або іншими важелями, якщо це не передбачено конструкцією ключа.

Робота на діагностичних і інших постах з працюючим двигуном дозволяється при включеній місцевій витяжній вентиляції, яка ефективно видаляє відпрацьовані гази.

Забороняється працювати у виробничих приміщеннях, де виділяються шкідливі речовини, при несправній або не включеній вентиляції.

На дільницях і в цехах, де ведуться роботи з деталями, забрудненими етилованим бензином, повинні встановлюватися баки з гасом

У разі попадання етилованого бензину на шкіру рук або інші частини тіла необхідно обмити ці місця гасом, а потім теплою водою з милом.

Забороняється працювати на обладнанні зі знятим, незакріпленим або несправним обгороджуванням

Роботи під піднятими кузовами машин проводяться при встановленій упорній штанзі, що запобігає опусканню кузова.

Зняття і установку пружин роблять спеціальними знімачами.

Випресовування та запресовування втулок, підшипників та інших деталей з щільною посадкою повинно проводитись за допомогою спеціального пристосування, пресів або молотків з мідними бойками.

Вимоги безпеки після закінчення роботи

Упорядкуйте робоче місце. Приберіть інструменти і пристосування.

Прибирати робоче місце від пилу, тирси, стружки, дрібних металевих обрізок слід щіткою.Повідомте керівника про несправності, що виникали в процесі роботи. Очистіть спецодяг, спецвзуття і інші засоби індивідуального захисту. Вимийте обличчя та руки милом або прийміть душ.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

У разі відключення електроживлення припиніть роботу і доповісте керівнику. Не намагайтеся самостійно з`ясовувати і усувати причину. Пам`ятайте, що напруга може несподівано з`явитися.

При виникненні пожежі повідомити в пожежну охорону, керівника робіт і приступіть до гасіння пожежі. При загорянні або пожежі пам`ятайте, що загашувати електроустановки слід вуглекислотними вогнегасниками, сухим піском, щоб уникнути ураження електричним струмом.

Розлите масло і паливо необхідне негайно видаляти за допомогою піску або тирси, які після використання потрібно зсипати в металеві ящики з кришками, що встановлюються поза приміщенням.

При будь-якій несправності редукторів високого і низького тиску, електромагнітного запірного клапана необхідно закрити витратні і магістральних вентилі, а несправні вузли зняти з автомобіля і направити на перевірку в спеціальну майстерню (на спеціалізовану дільницю).


Висновки

Під час проходження практики на Хмельниччині Авто я удосконалив професійні уміння та навики по спеціальності , набув практичних навичок при обслуговування автотранспорту та складових агрегатів автомобіля , використовуючи теоретичні знання, набуті при вивченні спец предметів, також навчитись обслуговувати та ремонтувати окремі елементи автомобіля, та обслуговувати їх під час експлуатації їх автомобілем .

Ця практика дала меніможливість набути дуже багато практичних навичок по наладці та роботі оснащення яке використовується при ремонті та технічному обслуговуванні автомобілів


Література

1. Хрулев А.Э. Ремонт двигателей зарубежных автомобилей. Производственно-практ. издание - М.: издание "За рулëм" - 1999.

2. Матвеев В.А., Пустовалов И.И. Техническое нормирование ремонтных работ в с/х. - М: Колос, 1979

3. Афанасьєв Л. Л., Маслов А. А., Колясинський Б. С. Гаражи и станции технического обслуживания. -М: Транспорт, 1980.-216 с.

4. Воловик Е.Л. Справочник по восстановлению деталей - М.: Колос, 1981

5. Шестопалов К.С., Чиняев В.Г. Устройство и эксплуатация автомобиля. -М., 1984.

6. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів: Підручник. -К.: Либідь, 2002.

7. Боровських Ю.І., Буральов Ю.В., Морозов К.А. Будова автомобілів. ~ К., 1991.