Смекни!
smekni.com

Зноси корпуса гідророзподільника (стр. 2 из 2)

Грибкові клапани замкового клапана під впливом пружин сідають на сідла, замикаючи силові циліндри і напрям руху трактора стабілізується.

При повороті рульового колеса вліво черв'як згвинчується по черв'ячному сектору. При цьому нижня упорна шайба 14 через плунжери стискає пружини.

Золотник 16 розподільника зміщується вгору і перекриває верхніми кромками верхнього і нижнього поясочків сегментні щілини верхнього і нижнього ряду отворі у втулці, а нижні кромки поясочків золотника збільшують величину відкриття сегментних отворів. Робоча рідина, що нагнітається насосом, відкриває грибковий клапан 20 і поступає у відповідні порожнини силових циліндрів. Плунжер 18 відкриває грибкові клапана 27, з'єднавши відповідні порожнини циліндрів із зливною магістраллю. Трактор повертається вліво. Далі процес відбувається також, як і при правому повороті.

З вищесказаного можна зробити наступний виснавок: від роботи ГПР залежить плавність повороту трактора Т-150К, і перш за все від зміни прохідних площ при зсуві золотника щодо втулки золотника.

1.3 Існуючи способи відновлення деталі

Технологія відновлення втулок мало досліджена.

У втулки відновлюється тільки внутрішня поверхня під золотник. Існуючи дефекти, розміри за кресленням, способи та засоби контролю наведені у таблиці 1.2.


Таблиця 1.2 – Дефекти втулки [13]

Найменування та позначення контролюємої деталі Контрольований дефект Розміри, мм Способи та засоби контролю Висновок
За кресленням Допустимі Найменування Позначення
Втулка золотника125.40.113
1- знос внутрішньої поверхні 46+0,027 46+0,027 Нутромір 18-50ГОСТ 9244-75 Віднов-лювати

Найбільш - прийнятним способом відновлення отворів корпусів під золотники є алмазне хонінгування. Попереднє (чорнове) і остаточне (чистове). Обробка ведеться на вертикально -хонінговальномнапівавтоматі 3921 при наступних режимах: попереднє хонінгування - швидкість обертання хонінговальнойголовки 11,6 рад/с і зворотно – поступального руху 0,2 м/с, радіальна подача брусків 0,85 мкмна подвійний хід (хонінгування ведеться до остаточного усунення слідів зносу і до виправлення геометричної форми).

Остаточне хонінгування - швидкість обертання хонінговальнойголовки 11,6 рад/с і зворотно-поступального руху 0,19 м/с, радіальна подача брусків 0,3 мкмна подвійний хід (припускна остаточне хонінгування 0,005...0,008 мм). Після хонінгування проводиться контроль розмірів і якості отворів корпусів [1,7,8,16].

1.4 Мета та задачі дослідження

Мета полягає у дослідження причин та величини зносу і розробка оптимальної технології відновлення зношених корпусів (втулок) розподільника гідропідсилювача рульового керування (ГПК) трактора Т-150К.

Для досягнення заданої мети у роботі повинні бути вирішені наступні задачі:

1. Розглянуті теоретичні предпосилки до виконання дослідження і обґрунтування технології відновлення корпуса (втулки);

2. Провести ремонтно-технологічний аналіз об’єкту дослідження;

3. Дослідити величину та характер зносу корпуса (втулки);

4. Розробити технологію відновлення корпуса (втулки);

5. Зробити висновки.