Смекни!
smekni.com

Будова вантажного автомобіля МАЗ 555102-220 (стр. 2 из 3)

Коробка передач

Коробка передач трьохвальна, має п’ять швидкостей для руху автомобіля вперед і одну для руху назад.

Механізм коробки передач вмонтований у литий чавунний картер, що кріпиться до картера зчеплення за допомогою чотирьох шпильок, укручених у картер зчеплення.

Центрування коробки щодо зчеплення забезпечується фланцем кришки первинного вала.

На картері з правої сторони є люк, що закривається штампованою кришкою. Під кришку ставиться паронітова прокладка товщиною 0,8мм.

Первинний вал коробки встановлений на двох підшипниках: передній підшипник змонтований у гнізді колінчатого вала двигуна, задній — у передній стінці картера коробки передач. Останній закріплюється гайкою. Первинний вал за допомогою шліців з'єднується з веденим диском зчеплення.

На задньому кінці первинного вала розташовані конус і два зубчастих вінці: один з косими зубами, що знаходяться в постійному зачепленні з зубами великого вінця блоку шестірень проміжного вала, і інший вінець із прямими зубами, що при включенні прямої передачі зчіплюються з муфтою синхронізатора.

Рис. 3. Кінематична схема трьохвальної коробки передач

Такий же прямозубий вінець і конус маються на шестірні третьої передачі; конічні поверхні цих шестірень притираються на заводі з кільцями, що блокують, і у вузол встановлюються в комплекті.

На конусі і прямозубому вінці первинного вала мається виїмка радіусної форми. Ця виїмка при зборці коробки передач дозволяє установити на місце зібраний первинний вал після того, як у картері уже встановлений блок шестірень проміжного вала.

Від осьового переміщення вперед первинний вал стопориться кришкою, а від переміщення назад - упорним кільцем, вставленим у канавку шарикопідшипника.

Вторинний вал установлений на двох підшипниках: на циліндричному роликопідшипнику, розташованому в гнізді первинного вала, і на шарикопідшипнику, встановленому в задній стінці картера. Роликопідшипник складається з вільних роликів (без сепаратора), що самозамикаються.

В осьовому напрямку передні кінці роликів фіксуються буртиком первинного вала, а задні - упорною плоскою шайбою, вільно вставленої в гніздо підшипника і застопореної розрізним пружинним кільцем, що встановлено в напівкруглій канавці. На задньому кінці вала за шарикопідшипником встановлені і затягнуті гайкою ведуча шестірня привода спідометра, фланець карданного шарніра і шайба. Гайка кернится над пазом вала.

На передньому кінці вторинного вала встановлені і затягнуті гайкою: маточина синхронізатора, з'єднана з валом за допомогою шліців, сталева розпірна втулка і упорна шайба, що упирається в торець шийки, на якій обертається шестірня другої передачі. Розпірна втулка посаджена на вал щільно і стопориться від провертання стопорним штифтом, один кінець якого запресований у втулку, а другий утоплений у шліцьовій паз вторинного вала; на розпірній втулці вільно встановлена шестірня треті передачі. Для змащення тертьових поверхонь на шестірні маються радіальні свердління і канавки на торцях, а на зовнішній поверхні розпірної втулки нарізані спіральні канавки. Для запобігання задирок шестірні третьої і другої передач постачені бронзовими втулками.

Від осьового переміщення вторинний вал за аналогією з первинним стопориться задньою кришкою і упорним кільцем, встановленим у канавку шарикоподшипника.

Гайки на первинному, вторинному і проміжному валах керняться над розташованими на валах пазами.

Маслозаливна (вона ж контрольна) пробка розташована на лівій стінці картера, а маслозливна - унизу, у задній стінці.

Для утримання олії в коробці передач у її задній кришці встановлений сальник. Крім того, на внутрішній поверхні задньої кришки нарізана маслозгінна канавка, що, сполучаючись із шийкою фланця вторинного вала, жене масло від сальника.

Шестірні коробки передач на заводі підбирають по шуму, контакту і бічному зазору, що повинний знаходитися в межах 0,1—0,2 мм і комплектують. Шестірня переміщається по шліцах вторинного вала і служить для включення першої і другої передач.

Для переключення передач у верхній кришці змонтовані три штоки. На штоках включення першої і другої передач, а також заднього ходу в середній частині встановлені перекладні головки, а на задніх кінцях — вилки. На штоку включення третьої і четвертої передач у середині установлена вилка. Для фіксації штоків при включених передачах і в нейтральних положеннях служать кульки, що входять у поглиблення на штоках і притискаються до них пружинами. Штоки першої і другої, а також третьої і четвертої передач мають по три поглиблення: середнє служить для фіксації шестірень у нейтральному положенні, крайнє — для фіксації шестірень у положенні, що відповідає включеній передачі в коробці передач.

Рульове керування

Рульове керування автомобіля складається з рульового механізму з валом керма і рульовим колесом, рульових тяг і важелів.

Рульове керування призначене для зміни напрямку руху автомобіля за допомогою повороту його передніх (керованих) коліс. Воно складається із: рульового колеса, рульової колонки з валом, рульового механізму, сошки, повздовжньої та поперечної тяг, рульових важелів поворотних цапф.

На вантажних автомобілях великої вантажопід’ємності встановлюються гідравлічні підсилювачі рульового керування;

Картер рульового механізму 5 (рис. 4) закріплений на лівому лонжероні рами п'ятьма болтами.

Рис. 4. Рульовий механізм:

1 — нижня кришка; 2 — регулювальні прокладки; 3 — черв'як; 4 — пробка наливного отвору; 5 — картер кермового механізму; 6 — верхня кришка; 7 — вал рульового механізму; 8 — бічна кришка; 9 — сальник; 10 — гайка; 11 — сошка; 12 — бронзова втулка; 13 — роликопідшипник; 14 — болт зливного отвору; 15 — стопорна шайба; 16 — ковпачкова гайка; 17 — регулювальний гвинт; 18 — стопорний штифт; 19 — сальник; 20 — вісь ролика; 21 — картер; 22 — ролик; 23 — вал сошки

Будова рульового механізму

Подовжня рульова тяга, що з'єднує сошку з важелем поворотного кулака передньої осі, розташована уздовж лонжерона рами з лівої сторони, а рульова трапеція — позад балки передньої осі.

Усередині картера знаходиться робоча пара механізмів, що складає з черв'яка 3 і двухгребневого ролики 22, що знаходиться в зачепленні з черв'яком.

Черв'як рульового механізму напресований на пустотілий вал 7 і встановлений у картері на двох конічних роликопідшипниках; внутрішніми робочими поверхнями підшипників служать конічні поверхні кінців черв'яка. Зовнішні кільця підшипників запресовані в гнізда картера й утримуються чавунними кришками, що прикріплені до картера кермового механізму чотирма болтами з пружинними шайбами.


Гальма

Ножні гальма автомобіля — колодкового типу, що діють на всі колеса. Привод ножних гальм пневматичний.

Гальма передніх і задніх коліс відрізняються лише розмірами. Компонування автомобіля: на передню вісь приходяться 28% від маси автомобіля, а на задній міст — 72%. При гальмуванні автомобіля маса перерозподіляється і навантаження на передню вісь збільшується. Відповідно до розподілу маси на осі, передні гальма мають розміри менші, чим задні.

На рис. 6 показане гальмо переднього колеса. На сталевому штампованому щиті 3 у верхній частиш встановлений колісний циліндр 2, що прикріплений до щита двома болтами, укрученими в корпус колісного циліндра. У нижній частиш щита 3 встановлені опорні пальці 14 колодок гальма, а в середньої— ексцентрики U і П-подібні скоби колодок.

Колодки 5 гальма качаються на бронзових ексцентриках 13, що нерухомо сидять на опорних пальцях 14. Верхні кінці ребер колодок входять у прорізі наконечників поршнів колісних циліндрів. Колодка середньою своєю частиною спирається на регулювальний ексцентрик, а ребро колодки знаходиться в П-образних скобах із пластинчастими пружинами, що утримують колодки від бічного зсуву.

Верхня частина колодок стягнута пружиною 4, що притискає верхні частини ребер колодок до поршнів циліндра, а обід колодки — до регулювальних ексцентриків.

Вісь 8 регулювального ексцентрика має шестигранну голівку, розташовану з зовнішньої сторони шита гальма. Пружина 10 осі ексцентрика створює необхідну силу тертя, що перешкоджає мимовільному повороту ексцентрика 11.

Колодка 5 гальма складається з обода і ребра колодки, що з'єднані між собою електрозварюванням. До обода колодки приклепані фрикційні накладки 6. Для забезпечення однакових питомих тисків, а отже, і зносів накладок довжина їх на передній і задній колодках (по ходу автомобіля) різна. Порозумівається це тим, що при обертанні гальмового барабана проти вартовий стрілки (при русі автомобіля вперед) у випадку гальмування передня колодка захоплюється барабаном, і внаслідок сил тертя виникає, таким чином, явище «заклинювання» передньої колодки і, отже, збільшується питомий тиск на накладку передньої колодки. Тому довжина передньої накладки більше, ніж задньої.

Гвинти розташовані по окружності нерівномірно, що забезпечує установку барабанів на маточинах в одному визначеному положенні.

Переставляти барабани з однієї маточини на іншу не рекомендується, тому що при перестановці "може виникнути биття робочої поверхні барабана щодо накладок гальм. Знімна конструкція гальмових барабанів забезпечує зручність доступу до гальм, не знімаючи маточин і не порушуючи в такий спосіб регулювання підшипників коліс.

Рис. 5. Гальмо в зборі:

1 — захисний ковпак; 2 — колісний циліндр; 5 — щит гальма; 4 — стяжна пружина колодок; 5 — колодка; 6 — фрикційна накладка колодки; 7 — напрямна скосу колодок; 8 — болт регулювального ексцентрика; 9 — шайба; 10 - пружина ексцентрика; 11 — регулювальний ексцентрик; 12 — пластина опорних пальців; 13 — ексцентрик опорних пальців; 14 — опорний палець гальмової колодки; 15 — гайка; 16— пружинна шайба