Смекни!
smekni.com

Організація вантажних робіт при перевезенні глини (стр. 2 из 4)

Деяким недоліком стрічкових конвеєрів є відносно велика вартість прогумованої стрічки; вона становить майже 50% загальної вартості машини.

Стрічковий конвеєр складається з наступних елементів: привода, в який входять електродвигун, редуктор і муфта; станини; приводного барабана; натяжного барабана; замкненої безкінечної стрічки, яка· охоплює приводний і натяжний барабани і яка являється одночасно тяговим елементом і робочим органом, який несе вантаж на верхній гілці; верхніх робочих роликових опор - роликів (прямих та жолобоподібних), які підтримують стрічку і надають їй пряму чи жолобоподібну форму; нижніх роликів, які підтримують нижню гілку стрічки; натяжного пристрою (вантажного чи гвинтового), які забезпечують передачу потрібного кругового зусилля і допустиме провішування стрічки між роликами; відхиляючого пристрою (в місцях згину стрічки на станині ставлять барабан або ролики); завантажувального і розвантажувального пристроїв (для проміжного розвантаження по довжині конвеєра встановлюють плужковий скидувач або скидувальний візок); щітки для очищення поверхні стрічки від налиплих до неї частинок вантажу, який транспортується; останова.

При рівномірному русі вантажу безперервним потоком продуктивність транспортної машини рівна масі вантажу, яка проходить через даний переріз в одиницю часу:

Q = 3600·S·v·γ, т/год,(2.1)

де: S - площа поперечного перерізу шару вантажу, м;

v - швидкість пересування вантажу, м/с;

γ - щільність вантажу, т/м3.

На стрічковому конвеєрі з плоскою стрічкою поперечний переріз насипного вантажу має вигляд трикутника з основою В0, висотою h і кутами φ1 при основі. Виразивши сторони трикутника через ширину стрічки В, а кут φ1 через кут природного укосу φ, отримаємо:

S=0,5·0,8·Β·0,4·Β·κβ·tgφ1 = 0,16·Β2·κβ·tg(0,35·φ),(2.2)

де:кβ - коефіцієнт, який враховує додаткове розсипання вантажу на похилій стрічці конвеєра; при куті нахилу конвеєра до горизонту β>20° кβ = 0,85.


В = 1м; ν = 1,4м/с; φ=43°.

Тоді,

S = 0,16·12·0,85·tg(0,35·43) ≈ 0,0366 м2;

Q = 3600·0,0366·0,8·1,95 ≈ 205 т/год

продуктивність стрічкового конвеєра.

Отже, завдяки такій продуктивності стрічкового конвеєра автомобіль завантажується за 0,07 години (близько 5 хвилин). Недоліком такого способу навантаження автомобіля є те, що процес завантаження відбувається безпосередньо в кар’єрі, що утруднює розміщення на посту навантаження стрічкового конвеєра, а також при цьому повинні бути включені додаткові транспортні операції по підвезенню глини до місця завантаження транспортних засобів.

2.3 Завантаження автомобіля за допомогою екскаваторного обладнання та навантажувачів

Розглянемо декілька варіантів машин для механізації навантажувальних робіт та їх технічні характеристики.

2.3.1 Навантажувач фронтальний МоАЗ-40484

Навантажувач фронтальний МоАЗ-40484 (рис. 2.1) призначений для навантаження висаджених або розпушених напівскельних і скельних порід, а також легких і пухких порід, підібраних з цілини.


Рис. 2.1. Навантажувач фронтальний МоАЗ-40484

Ця потужна, жорстка, стійка машина із шарнірно сполученою рамою оснащена ГМП і двома ведучими мостами, має відмінну прохідність і високі тягові показники.

Електрогідравлічна система керування трансмісією, гідравлічна система керування навантажувачем, робоча, стояночна і запасна системи гальм із пневматичним приводом, а також закрита кабіна з нагрівником і вентиляцією створюють комфортні умови праці водія.

Широка універсальність використання забезпечується можливістю навантажувача вантажити транспортні засоби вантажопідйомністю вище 3,5 т. Передбачено комплектацію ковшами зі збільшеним об’ємом і різними варіантами ріжучих кромок.

Пневмогідравлічна підвіска заднього моста автонавантажувача МоАЗ-40484 дозволяє розвивати транспортну швидкість до 45-50 км/год без погіршення комфортності праці водія.

Виготовлювач: Могилевський автомобільний завод


Технічні характеристики навантажувача фронтального МоАЗ-40484

2.3.2 Навантажувач-екскаватор ПК-301

Навантажувач-екскаватор ПК-301 (рис. 2.2) є розробкою ВНИИ "Стройдормаш" - російського лідера в області створення будівельної і дорожньої техніки. Навантажувач-екскаватор займає особливе місце, тому що сполучає в собі дві найбільш розповсюджені машини. У Росії комбінованих колісних машин такого типу не випускає жодне підприємство. ПК-301 виконаний по оригінальному змішаному компонуванню: переднє розташування двигуна і шарнірно - зчленована рама. Кабіна герметична й оснащена кліматичною установкою (нагрівником і кондиціонером).

Рис. 2.2. Навантажувач-екскаватор ПК-301

Навантажувач-екскаватор ПК-301 використовується в різних галузях народного господарства: при будівництві будинків, прокладці нафто- і газопроводів, комунікацій, будівництві доріг, при виконанні робіт у міському і комунальному господарстві і т.д. Наявність механізму поперечного зсуву екскаваторного устаткування істотно розширює область застосування машини, дозволяючи вести роботи поблизу огорож і стін, тобто в умовах існуючої забудови.

Технічні характеристики навантажувача-екскаватора ПК-301, навантажувального та екскаваторного обладнання представлені в табл. 2.1 – 2.3.

Таблиця 2.1 Технічні характеристики навантажувача-екскаватора ПК-301
Двигун чотиритактний дизельний Д245
Потужність двигуна, кВт (к.с.) 77,2 (105)
Тип трансмісії гідромеханічна
Колісна формула 4x4
Максимальна швидкість, км/год 30
Колія, мм 1930
Загальна довжина (по устаткуванню), мм 6500
Ширина (по устаткуванню), мм 2450
Висота максимальна, мм 3600
Габаритний радіус повороту, м 5
Маса загальна, кг 12000

Таблиця 2.2. Навантажувальне устаткування

Об’єм ковша, м.куб. 1,5
Вантажопідйомність, т 3
Максимальна висота розвантаження ковша (45 град.), м 2,7

Таблиця 2.3. Екскаваторне устаткування

Номінальна ємність ковша (зворотн. лопата), м.куб. 0,48
Максимальна глибина копання, м 4,2
Максимальна висота розвантаження, м 3,5
Максимальне переміщення каретки, мм +/-800

2.3.3 Фронтальний одноківшевий пневмоколісний навантажувач ТЕ-18Б

Навантажувач ТЕ-18Б (рис. 2.4) - це універсальна високопродуктивна машина нового покоління в гамі продукції концерну "АМКОДОР". Потужний економічний двигун, оптимальна геометрія ковша, маневреність, великі тягові і виривні зусилля і висота розвантаження дозволяють виконувати самі різноманітні види робіт з навантаження різних матеріалів і довгомірних вантажів. Комплект змінного устаткування перетворює навантажувач ТЕ-18Б в універсальну машину, однаково необхідну на будівельному майданчику, у порту, на вантажному складі, у сільському господарстві. Навантажувальне устаткування, що має Z-подібний механізм керування ковшем, дозволяє одержати виривне зусилля, рівне потрійній вантажопідйомності. Машина здатна забезпечити швидке навантаження навіть липких матеріалів, а наявність ущільнень у шарнірах збільшує термін періодичності технічного обслуговування.

Керування ковшем здійснюється одною рукояткою. Широкопрофільні шини низького тиску і ведучі мости забезпечують високі тягово-зчіпні якості. Світлові і звукові сигнали пристрою відображення інформації попереджають оператора про граничні значення контрольованих параметрів, а зручна і комфортабельна кабіна, оснащена вентилятором, нагрівником і системами захисту FOPS/ROPS, робить роботу самого оператора ефективною, високопродуктивною і безпечною.


Рис. 2.4. Фронтальний одноківшевий пневмоколісний навантажувач ТЕ-18Б

Технічні характеристики фронтального одноківшевого пневмоколісного навантажувача ТЕ-18Б

Розглянувши декілька варіантів навантаження автомобіля-самоскида, приходимо до висновку, що найкраще використовувати для вантаження глини фронтальний одноківшевий пневмоколісний навантажувач ТЕ-18Б.

При цьому час одного циклу навантаження складе:

- заповнення ковша (заглиблення ковша в глину) – 12 с;

- підйом ковша з вантажем – 6,5 с (див. техн. характеристику навантажувача);

- розворот навантажувача та під’їзд до автомобіля – 35,5 с;

- розвантаження ковша – 2 с (див. техн. характеристику навантажувача);

- розворот навантажувача та під’їзд до місця забору глини – 30 с;

- опускання ковша – 5 с (див. техн. характеристику навантажувача).

Сумарний час – 91 секунда.

Враховуючи, що номінальна вантажопідйомність навантажувача складає 3,4 т, приймаємо, що при навантаженні автомобіля глиною (виходячи з геометричної ємності ковша) за один цикл буде завантажуватись 3,12 т глини (1,6*1,95 = 3,12), то для завантаження автомобіля до номінальної вантажопідйомності необхідно виконати 15/3,12 = 4,8 цикли. Приймаємо 5 циклів.

Таким чином час завантаження автомобіля до номінальної вантажопідйомності складе 5*91 = 455 секунд = 7,58 хвилини. Приймаємо час навантаження автомобіля 8 хвилин.