Смекни!
smekni.com

Транспортні засоби в консервному виробництві (стр. 2 из 2)

Розрізняють пневматичні транспортні установки всмоктувальні, нагнітальні й комбіновані. У всмоктувальних установках трубопровід перебуває під тиском, нижчим за атмосферний, в нагнітальних — вищим, а в комбінованих частина трубопроводів під меншим, а частина — під більшим.

Гвинтові конвеєри. Використовуються для переміщення сипких матеріалів у горизонтальному і похилому напрямках. До переваг їх можна віднести нескладність конструкції, що дає змогу виготовляти їх у ремонтно-механічних цехах консервних заводів, та відсутність тягових органів; до вад — подрібнення матеріалу, що транспортується, внаслідок тертя об жолоб і гвинт.

Конвеєр має жолоб з кришкою, транспортувальний гвинт, опорні і торцеві підшипників, підвісні проміжні підшипники, привод (показаний умовно). Крок гвинта становить 0,8 - 1,0 діаметра шнека (D).

Пропускна спроможність шнекових конвеєрів

де D — діаметр гвинта, м; s — крок гвинта, м; п — частота обертання гвинта, хв.-1; р — насипна маса продукту, кг/м3; φ — коефіцієнт заповнення.

Гравітаційні конвеєри. Принцип дії цих конвеєрів ґрунтується на використанні сили гравітації. Найбільш поширені роликові конвеєри рольганги легкого типу, що збираються з окремих секцій. Ролики для рольгангів виготовляються із стальних труб. На один такий ролик допускається навантаження не більше 588 Н. Встановлюються роликові конвеєри під кутом 1,5 - 3,5°, залежно від стану поверхні вантажів, що транспортуються. Так, для переміщення дерев'яних ящиків з гладенькою поверхнею роликовий конвеєр може бути встановлений під кутом 2°, а з шорсткою — 3,5 - 4°. Ящики або вироби з верхніх поверхів на нижні спускають спіральними спусками.


1.3 МОНОРЕЙКОВІ ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ

Монорейка — це стальна балка (звичайно двотаврового перерізу), закріплена під стелею у приміщенні або на спеціальних опорах за межами будівлі. Нижня її полиця є доріжкою, по якій переміщується возик електроталі. Остання має ходовий і вантажний електродвигуни і забезпечує переміщення вантажу в горизонтальному і вертикальному напрямках. На консервному заводі цей вид транспорту застосовують в автоклавних цехах.

1.4 БЕЗРЕЙКОВІ ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ

Безрейковими називаються транспортні засоби на колісному ходу, не пов'язані з певною траєкторією руху по рейковому шляху. Маючи велику маневреність, авто- і електропозики сприяли прогресу в галузі механізації транспортних і вантажно-розвантажувальних робіт у харчовій і консервній промисловості.

1.5 НАСОСИ

У консервному виробництві використовують різні типи насосів для внутрішньо цехового переміщення м'язги, соків, готових рідких продуктів (сироп, повидло та ін.): поршневі, гвинтові, відцентрові, шестеренчасті.

Поршневі насоси призначені для порційного переміщення продукту. Основна вимога до них — забезпечення вільного виходу нагнітальної рідини через патрубок. У них високий ККД, вони здатні до самовсмоктування, але громіздкі, мають легко зношувані деталі (клапани) тощо.

За допомогою гвинтових насосів перекачують сусла, сухо-матеріали, пюре, сиропи, а відцентрових — соки і нев'язкі сиропи. Гвинтові насоси мають ряд переваг перед поршневими і відцентровими насосами, однак у них порівняно швидко зношується гума обойм. Переваги відцентрових насосів — простота і компактність конструкції; безпосередній привод від електродвигуна, що сприяє підвищенню ККД; низька вартість виготовлення, ремонту, монтажу і експлуатації; простота регулювання продуктивності і тиску; безперервна і плавна подача рідини; широта застосування — можна перекачувати рідину з сумішами (суспензіями); вади — необхідність заливати в них перед пуском рідину, низький ККД при малій продуктивності, різке зниження ККД при перекачуванні в'язких рідин.

Шестеренчастими насосами перекачують в'язкі продукти (сиропи, концентровані соки тощо).


2. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ОБСЛУГОВУВАННЯ І ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

Барабани (ролики) стрічкових і зірочки ланцюгових конвеєрів мають бути огороджені так, щоб огорожа перекривала бічну сторону конвеєра не менш як на 600 мм від осі барабана (ролика), зірочки або блока.

Під конвеєрами, розміщеними на висоті над робочими місцями, проїздами і проходами, а також під головками елеваторів, обов'язково влаштовують захисні сітки для запобігання падінню предметів, що транспортуються, і сировини. У місцях завантаження елеваторів обладнують завантажувальні бункери висотою від рівня підлоги або майданчика не менш ніж 1 м.

Корпуси норій мають бути повністю закриті кожухами з належною кількістю отворів, що закриваються для зручності санітарної обробки. Башмаки й головки норій, що транспортують пилоподібні матеріали, обладнують вбудованими місцевими підсосами за типом витяжної шафи.

Конвеєри, елеватори і норії мають натяжні станції, що забезпечують безпечний натяг стрічок, ланцюгів і тросів.

Стальні канати електротельферів мають відповідати «Правилам установлення і безпеки експлуатації вантажопідіймальних кранів».

Електротельфери, що працюють зі швидкістю понад 30 м/хв, мають бути забезпечені автоматичними гальмами, що спрацьовують при вимкненні струму.


ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Осокіна Н.М., Гайдай Г.С. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. Умань - 2005 р.

2. Найченко В.М., Осадчий О.С. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства - К.: Школяр, 1999р.

3. Зберігання і переробка продукції рослинництва . І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька, А.М. Сеньков, В.С. Хилевич. — К.: Мета, 2002. — 495 с

4. Подпрятов Г.І., Скалецька Л.Ф., Сеньков А.М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. Практикум: Навч. посібник. — К.: Вища освіта, 2004. — 272 с

5. Плодоовочеве консервне виробництво. Методика розрахунку та типові норми виробітку, часу. – К.: ТОВ “Комплекс Віта”, 1996. – 486 с.

6. Гончаренко, Г.М. Технологічне обладнання консервних та овочепереробних виробництв: довідник/ Г.М. Гончаренко, В.В. Дуб, В.В. Гончаренко. - Київ: Центр учбової літератури, 2007. - 304 с

7. Правила охорони праці для плодоовочевих переробних підприємств: ДНАОП 1.8.10 - 1.19-98/ Затв. Наказ Держнаглядохоронпраці 27.05.98 №96/ М-во праці та соц. політики; Комітет по нагляду за охороною праці України. - К.: Держнаглядохоронпраці, 1999